OZBILJNE NESTAŠICE MUNICIJE U NEMAČKOJ: Upozorenje poslanice Bundestaga - Treba im 20 milijardi evra da popune zalihe

NEMAČKA vojska se suočava sa ozbiljnom nestašicom municije, upozorila je u nedelju komesar Bundestaga za oružane snage Eva Hogl. Ona je istakla i da postoji nedostatak određene osnovne lične opreme potrebne vojsci, piše Raša Tudej na engleskom.

OZBILJNE NESTAŠICE MUNICIJE U NEMAČKOJ: Upozorenje poslanice Bundestaga - Treba im 20 milijardi evra da popune zalihe
Foto: Jutjub/WELT Documentary

U intervjuu za list Bild am Sontag, Hogl je otkrila da bi Bundesver koštalo 20 milijardi evra da popuni svoje zalihe municije.

Poslanica zahteva da se skladišta municije u potpunosti popune tokom tekuće zakonodavne sednice, tvrdeći da je vlada godinama odugovlačila sa ovom temom.

- Bez municije, sve je to ništa - zaključila je ona.

Ona je takođe ukazala na žalosno stanje kada je reč o osnovnoj opremi koja je potrebna nemačkim trupama, i kao primer je navela slučaj kada su vojnici raspoređeni u Litvaniji morali da učestvuju u vežbama bez pancira.

Štaviše, prema njenim rečima, "sa bolovanjem i odsustvima za roditelje i školovanje, mnoge jedinice dostižu nivo osoblja od samo 60% onoga što imaju na papiru".

Eva Hogl je upozorila da je "bez dovoljnog osoblja najbolje oružje od male koristi". Ona takođe kaže da bi Nemačka morala da smanji svoje učešće u međunarodnim misijama.

Novine Info/Mediji