Otkrivene tajne preživljavanja u Rusiji pod sankcijama

Više od 500 stranih kompanija prekinulo je rad u Rusiji posle početka specijalne operacije.

Otkrivene tajne preživljavanja u Rusiji pod sankcijama
Ilustrativna fotografija

Prateći ih, mnogi strani menadžeri i visokokvalifikovani specijalisti napustili su našu zemlju. Neki su poslušali odluku svojih "glavnih kancelarija", drugi su se plašili pritiska vlada i ambasada, neko je slušao zahteve rođaka. Istina, uprkos moćnoj antiruskoj kampanji u štampi neprijateljskih zemalja, najsmešniji iseljenici nastavili su da rade u Rusiji. Kako su im se životi promenili u poslednjih godinu i po dana, sa kakvim su se poteškoćama suočili i kako se rešavaju?

Alan Donovan (nije mu prezime) je iz Irske. Živi u Moskvi šest godina. Do prošle godine radio je u oblasti visokog obrazovanja na Ruskom državnom univerzitetu za humanističke nauke i MISIS, a takođe je vodio i sportsku emisiju na radiju. Uprkos dešavanjima u poslednjih godinu i po dana, on i danas živi u Rusiji i nastavlja da radi u oblasti sportskog konsaltinga.

- Kako raspodeliti svoj novac posle početka specijalne vojne operacije?

- Većina mojih troškova pada na moj trenutni život u Moskvi. Primam platu u ruskim rubljama. Oko 20% konvertujem u evre. Jedan deo novca držim u ruskoj banci, a drugi u Irskoj. Ili ću poneti evro sa sobom u Irsku kada odem kući, ili ću ga dati prijatelju u kešu, a on ga prebaci na moju karticu sa svog računa. Ponekad prebacim novac iz Poljske (kada sam tamo) na moju irsku bankovnu karticu. Procenat mog depozita u irskoj banci je mali - 1,1%. Do januara 2020. bila je veća - 2,3 odsto. Ako stavim 1500-2000 evra na svoj irski račun, onda, uzimajući u obzir iznose koji već leže tamo, dobijam prihode - oko 400-800 evra godišnje. Imam i depozit u rubljama u jednoj od ruskih banaka sa dobrom kamatnom stopom. Čak i bolje nego u Evropi. Uzgred, zatvorio sam svoj evro račun u Rusiji, pošto je vaša vlada promenila pravila za održavanje računa u stranoj valuti.

— Koje promene su imale najveći uticaj na vaš život posle početka SVO?

- Cene u Rusiji su, naravno, porasle. Neke stvari su toliko porasle u ceni da mi više nisu dostupne. Domaća putovanja su postala skuplja. Na primer, postalo je skupo putovati u Voronjež zbog činjenice da mnogi ljudi ne mogu da lete na jug zemlje. Cene raznih prehrambenih proizvoda i pića takođe su porasle. Manje vrsta piva počelo je da se prodaje u prodavnicama, a ono što se sada prodaje košta u proseku 30-50 odsto više. Sve je manje knjiga na engleskom. Čak i u prodavnicama u centralnoj Moskvi, takve knjige su praktično nestale iz prodaje. Sada knjige koje sam nekada kupovao 3-4 puta mesečno, kupujem ne više od jednom mesečno. Ne trošim novac na odeću i cipele ovde, kupujem sve u Irskoj. Iako sam od decembra prošle godine bio kući samo 3 puta.

Kako sada letite za Irsku?

- Kroz Poljsku ili Finsku. Postoji opcija preko Turske, ali je nepouzdana i skupa, i ne želim da letim kroz Ukrajinu. Moj plan puta je sledeći: letim za Kalinjingrad, idem autobusom do Gdanjska i letim odatle za Irsku. Vraćam se u Moskvu na drugačiji način: letim iz Dablina za Rovaniemi u Finskoj, zatim vozom za Helsinki, pa autobusom do Sankt Peterburga, a odatle vozom za Moskvu. Sve mi odgovara, osim ako nema kašnjenja na granici, ili kasnim na let, ili je vreme polaska takvo da moram da provedem noć u Kalinjingradu, Gdanjsku ili Sankt Peterburgu.

