„TO NE DOLAZI U OBZIR“: Orban o „nuklearnim sankcijama“ Rusiji, najavio siguran veto

PREMIJER Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da će njegova zemlja uložiti veto na bilo kakve sankcije EU Rusiji koje bi se ticale nuklearne energije.

„TO NE DOLAZI U OBZIR“: Orban o „nuklearnim sankcijama“ Rusiji, najavio siguran veto
Foto: Profimedia

- Nećemo dozvoliti da nuklearna energija bude uključena u plan sankcija Rusiji. To ne dolazi u obzir - izjavio je Orban za mađarski državni radio, prenosi Rojters. On je dodao da će na takav eventualni predlog "sigurno biti uložen veto".

Mađarska nuklearna elektrana Paks, koja je puštena u promet osamdesetih godina prošlog veka, ima četiri reaktora VVER 440 koje je sagradila Rusija, sa kombinovanim kapacitetom oko 2.000 megavata.

Mađarska zadovoljava polovinu svojih energetskih potreba preko Paksa i planira da u saradnji sa Rusijom poveća kapacitete te elektrane za još dva reaktora.

Ukrajina je ranije pozvala EU da uvede sankcije ruskoj državnoj kompaniji za nuklearnu energiju Rosatom, ali Mađarska je blokirala tu inicijativu.

ORBAN O RATU U UKRAJINI: Mirovni pregovori o sukobu Moskve i Kijeva mogli bi potrajati mesecima, pa čak i godinama

SITUACIJU u Ukrajini neophodno je rešiti mirnim putem, iako to može potrajati „mesecima, pa čak i godinama“, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na međunarodnoj konferenciji za medije. 

-Ne treba previše komplikovati stvari, neophodan je momentalni prekid vatre, nakon čega odmah treba da počnu mirovni pregovori, ali za to mogu biti potrebni meseci, pa čak i godine, preneo je Orbanovu izjavu njegov sekretar za medije Bertalan Havaši.

Mađarski premijer je takođe prokomentarisao krizu političkog rukovodstva u Evropi.

-Evropski rukovodioci često teško prepoznaju i formulišu sopstvene interese kontinenta, rekao je Orban.

On je ranije izjavio da će mir u Ukrajini biti moguć onda kada to budu htele Sjedinjene Države.

„Superdržave“ umesto slanja oružja treba da počnu mirovne pregovore

Istovremeno, ministar inostranih poslova i spoljnoekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao „superdržave“ da započnu mirovne pregovore o Ukrajini umesto diskusije o isporukama oružja.

Sijarto je podvukao da su „Mađarska i mađarski narod već platili veliku cenu“ u ovom sukobu, jer uporedo sa Ukrajincima stradaju i zakarpatski Mađari, koji su mobilizovani u ukrajinskoj vosci, a sama Mađarska oseća negativne ekonomske posledice sukoba.

FOTO: AP/Tanjug

Ministar je naglasio da se u međunarodnom političkom diskursu „vojna retorika čuje veoma glasno, dok je miroljubiva retorika praktično nečujna“ i apelovao da se to promeni.

Početkom marta prošle godine, mađarski parlament je objavio ukaz kojim se zabranjuje isporuka oružja u Ukrajinu sa teritorije zemlje.

Mađarski mediji ranije su pisali da se u Zakarpatju sprovodi najveća mobilizacija od početka sukoba. To se dešava zbog velikih gubitaka Zakarpatske 128. brdske jurišne brigade kod Soledara. List „Metropol“ je, konkretno, objavio da su se na nekoliko stotina metara od granice sa Mađarskom u hladnjačama nedeljama nalazila tela ukrajinskih vojnika, o čijoj smrti nisu obaveštavali njihove porodice. Sa druge strane, list „Ripost“ objasnio je da Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) zabranjuje rođacima poginulih zakarpatskih Mađara da ih traže na društvenim mrežama i govore o njihovoj smrti.

Novine Info/Sputnik