PEDOFILSKA AFERA U CRKVI U RIJECI: Sveštenici ne smeju da se dopisuju sa vernicima

DRAMATIČNIM javnim istupom novi riječki nadbiskup Mate Uzinić, kojeg je imenovao papa Franjo, otkrio je brojne primere pedofilije u Rijeci u poslednje dve godine.

PEDOFILSKA AFERA U CRKVI U RIJECI: Sveštenici ne smeju da se dopisuju sa vernicima
Ilustrativna fotografija

Uzinić je priznao da se protiv mnogih sveštenika, među kojima je jedan bio i profesor na fakultetu, vodi istraga, a da je svim sveštenicima u riječkoj nadbiskupiji zabranjeno da sa vernicima kontaktiraju preko društvenih mreža. U svom emotivnom istupu, kada se i rasplakao nakon iznošenja podatka da je jedna od žrtava imala samo šest godina, Uzinić se više puta izvinio žrtvama i njihovim porodicama i apelovao da vernici prijave svako seksualno zlostavljanje sveštenika. Najavio je da će svakog zlostavljača udaljiti od crkve i prijaviti nadležnim institucijama.

Ovo priznanje Mate Uzinića je usledilo nakon što su roditelji zlostavljane dece tražili reakciju crkve, a mnogi su se otvorenim pismima obratili na više institucija.

U dve i po godine u Rijeci je bilo devet slučajeva, a mnogi od sveštenika su priznali krivicu. Jedan od njih je bio profesor teologije koji je seksualno zlostavljao trinaest dečaka, od kojih je najstariji imao 13 godina. Udaljen je sa fakulteta i ne može više da bude sveštenik, a u međuvremenu se odselio u Italiju.

Više sveštenika je slalo neprimerene sms poruke maloletnicima, a jedan od njih je napastovao bogoslove dok im je bio profesor. Jedan sveštenik je zavodio maloletne devojčice i slao im poruke neprimerenog sadržaja, a jednog je prijavila majka da je zlostavljao njenu kćer, ali istraga još uvek traje. Otac jednog dečaka prijavio je sveštenika da loše utiče na njegovog sina, pa mu je zabranjen kontakt sa mladićem i poslan je na psihijatrisko testiranje.

Međutim, ima i slučajeva lažnog prijavljivanja sveštenika, što se dokazalo istragom koja je detaljno sprovedena. Pre četiri dana stigla je još jedna prijava za seksualno zlostavljanje sveštenika i sada je u toku proveravanje optužbi.

- Sve slučajeve sam prijavio i državnom tužilaštuo i poslao rezultate istrage crkvenih tela. Pozivam sve da mi pomognu informacijama kako bi zaustavili svakog zlostavljača u daljnjim zločinima i poslali ga u zatvor - kaže riječki nadbiskup, koji tvrdi da će u njegovoj nadbiskupiji biti nulta tolerancija na nasilje. - Niko ne voli da pokaže svoj prljav veš, zato je bilo i mnogo zataškavanja. Od sada toga neće biti.

Hvali i medije koji otvaraju te ”teške teme”, ističući da se niko ne treba bojati istine.

- Koliko god prepreka imao neću odustati od te borbe - tvrdi nadbiskup Uzinić, koji ide u red ”Franjinih ljudi”, onih nadbiskupa koje je izabrao sam papa.

Za razliku od njega još ima i onih koji su više okrenuti zataškavanju pedofilije, a nedavno je bio sličan primer u Slavoniji. Uzinić je otvorio vruću i delikatnu temu svešteničke pedofilije o kojoj često govori i sam papa Franjo, pa se i to tumači kao novi kurs crkve u Hrvatskoj, koja se sve više oslobađa konzervativnih sveštenika.

Novine Info/Jurica Kerbler