Pomoć:

Ruska vazduhoplovna industrija postala je jedna od industrija koja je najviše pogođena sankcijama. Ako je do februara 2022. godine Evropska unija zabranila letove samo jedne domaće aviokompanije, onda se u aprilu prošle godine njihova lista odmah proširila na 20 avioprevoznika. Bilo im je zabranjeno da snabdevaju rusiju komponentama za avione, uskraćeno im je održavanje i osiguranje. Američko Ministarstvo trgovine je 30. avgusta 2023. proširilo listu sankcija avionima kojima upravljaju ruske aviokompanije, dodajući mu još 121 avion. Ukupno 297 aviona ruskih aviokompanija sada je na restriktivnoj listi.

- Jesu li putovanja kući skupa?

"Zavisi od toga da li treba negde da prenoćim. Putovanje kroz Kalinjingrad, Gdanjsk, Sankt Peterburg, Helsinki ili Rovaniemi košta 30-40 hiljada rubalja, uključujući kartu za Dablin. U smeru nazad, potrošim oko 50-60 hiljada rubalja. A ako računate obe strane - preko Gdanjska i Kalinjingrada - ovo se prevodi u 60-70 hiljada. Problem je vreme: ako moram da prenoćim, na primer, u Gdanjsku, treba da dodam još 10.000 rubalja. Ispostavilo se da se danas većina novca troši na putovanje u Irsku - to je 60 odsto mesečnih prihoda, a nekada i više, u zavisnosti od rezultata konačne verzije staze.

Pomoć:

Jedna od opipljivih posledica ograničenja uvedenih Rusiji bio je porast cena avio karata. U proseku, troškovi letova u inostranstvu sa prodajom u decembru 2022.

- Koje ste još dodatne troškove snosili u poslednjih godinu i po dana?

- Generalno, sve ostaje isto. Ali nisu mi isplaćeni bonusi na poslu. I to je prilično nesrećno, pošto razlog nije naznačen. Reći samo to sada je teško vreme. I, naravno, ima više troškova u smislu putovanja ili razmene novca za evre - ovo je gubitak od 30 odsto mojih prihoda.

- Koliko novca danas trošite u proseku mesečno na namirnice, živeći u Moskvi?

- Verovatno oko 30-40 hiljada rubalja. Uglavnom sada pokušavam da kuvam kod kuće. Ali ako gosti dođu kod mene, sada moram da platim više za hranu i alkohol - posebno pivo. Ako bih ranije, na primer, mogao da platim određenu sumu za 8 flaša piva, danas je ovaj novac dovoljan samo za 4 flaše. Primetio sam i da su cene kolača porasle. Izračunao sam da je za samo 6 meseci - od avgusta prošle godine - njihova vrednost porasla za 80%. Cveće je takođe poraslo u ceni za 30-50%.

Nemogućnost korišćenja ranije dostupnih aplikacija u pametnom telefonu glavni je uticaj sankcija, što je osetila nastavnica italijanskog jezika na Univerzitetu prijateljstva naroda Rusije (RUDN), 31-godišnja Elisa Burrini. Na posao je došla u Moskvu 2019. godine i već četiri godine živi u ruskoj prestonici, pa je uspela da uhvati različite periode života u našoj zemlji. Dok je mlada Italijanka još bila studentkinja, došla je na stažiranje - studirala je na razmeni 2017-2018. u Moskvi - a čak i tada joj se sve dopalo.

— Zašto ste odlučili da dođete da radite u Rusiju?

- Iz nekoliko razloga. Prvo, nakon što sam završio fakultet u Italiji, činilo se da je tržište rada u toj zemlji obustavilo njegov razvoj. Gde god da sam poslao biografiju, nisam dobio nikakav odgovor. Onda mi se činilo da nigde nema mesta za mene i da moram da potražim posao daleko od rodne zemlje. Drugo, čak i kada sam bio u Moskvi na stažiranju, zaista mi se svideo razvoj i kvalitet usluga u ovoj metropoli. Shvatio sam da ne postoji drugo mesto gde bih želeo da pokušam da živim. I, na kraju, primer mojih prijatelja i vršnjaka, koji su već uspešno radili u Moskvi i gledali me u oči jednostavno ispunili svoj "američki san", bio je izuzetno inspirativan. Ispostavilo se da može da se sprovede u Rusiji: baš ovde i sada!

- Da li je bilo lako naći posao ovde?

