Peleta u Beranama nema po cijeni koju je odredila Vlada

Odlukom Vlade cijena tone peleta kod proizvođača ne može biti veća od 269 eura, ali se pelet u Beranama u trgovinama na malo „prodaje ispod ruke“ za 320 eura, tvrde građani

Peleta u Beranama nema po cijeni koju je odredila Vlada
Peleta nema dovoljno i skup / Arhiva

Među brojnim poskupljenjima koja su ugrozila ionako nizak standard većine stanovnik Berana ubraja se i poskupljenje energenata koji se koriste za zagrijevanje stambenih objekata. U posebno nezavidnoj sitaciji našli su se građani koji za grijanje koriste pelet. Ovaj energent je poskupio nekoliko puta u odnosu na prije dvije godine kada su Beranci u velikom broju, vođeni preporukama da je pelet revolucionarno obnovljivo bogatstvo, u svojim domovima instalirali sisteme za grijanje na pelet. Beranci ističu da im olakšice nije donijela ni najnovija odluka Vlade Crne Gore o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda. Oni navode da je izmjena ove odluke objavljena u Službenom listu 12.10.2022.godine, po kojoj cijena tone peleta kod proizvođača ne može biti veća od 269 eura.

Drvljanici oko stambenih zgrada u Beranama

Darko Jovović
Tvrde da se uprkos ovoj odluci pelet kod proizvođača ne može naći po ovoj cijeni, već da ga prodavci u trgovinama na malo ispod ruke nude za 320 eura.
– Kad smo instalirali sisteme za grijanje na pelet sa zvaničnih adresa se moglo čuti da je to najeftinije grijanje i da predstavlja veliku olakšicu i pogodnost za građane. Mogu su se upecali na te preporuke i uveli grijanje na pelet. Međutim, ove godine cijene peleta su dostigle astronomske cijene, tako da ga obični građani ne mogu kupiti. Uz to nekad ni novac ne pomaže da se dođe do peleta. Čak ni odluka Vlade da se limitiraju cijene peleta nijesu dala efeka, jer peleta u Beranama po toj cijeni jednostavno nema. Na ovan način smo dovedeni u nezavidnu situaciji i ne znamo šta da radimo, jer je i nadležna inspekcija izgleda nemoćna pred ovim problemom – navodi se u izjavi grupe građana, koji tvrde da imaju saznanje da se i dalje, pored izrečenih ograničenja, pelet izvozi iz Crne Gore i prodaje u okruženju po znatno većim cijenama.

Grijanje na drva postalo luksuz

Predsjednik gradske Mjesne zajednice Park Petar Labudović ističe da je upoznat da građani ne mogu da dođu do peleta po limitiranoj cijeni koju je odredila Vlada, te da zbog značajnog poskupljenja brojni potrošači ne mogu da kupe ni ogrevno drvo.

– Većina građana u mjesnoj zajednici na čijem se čelu nalazim svakodnevno mi se žali da nemaju dovoljno novca za potrebe grijanja. Peleta ili nema, ili su cijene astromomske, dok su i drva postala previ luksuz. Na to ukazuje i činjenica da je metar cijepanih bukovih drva premašio cijenu od 60 eura, što je duplo više nego prošle godine. Zato građani s pravom traže pomoć i pitaju se kako će, uz ostala poskupljenja, pregurati zimu – kaže Labudović.

Sa druge strane, iz DOO "Nikola", jednog od proizvođača peleta u Beranama, tvrde da su do sada ispoštovali odluku Vlade, ali da je zbog propratnih troškova i poskupljenja sirovine dalja proizvodnja peleta po nametnutoj cijeni neodrživa.

– Mi smo, poštujući prioritete dobavljačima isporučili pedeset odsto proizvedenog peleta po cijini koju je definisala Vlada. Razumijemo potrebe građana, međutim mi više ne možemo da se uklopimo u tu cijenu, jer su propratni troškovi dodatno narasli i prosto smo prinuđeni da obustavimo proizvodnju – kaže Mileta Jelić, vlasnik peletare u Beranama.

Novine Info/Dan