Pod ruskom kontrolom polovina Bahmuta; Teške borbe vode se u gradskoj industrijskoj zoni

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 385. dan. Ukrajinske snage trpe velike gubitke u ljudstvu u Artjomovsku, ali spremaju kontraofanzivu. Ruske snage napreduju u pravcu ka Kupjansku. PVO je oborila tri rakete iznad ruskog grada Belgoroda.

Pod ruskom kontrolom polovina Bahmuta; Teške borbe vode se u gradskoj industrijskoj zoni

Slovačka neće isporučiti svoje MiG-29 Kijevu

Vlada Slovačke na današnjoj sednici nije donela odluku da isporuči Ukrajini lovce MiG-29 koje je nacionalno vazduhoplovstvo izbacilo iz upotrebe, saopštio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ.

U Slovačkoj se, prema pisanju lokalnih medija, nalazi 11 MiG-29, od kojih 10 može biti prebačeno u Ukrajinu, a jedan može biti poslat u muzej.

Vagnerovci napreduju u Bahmutu

Ruske snage su jutros preuzele kontrolu nad naseljem Zaliznjansko kod Artjomovska.

Ukrajini obećano više od 150 tenkova „leopard“ iz devet zemalja

Devet zapadnih zemalja obavezalo se da preda Ukrajini više od 150 tenkova „leopard“ nemačke proizvodnje, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin na redovnom savetovanju s predstavnicima zemalja-donatora vojne pomoći Ukrajini.

-Koalicija zemalja koje daju Ukrajini tenkove leopard nastavlja da raste. Devet zemalja već je preuzelo na sebe obavezu da obezbedi više od 150 tenkova leopard, rekao je Ostin. On nije spomenuo obećanje samih SAD da preda Ukrajini sopstvene tenkove „abrams“.

Prema Ostinovim rečima, zapadna pomoć omogućava Ukrajini da formira „više od devet tenkovskih brigada i druge oklopne tehnike“. Ostin je, takođe, istakao značaj isporuka savremenih protivvazduhoplovnih sistema, uključujući „patriot“. Obavezu da Ukrajini predaju te sisteme preuzele su na sebe SAD, Nemačka i Holandija.

-Moramo da omogućimo Ukrajini sve što možemo za predstojeće borbe, uključujući municiju i pakete tehničke opreme za održavanje borbene gotovosti ključnih sredstava koje su joj dodelile članice kontakt grupe, rekao je Ostin.

Migovi stižu u Ukrajinu za četiri do šest nedelja

Volodimir Zelenski poručuje da ukrajinske snage ne odustaju od odbrane Bahmuta. Kijev tvrdi da je ruska vojska granatirala obast Odese i Kramatorsk.

Varšava najavljuje da će za četiri do šest nedelja poslati Kijevu migove 29.

Savetnik lidera DNR: Pod ruskom kontrolom polovina Bahmuta

Savetnik lidera DNR Jan Gagin izjavio je da ruske jedinice drže pod kontrolom oko polovine Bahmuta i da se sada teške borbe bode u gradskoj industrijskoj zoni.

Takođe je rekao da se grad nalazi u operativnom okruženju i da ruska artiljerija kontroliše praktično sve puteve koji vode u grad.

Uzbuna za vazdušnu opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Na celoj teritoriji Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost, saopštile su vlasti.

Ukrajinska vojska izvela seriju artiljerijskih napada na levu obalu Hersonske oblasti

 - Ukrajinske snage tokom cele noći nisu prestale sa artiljerijskim napadima na gradove i sela Hersonske oblasti, koji se nalaze na levoj obali Dnjepra, ispalivši na njih 43 granate - saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

U saopštenju se dodaje da je u toku utvrđivanje broja civilnih žrtava, kao i uništene infrastrukture.

Ruska PVO oborila tri rakete iznad Belgoroda

- Ruska PVO je oborila tri rakete iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti, a jedan deo rakete pao je u stambeno naselje i ima nekih oštećenja - saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

 - Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug u Donjecku, ispalivši pet granata kalibra 152 milimetra - saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

Maročko: Prisilno mobilisani Ukrajinci odvode se u Kupjansk

Potpukovnik LNR Andrej Maročko izjavio je da se situacija po ukrajinsku vojsku pogoršava na delu fronta kod Svatova i Kremene i na strateškom i na taktičkom planu usled uspešnih akcija ruske vojske.

On je još dodao da na silu mobilisane Ukrajince prebacuju u Kupjansk.

Ruska vojska preuzela kontrolu nad delom industrijske zone u pravcu Kupjanska

 - Ruska vojska preuzela je kontrolu nad delom industrijske zone u pravcu Kupjanska - rekao je Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe Zapad Oružanih snaga Rusije.

 - Na pravcu Kupjanska, jedinice 6. kombinovane armije, uz pomoć šest jurišnih grupa, do kraja dana su preuzele kontrolu nad delom industrijske zone, savladavši tri hangara - precizirao je on.

Ruska vojska vodi ofanzivu širom Donbasa

U pravcu Bahmuta se vode stalne borbe, PMC napadaju u samom Bahmutu, u oblastima Jagodni, Hromovo i Orehovo-Vasiljevka.

Antonov: Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD i Rusije

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je da se na razgovoru u Stejt departmentu nije postavljalo pitanje mogućih posledica po Moskvu nakon incidenta sa ruskom i američkom letelicom iznad Crnog mora.

Antonov, koji je pozvan u Stejt department nakon što je američki dron pao u Crno more zbog navodnog kontakta sa ruskim borbenim avionom, rekao je da je imao „konstruktivan“ razgovor sa pomoćnicom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

- Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD i Rusije. Rusija insistira na izgradnji pragmatičnih odnosa sa SAD koji bi odgovarali interesima naroda obe zemlje i ne traži sukob sa Vašingtonom - rekao je Antonov, prenose RIA Novosti.