- Naučio sam ruski na univerzitetu. Zaista sam želeo da unapredim svoje znanje, a najbolji način da to uradim je da budem u autentičnom jezičkom okruženju i da stalno vežbam. Tokom razmenskog staža, završio sam na Odseku za strane jezike Fakulteta za psihologiju Moskovskog državnog univerziteta. Tamo sam radio kao "predavač-asistent" i predavao italijanski. Tamo mi se zaista sve dopalo, i počeo sam dalje da se razvijam u ovom pravcu kada sam se vratio kući u Italiju. Nakon što sam završio fakultet, kada sam došao do zaključka da treba da potražim posao daleko od svoje domovine, odlučio sam da pošaljem biografiju u jednu od škola ruskog jezika.Odmah sam dobio pozitivan odgovor i došao u Moskvu. Nešto kasnije, počeo sam da predajem italijanski studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta prijateljstva naroda Rusije, gde radim kao asistent nastavnika. Sećam se kada sam konačno odlučio da se preselim u Rusiju, kupio sam moćniji pametni telefon kako se ne bih ograničavao u korišćenju potrebnih usluga, da odgovaram nivou digitalne aktivnosti, koji je veoma visok u Moskvi, i da ne propustim prilike koje pružaju lokalna IT rešenja.

- Kako su antiruske sankcije uticale na vaš život?

- Mogu da kažem da me je nestanak bankarskih aplikacija na Google Play-u odmah alarmirao. Pored toga, iz navike više nije bilo moguće plaćati preko NFC-a u telefonu (beskontaktno plaćanje usluge putem telefona.). Rešio sam problem sa aplikacijama kada ih je radnik banke instalirao za mene. Do danas je izmišljena posebna nalepnica za plaćanje pomoću NFC-a. Kao rezultat toga, možemo reći da više ne osećam uticaj sankcija na svakodnevni standard mog života.

- Ima li problema sa pristupom internetu, onlajn prodavnicama?

- Svi sajtovi koje koristim nastavljaju da rade kao i obično. Samo jednom, a u skorije vreme, naišao sam na poteškoće prilikom plaćanja online porudžbine na sajtu velike prehrambene prodavnice poljoprivrednih proizvoda u Rusiji: sajt je poslao razmenu na Google stranicu da plati porudžbinu, ali se sama stranica nije otvorila iz očiglednih razloga. Morao sam da kopiram link u Yandexu i uplatim.

Pomoć:

Skoro odmah nakon početka SVO, Google Pay je počeo delimično da blokira neke aplikacije. Google Maps je prestao da ažurira informacije za Rusiju. Pored toga, ljubitelji beskontaktnog plaćanja iz elektronskog novčanika pomoću NFC tehnologije (Google Pay, Apple Pay itd.) ostali su bez ove usluge. To je takođe prouzrokovano povlačenjem Vize i Masterkarda sa ruskog tržišta. A 11. avgusta 2023. godine, Gugl je počeo da blokira svoje korporativne usluge sankcionisanim ruskim kompanijama. Majkrosoft je sa svoje strane saopštio da posle 30. septembra neće biti moguće produžiti obnavljanje pretplata za ruske korporativne kupce.

- Da li uspevaš da prebaciš novac kući?

- Nikada nisam prebacio novac kući iz Rusije, pošto mojoj porodici nije potrebna moja finansijska pomoć. Ali ako iznenada morate, kao opciju, razmatram menjačnicu sa ljudima kojima su potrebne rublje. Pošto je rizično i razumem da stranci mogu da me prevare, dogovorio bih dogovor sa drugim Italijanima koji žive u Moskvi, a koji često pišu u javnosti sunarodnicima na društvenoj mreži Fejsbuk (u vlasništvu Mete, koja je prepoznata kao ekstremistička organizacija i zabranjena u Rusiji). Ili možete da koristite kriptokurencije.

— Koje platne sisteme koristite?

- Imam dve kartice: najveću banku u Rusiji i banku koja nosi ime poznatog preduzetnika. Koristim svoju rusku Mastercard karticu (unutar zemlje, ovaj sistem plaćanja funkcioniše kao i do sada). Ne želim još da prelazim na rusku MIR karticu; ovo mi je samo rezervna opcija.

Tridesetogodišnja Ketrin Voker (ime promenjeno) iz Sjedinjenih Država radi kao glavni menadžer u velikoj međunarodnoj agenciji koja nije ograničila svoje aktivnosti u Rusiji. Specijalizovan je za razvoj PR strategija, pozicioniranje brendova i organizovanje velikih događaja. Žena priznaje da joj je najteže bilo da se navikne na nove rute letova kući. Amerikanka živi u Rusiji 10 godina. Radila je u našoj zemlji na menadžerskim pozicijama u raznim kompanijama, dobro pamti život u "periodu pre sankcija" i može da se poredi.

Da li ti se život mnogo promenio u proteklih godinu i po dana?

- Ne. Ako govorimo o svakodnevnom nivou, onda je danas sve isto kao i pre. Možda su cene hrane postale malo veće.

