Planeta kakvu sada znamo neće postojati do sredine ovog veka!Putin otkrio ko će voditi svet, neće to biti ni Rusija, niti SAD!

Kina i Indija će definisati svetsku ekonomiju do sredine ovog veka, predvideo je ruski predsednik Vladimir Putin. On je izjavio da je Zapad potkopao globalno poverenje u sopstvene finansijske sisteme, te da budućnost pripada grupi BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), koja je otvorena za prijem novih članova.

Planeta kakvu sada znamo neće postojati do sredine ovog veka!Putin otkrio ko će voditi svet, neće to biti ni Rusija, niti SAD!
Reuters

Putin je govorio na 27. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji je okupio 17.000 učesnika iz 136 zemalja, uključujući Brazil, Indiju, Kinu, Venecuelu, Azerbejdžan, Zimbabve i Boliviju.

Jačanje suvereniteta

Ruski predsednik je izjavio da je počela trka među zemljama za jačanje svog suvereniteta u tri ključne oblasti - državotvornosti, kulturnim vrednostima i ekonomiji. Istovremeno, kako je istakao, zemlje koje su donedavno bile lideri globalnog razvoja, pokušavaju da održe svoju hegemoniju, ali im to ne polazi za rukom.

- Vodeće ekonomije, kao što su Kina i Indija, ali i druge zemlje u Aziji i Africi koje imaju visoke stope ekonomskog rasta, definisaće globalni ekonomski pejsaž do sredine ovog veka - rekao je Putin, pozivajući se na stručnjake.

Dodao je da je javna tajna da je poverenje u pouzdanost zapadnih platnih sistema narušeno.

- To su zapadne zemlje uradile same sebi. Podstakle su trgovinu u drugim valutama, svim osim dolara i evra. U tom kontekstu mogu da kažem da se udeo takozvanih toksičnih valuta neprijateljskih zemalja u plaćanjima za ruski izvoz prošle godine prepolovio. Od 2021. do 2023. godine plaćanja u rubljama za ruski izvoz su se utrostručila. Rusija će nastaviti da povećava upotrebu nacionalnih valuta u trgovini sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući one iz BRIKS-a - istakao je Putin.

Novi platni sistem

Prema njegovim rečima, to će povećati bezbednost i efikasnost trgovine i doprineti razvoju nezavisnog sistema plaćanja.

- BRIKS radi na formiranju nezavisnog platnog sistema, koji nije podložan političkom pritisku, zloupotrebi i spoljnoj intervenciji - naglasio je Putin.

Osim toga, ruski predsednik je istakao da BRIKS ima veliki potencijal i za prijem novih članica.

- Rusija će pozdraviti i podržati takvu želju svih zainteresovanih partnera - naveo je Putin.

Zapadne sankcije nisu naškodile Rusiji

Putin je rekao da Rusija, uprkos nelegitimnim zapadnim sankcijama, ostaje jedan od ključnih učesnika globalne trgovine i nastavlja da razvija logistiku, šireći krug zemalja sa kojima sarađuje i jača odnose.
- Rusija je dokazala svoju sposobnost da bude prijemčiva i da se brzo prilagođava tehnološkim promenama. Već su se dogodile promene u finansijskom sektoru, elektronskoj trgovini, transportnim uslugama i sistemima državne uprave. Sličan napredak se, takođe, vidi u vojnoj sferi, gde su potrebne visoke stope tehnološke prilagodljivosti - izjavio je Putin.