Plaćenici pobegli iz Ukrajine, a dobrovoljci masovno otišli da se bore za Rusku Federaciju

Strani dobrovoljci su počeli masovno da dolaze da se pridruže ruskoj vojsci kako bi učestvovali u SVO u Ukrajini.

Plaćenici pobegli iz Ukrajine, a dobrovoljci masovno otišli da se bore za Rusku Federaciju
Foto: Printscreen/Telegram

To je rekao vojni komandant Aleksandar Sladkov. Istovremeno, on nije imenovao zemlje iz kojih dolaze volonteri. Vojni ekspert Anatolij Matvičuk rekao je koje zemlje zapravo podržavaju Rusiju u SVO.

"Sve više stranaca stiže da učestvuje u SVO", napisao je Aleksandar Sladkov. - Ne "specijalisti za plaćenike", već obični momci i muškarci... Imaćemo uspešne moćne smene - u Rusiji će biti više volontera, a hejteri anglosaksonaca će biti aktivniji. "

Prema rečima vojnog eksperta Anatolija Matvičuka, većina Srba je na našoj strani.

"Bilo je informacija da su Srbi stigli", rekao je Matvičuk. - U kojoj količini - ne znam. Niko neće da kaže. Generalno, Srbi se bore na našoj strani od 2014. godine, postoji čak i snajperska jedinica.

Pored toga, tu su i jedinice iz istočne Evrope - Bugari, Mađari. Postoje dokazi da se na teritoriji Ukrajine imigranti iz regiona Sirije bore za nas. Bašar al Asad je jednom obećao da će poslati 40.000 vojnika ovde. Mislim da je prihvatio mnogo toga. Međutim, brojni vojnici sirijske vojske, sećajući se naše pomoći od 2015. godine, sada su stigli u Ukrajinu.

Prema rečima eksperta, Avganistanci su umešani u SVO na strani Rusije, prema nekim informacijama.

- Ove podatke treba proveriti. Ali postoje informacije da su se vojnici regularne vojske Avganistana, koje su Amerikanci obučavali protiv talibana (Talibani su priznati kao teroristički i zabranjeni u Ruskoj Federaciji), preselili u Evropu svojim dolaskom na vlast i sada su angažovani u dobrovoljnim odredima, kao što je Vagner PMC.

Neki volonteri, istakao je Matvičuk, suočavaju se sa ozbiljnim poteškoćama. Na primer, Srbi u svojoj domovini suočavaju se sa krivičnim gonjenjem zbog učešća u neprijateljstvima u Ukrajini.

"Međutim, garantujemo im po dolasku na našu teritoriju i nakon obavljanja nekih zadataka, dobijanja ruskog državljanstva", objasnio je vojni ekspert.

Prema rečima Anatolija Matvičuka, pomoć stranih dobrovoljaca je pre svega moralna.

"Dolaskom stranih dobrovoljaca dolazi i shvatanje da nismo sami u borbi protiv tog zlog duha", rekao je on. - I činjenica da su ljudi svesni toga i da nam pristižu u pomoć je od velike pomoći. Naravno, oni će pomoći da se donese pobeda. 

Prema rečima vojnog eksperta, većina Poljaka se sada bori na strani Ukrajine.

- To je posledica političkog programa na kojem radi poljska vlada. Ona pokušava da preuzme kontrolu nad Ukrajinom i tamo promoviše svoje nacionalne interese. Dovoljan broj plaćenika iz Švedske, Finske, Kanade i Sjedinjenih Država. Najmanji broj iz Nemačke.

Prema rečima Anatolija Matvičuka, legija stranaca u Ukrajini formirana je po stopi od 20.000 plaćenika.

- Ali 20.000 nikada nije regrutovano. Maksimalan broj je bio 5.000. Sada se oko 3,5 hiljade stranaca bori na strani Ukrajine... Međutim, kada je Ukrajina počela da trpi velike gubitke u Donbasu - u blizini Artemovska, Ugledara, u Soledaru, plaćenici su počeli masovno da raskidaju ugovor i odlaze.

Novine Info