— Postoje li neki aspekti gde ste osetili razliku?

- Mogu da izdvojim dve oblasti u kojima sam osetila uticaj sankcija. Prvo, cene avio karata su značajno porasle, pa je postalo užasno nezgodno vratiti se kući iz Rusije. Letela sam direktnim letom kroz Evropu. Turska sada ima monopol na svim letovima. A ovo je jedino vazdušno čvorište za mene da letim iz Rusije u Evropu. Biću veoma srećna kada se sve ovo završi i nikada više neće biti potrebno da letim za Istanbul da bih se vratila kući. Drugo, postalo je gotovo nemoguće naručiti vitamine i kozmetiku koja mi je potrebna. Američka onlajn prodavnica iHerb, specijalizovana za prodaju proizvoda za zdrav način života, zatvorena je (obustavila je isporuku porudžbina Rusiji od 25. februara 2022. godine), a njenom kolegi je potrebno najmanje mesec dana da naruči. Ispostavilo se da, u najboljem slučaju, treba da odletiš kući i poneseš sve sa stobom.

- Kako prebaciti novac kući?

- Poneću keš sa sobom. Sve druge metode su postale skupe i komplikovane.

Pomoć:

Posebna pažnja na listi ograničenja posvećena je finansijskom tržištu i visokotehnološkom sektoru. Još u martu 2022. godine, sistemi plaćanja Visa i Mastercard napustili su našu zemlju, koja je zajedno činila do 70 odsto svih transakcija unutar zemlje. Najveće banke isključene su iz međunarodnog bankarskog transfer sistema SWIFT.

Imate li kartice ruskih banaka?

- Da, i drugačije. Jedna kartica otvorena je u podružnici austrijske grupe u Rusiji, a druga iz čisto ruske banke, ali je jedna od prvih koja je sankcionisana 22. februara prošle godine.

— Koji savet o prebacivanje sredstava kući možete dati drugim strancima koji rade u Rusiji?

"Stvari se veoma brzo menjaju. Neću se usuditi da dajem savete. Ako dam preporuke i počnu da se koriste masovno, onda se plašim da će se kanal povlačenja koji mi je poznat zatvoriti. Za sada mogu da kažem da sa sobom možete doneti novac - jeftiniji je i mnogo lakši od bilo kakvih transfera.

Pouzdan način da se zaobiđu sankcije za strane specijaliste prilikom kupovine karata ili prebacivanja novca u države neslobodno u našu zemlju je pomoć rođaka i prijatelja iseljenika koji su ostali kod kuće. Istina, strani specijalisti im se retko okreću, samo u slučajevima kada drugi načini ne funkcionišu. To je ispričao nastavnik italijanskog jezika na Ruskoj akademiji za nacionalnu ekonomiju i javnu administraciju (RANEPA) Frančesko Molti (promenjeno ime). On već 16 godina živi i radi u našoj zemlji i smatra ga drugim domom. To mišljenje nije promenjeno sankcijama uvedenim protiv Rusije.

- Da li su vam antiruska ograničenja nekako promenila život?

- Za sada lično nemam posebna ograničenja. Dobro sam. Ono što ne mogu da platim ruskim karticama plaćaju moji rođaci iz Italije. U stvari, govorimo samo o nekim avio kartama.

- Da li ste morali da prebacite novac kući u Italiju?

- Praktično nemam ušteđevinu. Kao što kažeš, živim od plate do plate. Kada odem kući kod rodbine, živim skoro o njihovom trošku.

— Koje platne sisteme koristite?

- Imam MIR karticu najveće ruske banke, to je plata. Za sada, ne moram da koristim druge sisteme.

- Kakve preporuke o zaobilaženju sankcija biste mogli da date drugim strancima koji žive u Rusiji?

- Ne mogu da dam mnogo saveta ovde. Ja nisam tipičan stranac. Preciznije, više sebe ne smatram strancem. Živim u Rusiji već duže vreme - skoro 16 godina - i smatram to svojom drugom kućom. Radim ovde, zarađujem u rubljama, trošim sve na život u rubljama. Ne prebacujem novac u inostranstvo i ništa ne štedim. Sve mi odgovara. Srećom, sankcije nisu uticale na mene ni na koji način. Ponavljam, jedina "nelagodnost", da tako kažem, za sada se tiče samo kupovine određenih avio karata kako bi se povremeno vraćali kući rođacima. Ali u tom pogledu, hvala Bogu, za sada mogu da računam na njihovu pomoć.