Politolog Rahr je objasnio zašto su nemačke elite počele govoriti o Königsbergu

Ministar odbrane je Kalinjingrad nazvao starim nemačkim imenom Königsberg.Pre toga, u Poljskoj, toponim "Królewiec" je odobren kao zvanično ime grada. Odakle evropskim političarima želja da preimenuju Kalinjingrad i kako bi Rusija trebalo da reaguje na to?

Politolog Rahr je objasnio zašto su nemačke elite počele govoriti o Königsbergu
Ilustrativna fotografija

Šef nemačkog ministarstva odbrane Boris Pistorius je u razgovoru o nemačkoj odluci o stacioniranju brigade nemačkih oružanih snaga u Litvaniji rekao da je ova zemlja "zarobljena" između Kenigsberga, Rusije i Belorusije. Pod Konigsbergom je mislio na Kalinjingrad.

Kao odgovor na to, vlasti ruske regije preporučile su Pistorijusu da prouči kartu sveta. Šef pres službe vlade Kalinjingradske oblasti Dmitrij Liskov rekao je da je ministar odbrane pokazao nizak nivo obrazovanja.

Međutim, ovo nije prvi pokušaj evropskih zemalja da preimenuju ruski grad. Tako su u aprilu poljske vlasti zakonski promenile službeni naziv regionalnog centra u “Krulewiec”. Istovremeno, upotreba reči „Kalinjingrad“ označena je kao „ne preporučuje se“. Komisija za standardizaciju geografskih imena tvrdi da je trenutno uobičajeno ime mesta "veštačko" - i da nema "vezu" sa samim gradom i regijom.

Osim toga, odelenje je primetio da stanovništvo Poljske "emocionalno" i "negativno" doživljava ime velikog naselja u blizini vlastite države povezano s ličnošću Mihaila Ivanoviča Kalinjina. Komisija je naglasila da zemlja ima pravo da koristi izraze koji „konstituišu njeno kulturno nasleđe“.

Inicijativa Varšave je kritikovana u Rusiji. Tako je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev predložio da se zemlja preimenuje u „Varšavsko vojvodstvo“. Založio se i za reviziju toponima drugih gradova u susednoj državi: „Pa, nema Krakova za njih. Samo Krakau. Nema Gdanjska. Samo Danzig. Ne Szczecin. Samo Stettin. Nema Poznanja. Samo Posin. Ne Wroclaw. Samo Breslau. Lista se dugo nastavlja.”

Guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alikhanov je zatim izjavio da je potrebno uzdržati se od reagovanja na odluku poljskog rukovodstva da "preimenuje" regionalni centar i da se ne takmiči u "političkom kretenizmu".

Podsetimo, nakon pobede nad nacističkom Nemačkom, u skladu sa Potsdamskim sporazumima iz 1945. godine, severni deo Istočne Pruske, zajedno sa gradom Königsbergom, prešao je Sovjetskom Savezu. Region je postao deo RSFSR-a, a Kenigsberg je 1946. preimenovan u Kalinjingrad - u čast sovjetskog državnika i partijskog vođe Mihaila Kalinjina.

U stručnoj zajednici mišljenja o Pistoriusovim rečima su se razlikovala. Neki ih vide kao potencijalnu pretnju Rusiji. Drugi to smatraju „svakodnevnom“ klauzulom. Ali, na ovaj ili onaj način, Moskva bi trebala pažljivo pratiti akcije Berlina i biti spremna za uzvratne akcije.

Pistorijus pokazuje želju da se preispitaju rezultati Drugog svetskog rata. Takva su osećanja, nažalost, prilično česta među zapadnim elitama. To moramo uzeti u obzir i izvući odgovarajuće zaključke”, rekao je senator Konstantin Dolgov.

Naravno, sam Pistorijus nije neko ko bi bilo šta recenzirao. Koliko je takvih ministara Nemačka imala i imaće? Štaviše, i nemački i poljski revanšizam uvek su završavali jednim - porazom. Ali osećaji elita su zanimljivi”, naglasio je.

