OSAMDESETE SU NOVE ČETRDESETE: Bela kuća o sposobnosti Bajdena da se kandiduje za reizbor

BELA kuća je danas odgovorila na novi krug pitanja o sposobnosti predsednika SAD Džozefa Bajdena da se kandiduje za reizbor s obzirom na njegove godine rekavši da su "osamdesete nove četrdesete".

OSAMDESETE SU NOVE ČETRDESETE: Bela kuća o sposobnosti Bajdena da se kandiduje za reizbor
Tanjug

Bajden (80), koji je već najstariji američki predsednik, kandidovao se za reizbor 2024. i imao bi 82 godine ako bi pobedio, kada mu počne drugi četvorogodišnji mandat u januaru 2025, preneo je Rojters.

Različite ankete pokazuju zabrinutost birača u vezi sa Bajdenovim godinama i godinama njegovog najvećeg konkurenta republikanskog kandidata, bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji ima 77 godina.

Najnovija anketa Rojtersa i Ipsosa pokazuje da su Bajden i Tramp izjednačeni na hipotetičkim izborima 2024.

Obojica su dobila po 39 odsto glasova, dok je svaki peti glasač neodlučan.

Većina Amerikanaca bi više volela da u trci za predsednika učestvuju osobe koje imaju 75 ili manje godina, pokazala je anketa Rojtersa i Ipsosa koja je ranije urađena.

Upitana da li je predsednik prestar za reizbor, sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer je dobacila: "80-e su nove 40-e, zar niste čuli?"

- Iste kritike su izrečene 2019, iste kritike su izrečene 2020, iste kritike su izrečene 2022. i svaki put on je pobedio protivnike - rekla je Žan-Pjer.