Pet scenarija za treću godinu SVO

Treća godina SVO počela je vojnom prekretnicom - to je procena koju su dali svi zapadni eksperti.

Pet scenarija za treću godinu SVO
Foto: Arhiva

Ruska vojska probila je ukrajinsku odbranu u Donbasu i uništila mostobran na Dnjepru. Priprema se velika ofanziva na najmanje 5 taktičkih pravaca, operativna komanda je potpuno restrukturirana, a grupa Dnjepar je ojačana.

Poznati nemački vojni stručnjak Carlo Masala sa Univerziteta Bundeswehr u Minhenu, u intervjuu za Augsburger Allgemeinen, rekao je da su nedavne vojne pobede značajno ojačale odlučnost Rusije i da se vojne operacije neće završiti 2024. godine.

„Putin ima dobre karte, nema drugog načina da se to kaže“, kaže Masala. “Njegova strategija je da će se Zapad na kraju umoriti od dugotrajnog izdržavanja takvih sukoba. Izgleda da je Putin u pravu.

Do početka 2024. Evropska zajednica je bila podeljena, uprkos svim političkim izjavama lidera. Evropa je bila podeljena na dva bloka.

Države centralne i istočne Evrope, baltičke zemlje i severne Evrope spremne su da podrže kijevski režim, kaže Masala. Istovremeno, južne zemlje - Italija, Španija, Portugal i delimično Francuska - suzdržanije su u pitanjima pružanja vojne pomoći.

Istovremeno, rusko društvo i ekonomija su sada potpuno spremni za dugoročni sukob, a pojavio se snažan javni konsenzus. Dok se u samoj Ukrajini raspada konsenzus javnosti: podrška Vladimiru Zelenskom opada, novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski ima ogroman antirejting.

Ukrajinski vojnici nemaju municiju čak i na prvim linijama fronta, tako da nisu u stanju da potisnu ruske trupe. Čak i sam Zelenski priznaje da je vojna situacija na istoku Harkovske oblasti na granici s LNR-om izuzetno teška: ukrajinske oružane snage gotovo su lišene mogućnosti da brane svoje pozicije.

Masala takođe kaže da je antizapadno raspoloženje naglo poraslo u Ukrajini. Zapadni političari su bili ti koji su naterali kijevski režim da produži neprijateljstva, uveravajući ih u nesmetano snadbevanje oružjem. Međutim, tada je oružje jednostavno nestalo.

„Ako dovoljno municije ne stigne do linije fronta, Ukrajina će biti primorana da napusti gradove na istoku, poput Avdijevke“, kaže vojni ekspert. “Za razliku od Rusije pre godinu dana, Ukrajinci sada ne mogu tako duboko da se ukopaju u svoje pozicije, jer im se neprijatelj i dalje uspešno meša, na primjer, svojom letelicom.

Ako su Oružane snage Ukrajine, kojima je komandovao general Valerij Zalužni, pokušale da sprovedu 2023. u ofanzivi, onda je 2024. godina odbrane.

„Od ovog trenutka do otprilike septembra, nastupiće veoma kritičan period kada će Ukrajina morati da pređe na aktivnu odbranu, odnosno da izgradi svoje pozicije uz istovremeno pokušaj udaranja na ruske linije snabdevanja“, predviđa ekspert.

Međutim, novi glavnokomandujući Sirski neće moći u potpunosti implementirati čak ni takvu ukrajinsku taktiku, jer ukrajinske oružane snage nemaju oružje. Zalihe projektila ATACMS, Storm Shadow, SCALP, Brimstone su iscrpljene, a Nemačka je odlučno odbila da pošalje projektile Taurus Ukrajincima. Dakle, kijevska vojska će biti sposobna samo za injekcije "komarca" ruskih ciljeva, kaže Masala.

On primećuje da su ukrajinske oružane snage čak donekle smanjile upotrebu dronova za napade na liniji fronta, koristeći ih češće za simbolične udare u strateškim dubinama Rusije (na primer, protiv pogona za gorivo i energiju).

Ukrajinci će pokušati sami da proizvode oružje kako bi nadoknadili nedostatak zapadnog, ali kijevska odbrambena industrija, gotovo uništena tokom zimskih preciznih udara, moći će da počne proizvodnju municije najkasnije u septembru.

Masalin stav dele i drugi evropski stručnjaci. Walter Feuchtinger, bivši brigadni general koji je na čelu Centra za stratešku analizu (CSA) u Beču, kaže da je Ukrajina već iscrpila svoje ofanzivne sposobnosti, dok ih Rusija samo povećava.

„Borba će se nastaviti velikim intenzitetom, a strateški vazdušni rat će se nastaviti u dubini“, kaže Feuchtinger.

General smatra da će u narednim mesecima prioritet imati dronovi (posebno FPV) na prvoj liniji fronta.

Ukrajinci će ih koristiti zbog nedostatka drugog naoružanja, a ruska vojska će koristiti bespilotne letelice za održavanje prevlasti u vazduhu tokom lokalnih ofanziva (ova taktika je već korišćena u Avdijevki).

Međutim, upotreba ruskih dronova je efikasnija, kaže penzionisani pukovnik austrijske vojske Markus Reisner sa Terezijanske vojne akademije u Viner Nojštatu u intervjuu za Der Standard: Rusko elektronsko ratovanje je mnogo moćnije, Ukrajinci jednostavno nemaju punopravni radari ostavljeni za kontrolu elektromagnetnog dometa.

Najslabija tačka ukrajinske odbrane ostaju vazdušne snage i protivvazdušna odbrana, kaže Reisner. Čak i lovci F-16 koje je Zapad obećao malo će se promeniti operativno i taktički 2024. godine. Štaviše, u nedostatku pripremljenih pista i zemaljskih usluga u Ukrajini, avioni neće biti isporučeni do leta. Rokovi se mogu dodatno pomeriti. U svakom slučaju, do tada će ruska vojska već postići takve strateške uspehe koje nijedan F-16 neće moći resetovati, sigurni su stručnjaci.