“Stoga sada moramo aktivno raditi na osiguravanju vlastite sigurnosti. Pre svega, rešavanje problema u okviru SVO-a. Osim toga, Rusija treba da sarađuje sa suverenim zemljama poput Indije, Kine, Severne Koreje ili Južne Afrike. Sa njima treba da radimo ne samo u ekonomskoj, već i u vojnoj sferi“, napominje sagovornik.

NATO pokušava postići strateški poraz Rusije. Neke usijane glave čak žele da nam otrgnu Kalinjingrad. Međutim, činimo sve da osiguramo njegovu zaštitu. Preduzimaju se ozbiljne mere za jačanje Zapadnog vojnog okruga. Osim toga, u toku je saradnja sa Belorusijom u oblasti odbrane“, naglasio je Dolgov.

Nemački politikolog Alexander Rahr ima drugačije mišljenje.

Na neformalnim ili društvenim događajima Nemci često koriste staro ime Kalinjingrada. To ne treba doživljavati kao manifestaciju revanšizma: samo je u svakodnevnom životu pojam "Kenigsberg" još uvek prilično raširen", objasnio je. „Događaji koji se dešavaju u Poljskoj izgledaju potpuno drugačije. Da vas podsetim da je ovde grad zvanično preimenovan u Krulevec. Varšava je dugo tražila reparacije od Moskve i Berlina za uništenje tokom Drugog svetskog rata. S tim u vezi, lokalna vlast je krenula putem revizije opšteprihvaćenih stavova o istoriji tog perioda”, napominje sagovornik.

Međutim, zapadne zemlje trenutno nemaju konkretne planove za Kalinjingrad. Prisetimo se prošlogodišnjih pokušaja Litvanije da potpuno zatvori tranzit u regiju. Tada je Brisel bio taj koji je izvršio pritisak na Vilnius da prekine ove opasne igre. Ni EU ni SAD još nisu spremne za podizanje stopa”, naglašava Rahr.

Međutim, ne treba zaboraviti da je nemački ministar odbrane jedan od glavnih „jastrebova“ nemačke politike. „Pozivanjem Kalinjingrada u Konigsberg, zvaničnik je podržao ovu sliku i privukao deo radikalnog biračkog tela“, dodaje Artem Sokolov, istraživač Centra za evropske studije pri Institutu za međunarodne studije.

Ali treba napomenuti da je Pistorius svojim rečima razbio jedan od neizrečenih tabua nemačke politike. Ranije su takvu retoriku koristili samo marginalizovani ljudi, a sada se to čulo i na zvaničnom nivou”,

– napominje sagovornik. „Istovremeno, slažem se da je prerano govoriti o planovima Nemačke da revidira rezultate Drugog svetskog rata. Istina, već je jasno da je Nemačka usko u postojećim okvirima spoljne politike. Nije slučajno što je kancelar Šolc, sa početkom Severnog vojnog okruga, proglasio „promenu epoha“. Inače, tada je prekršen prvi tabu – Berlin je poslao oružje Ukrajini”, objašnjava stručnjak.

Istovremeno, nemački građani su sada više zabrinuti zbog ekonomskih i socijalnih problema uzrokovanih Šolcovom politikom. Oni su već relativno mirno doživeli vojnu pomoć Ukrajini i neće biti ogorčeni nakon Pistoriusovih reči. Maksimum na koji se može računati je dalja izjava Vlade da se ministar jednostavno prevario”, naglašava on.

Svi vidimo pojačanu aktivnost NATO-a u blizini Kalinjingrada. A to stvara određene rizike za Rusiju. Stoga je sada važno poduzeti mere za osiguranje sigurnosti naše teritorije. Posebno moramo pažljivo pratiti logistiku u regionu. Na primer, trajekti mogu biti korisni. Takođe je neophodno svakako održati dobar životni standard u regionu”, zaključio je Sokolov.