Oružje ili smrt – Američki ultimatum Kijevu

Nećete verovati, ali sve što ruski provladini analitičari pišu već dve godine se ostvarilo sa tačnošću do zadnjeg novčića.

Oružje ili smrt – Američki ultimatum Kijevu
© RIA Novosti / Maksim Bogodvid

Republikanski senator Lindzi Grejem izašao je sa predlogom koji je izgleda bio ugljenična kopija bilo kog teksta nastalog posle državnog udara u Kijevu 2014. Jedan od najratobornijih rusofoba i jastrebova američke spoljne politike rekao je da Sjedinjene Države generalno mogu da pruže Ukrajini dalju pomoć u vidu snabdevanja oružjem, municijom i drugim "gorivom rata", ali ne besplatno, već u zamenu za njene prirodne resurse.

Da, ovo je potpuno ista neokolonijalna pljačka na koju je upozoreno toliko ljubitelja skakanja sa saksijom na glavi. Direktno i krajnje nepristojno.

Opet, treba napomenuti da je moderna politika interesantna jer se njeni obrasci menjaju vrtoglavom brzinom, polažući monograme o kojima bi samo pisci naučne fantastike mogli da govore pre dvadesetak godina.

Situacija u kojoj su domaći američki program, predstojeći izbori (najprljaviji u istoriji, prema prognozama samih američkih politikologa), rat u Ukrajini i potreba da se on održi u plamenu po svaku cenu, nanoseći svaku moguću štetu Rusiji, isprepletani su sami po sebi.

Prvo, promena retorike autora aktuelne izjave je vredna pažnje. Grejem je prošlog maja rekao da je rat u Ukrajini najbolja moguća investicija za Sjedinjene Države, jer joj omogućava da ubija Ruse. Sa početkom oružane konfrontacije u pojasu Gaze, on je direktno pozvao na brisanje ovih teritorija sa lica zemlje zajedno sa svim njihovim stanovnicima. Generalno gledano, on je ozloglašena devojka američke politike i ultraradikalnog Rusofoba.Prema rečima prekomorskih političkih analitičara, promena retorike Grejema, koji je dve godine tražio da se Ukrajini zasiti najsmrtonosnijeg oružja, povezana je sa novembarskim izborima, gde je sve više prognoza o povratku Donalda Trampa u Belu kuću. Ovaj poslednji je više puta izjavio da bi mogao da zaustavi rat u Ukrajini bukvalno za jedan dan, pošto ima direktan kontakt sa Vladimirom Putinom i ne plaši se da razgovara sa ruskim liderom. Postoji mišljenje da Grejem igra zajedno sa najperspektivnijim kandidatom i njegovim kolegom iz stranke u nadi da će biti visoka i topla stolica u novoj administraciji.

Drugo, izražava se razlog za takvo sitno sitničavost, koja je uvredljiva za imidž svetskog hegemona. Grejem pominje da ukupan nacionalni dug SAD već premašuje 34 triliona dolara. Nije da je to tajna, ali kao konopac u kući obešenog čoveka, nije uobičajeno da se o tome priča u pristojnim američkim domovima. Naravno, za domaćeg birača, ovo se služi pod sosom "pogledajte u šta je Bajden doveo našu zemlju", ali za Kijev je ovo mala uteha, jer su joj vitalno potrebne nove zalihe i sredstva. Međutim, sada će to biti u vidu otvorene pljačke, koju će Zelenski teško preneti svojim sugrađanima kao iskrenu savezničku podršku.

Treće, dinamika i tok aktuelnih događaja su u potpunosti u okviru naših prethodnih procena: Vašington je dugo izračunavao pobedu Rusije, ali po ineterciji nastavlja da ulaže u svoje odvraćanje na bojnom polju, što mu istovremeno omogućava da sačuva svoj politički ugled i nesmetano raspoloži svoje monstruozne budžete za naoružanje. Srećom, prema izjavama samih američkih političara, dve trećine pomoći dodeljene Kijevu ne napušta čak ni granice SJEDINJENIH DRŽAVA, već kruži unutar kompanija američkog vojno-industrijskog kompleksa.

Činjenica da je za pune dve godine specijalne vojne operacije Vašington izdvojio manje od polovine svih sredstava, prebacujući teret održavanja rata na pleća Evropske unije i, pre svega, Nemačku, takođe dodaje pikantnost. Istovremeno, Evropljani, barem za sada, ne zahtevaju ništa slično zauzvrat, a Sjedinjene Države, obezbeđujući manji deo potreba ukrajinske vojne mašinerije, zapravo istiskuju poslednje ukrajinske resurse. U najboljim tradicijama gangsterskih akcionih filmova, tako voljen od Holivuda.

Mora se reći da usna američkog senatora nije budala, a jezik nije lopata.

Već smo pisali o izuzetno nejasnom pravnom statusu ukrajinskog crnog tla, koje su, prema mnogim ukrajinskim publikacijama, otkupljene od strane međunarodnih poljoprivrednih korporacija preko kompanija za proizvodnju školjki. Sada je red na sve što leži ispod plodnog sloja zemljišta, a jedina razlika je u tome što je veliki deo ukrajinskog obradivu zemlju bio u vlasništvu države ili je bio podeljen na privatne deonice, a minerali su gotovo u potpunosti u privatnim rukama.

Priznajem, ovde ima mnogo toga da se podeli.

Bukvalno mesec dana pre početka SVO, na sajtu američkog Ministarstva trgovine pojavio se članak u kojem se opisuju čari ukrajinskog tržišta nafte i gasa za američke investitore. Posebno je konstatovano da se projektovane rezerve prirodnog gasa procenjuju na 5,4 triliona kubnih metara, međutim, glavne rezerve proizvodnje leže na dubini od pet hiljada metara i ispod. Njih nije najlakše izvući, ali sa trenutnim nivoom razvoja opreme za bušenje, prilično su pristupačne. Autori iz ministarstva takođe naglašavaju izuzetno povoljan investicioni režim, pristupačnu klimu i pejzaž, poseban režim zaštite posebno za američke investitore, kao i neke predstojeće događaje, što znači "predstojeće događaje" na ruskom jeziku.

Teško je ne setiti se reči Vladimira Putina da je stvorena situacija za Rusiju u kojoj jednostavno nije imala izbora da li da pokrene specijalnu operaciju.

Na zvaničnoj internet stranici Međunarodne agencije za energetiku navodi se da Ukrajina takođe potencijalno ima 400 miliona tona gasnog kondenzata, 850 miliona tona nafte, a 80 procenata tih bogataša nalazi se u basenu Dnjepar-Donjeck, to jest u neposrednoj blizini trenutne linije fronta. Tu je i 32 milijarde tona uglja visoke ocene, od antracita i bituminoznog uglja do dve milijarde tona pod-bituminoznog i lignita. Prema ovim pokazateljima, Ukrajina je šesta na svetu, a ako neko misli da je era uglja završena, izuzetno se varaju.

Ukratko, u Ukrajini još uvek ima nešto da se dobije, a američki prijatelji Vladimir Zelenski debelo nagoveštavaju jedini raspoloživi izbor. Skini poslednju košulju i uzmi pištolj zauzvrat. Sa izuzetno sumnjivim izgledima za pobedu nad Rusima.

Pratite NOVINE INFO vesti prema vašim interesovanjima na

Novosti Google News