Pentagon je saopštio da su brodovi iranske mornarice laserima napali američki helikopter

Predstavnici komande američke vojske prijavili su incident u Persijskom zalivu u kojem su učestvovali ratni brodovi Iranskog korpusa Islamske revolucionarne garde (IRGC) i američkog vojnog helikoptera AH-1Z Vajper.

Pentagon je saopštio da su brodovi iranske mornarice laserima napali američki helikopter
Wikipedia

Kako se navodi u saopštenju američke vojske, brodovi IRGC-a su nekoliko puta poslali laserski zrak u helikopter, a da pri tom nisu naneli nikakvu štetu . U zvaničnom saopštenju, odeljenje je ovaj metod interakcije sa helikopterom nazvalo "nebezbednim i neprofesionalnim".

Centralna komanda SAD takođe tvrdi da postupci IRGC-a predstavljaju pretnju po živote američkih trupa i savezničkih zemalja i pozvala iranske vlasti da ih odmah zaustave.

Američki brodovi često krstare u neposrednoj blizini pomorskih granica Irana i, prema Teheranu, krše ih, primoravajući mornaricu IRGC da presretne američka plovila. Bilo je slučajeva kada su iranski brodovi išli na zbližavanje sa američkim, istovremeno vršeći psihološki pritisak na svoje posade, kao i ispaljujući hice upozorenja.

Pored toga, Sjedinjene Države su saopštile činjenice o presretanju komercijalnih brodova od strane iranske flote. Posebno je saopšteno o zapleni u Persijskom zalivu broda koji je navodno korišćen za krijumčarenje i kršenje pomorskih granica Irana, naftnog tankera koji je verovatno pripadao Sjedinjenim Državama.