Palo ključno utvrđenje VSU u Bahmutu; Oboren američki dron nad Crnim morem, ko će prvi do olupine

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 384. dan.

Palo ključno utvrđenje VSU u Bahmutu; Oboren američki dron nad Crnim morem, ko će prvi do olupine
Foto Tanjug/AP

Rezime GŠ VSU: Ruska vojska vodi ofanzivu širom Donbasa

U pravcu Bahmuta se vode stalne borbe, PMC napadaju u samom Bahmutu, u oblastima Jagodni, Hromovo i Orehovo-Vasiljevka.

Na Avdejevskom, Marjinskom i Rudarskom pravcu ruska vojska je napredovala u oblastima Kamenka, Nevelskoje, Novokalinovo i Marjinka.

Na Kupjanskom i Limanskom pravcu Oružane snage RF pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

Na Zaporoškom i Hersonskom pravcu ruska vojska je u defanzivi.

U Volinskom, Poleskom, Severskom i Slobožanskom pravcu situacija se nije značajno promenila. Rusi nastavljaju opremanje terena u pograničnim oblastima Brjanske i Kurske oblasti, a u Belgorodskoj oblasti drže grupu trupa za izvođenje pokaznih dejstava kako bi sprečili prebacivanje snaga Oružanih snaga Ukrajine u drugim pravcima.

Oružane snage RF su tokom dana izvršile 30 vazdušnih i 8 raketnih udara i izvele više od 33 napada iz MLRS-a.

VSU dovlači pojačanja u Marjinku

Ukrajinske jedinice utvrdile su svoje položaje u delu grada Marjinka, zapadno od Donjecka, a u ovu oblast se i dalje dovodi još rezervi, rekao je danas za TASS vršilac dužnosti šefa samoproglašene DNR Denis Pušilin.

-Marjinka bi bila naša pre mesec i po dana, ali neprijatelj, bez obzira na gubitke i veliki broj mrtvih i ranjenih, stalno preraspoređuje rezerve i učvršćuje položaje na površini ne većoj od jedne desetine grada što otežava naše napredovanje. Naše jedinice idu napred, ali ne tako brzo koliko bismo želeli, rekao je Pušilin.

Nemački mediji: U Artjomovsku palo ključno utvrđenje ukrajinske vojske

Dopisnik nemačkog lista „Bild“ Julijan Repke saopštio je da u Artjomovsku padaju odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine koje su od vitalnog značaja.

-Pala je još jedna ukrajinska linija odbrane u Bahmutu (ruski naziv Artjomovsk), a ruske snage su ušle u severnu industrijsku četvrt. Snage "Vagnera" nalaze se u fabrici "Vostokmaš" gde je u decembru ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odao počast ukrajinskim trupama koje brane Bahmut“, saopštio je Repke na Tviteru.

Kako je dodao, sistem utvrđenja bio je „poslednja nada Oružanih snaga Ukrajine“ za formiranje jake linije unutar naselja.

-Sada ona ne postoji. Rusi mogu da napreduju ulicu po ulicu, ocenio je Repke.

Oboren američki dron nad Crnim morem

U utorak 14. marta američki dron MQ-9 Reaper je oboren/pao u Crno More. Amerika optužuje Rusiju za obaranje, a Moskva odgovara da je dron sam pao usled naglog manevrisanja.

Šta se zapravo dogodilo može razjasniti snimak sa kamere američkog drona, koji je jasno snimao u letu. Pre njenog objavljivanja, kao i pojave fotografija olupine, teško je utvrditi tačan uzrok.

Mnogo je važnije nešto drugo: takav incident je morao da se desi pre ili kasnije.

Od februara 2022. godine nad vodama Crnog mora neprekidno rade izviđački avioni zemalja NATO-a. Dronovi MQ-9 Reaper koordiniraju vazdušne napade Oružanih snaga Ukrajine i otvoreno provociraju Oružane snage Ruske Federacije: poznati su slučajevi njihovog narušavanja ruskog vazdušnog prostora, doduše na nekoliko sekundi.

Nije iznenađujuće što je još jedan vazdušni objekat koji leti u blizini poluostrva uzet kao pretnja. To je apsolutno logično na pozadini redovnih napada ukrajinskih dronova na Krim, koji se odvijaju uz direktnu podršku SAD.

I upravo takvi incidenti mogu da nateraju ljude u Pentagonu da ublaže svoj žar i, ako ne smanje obaveštajnu aktivnost u Crnom moru, onda bar počnu da lete na većoj udaljenosti od ruske obale.

I još jedno jednako važno pitanje je ko će prvi doći do olupine srušenog MK-9 Reaper-a. Za Rusiju mogu biti veoma velika nagrada.

Vazdušni duel na nebu Ukrajine

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništen ukrajinski lovac MiG-29. O tome je govorio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane RF Igor Konašenkov.

-Lovac Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborio je avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini naselja Krasnoarmejsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je Konašenkov.

Moskva ne razmišlja o mobilizaciji

Kremlj ne razgovara o pripremi novog talasa mobilizacije u Ruskoj Federaciji, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.