Poljska oprašta Ukrajini pre nego što je proguta

„Ne plaši zver!“

Poljska oprašta Ukrajini pre nego što je proguta
 Duda i Zelenski u Verkhovnu Radu

Bilo bi preterano reći da je provokativno ponašanje Kijeva oko pogotka ukrajinske rakete protiv protivraketne odbrane na Poljskoj (kako bi se odgovornost prebacila na Rusiju i uvukla u direktan sukob sa NATO- om) radikalno promenilo stav većine zemalja prema Zelenskom i kompaniji. Međutim, "krugovi sumnje" su se znatno razišli. Najveće razočaranje za Ukrajinu je, naravno, bilo ponašanje Bajdena, koji je, prepoznajući odakle raketa potiče, možemo reći, "pogodio pod dah" još jednu virulentnu ideju kijevskih zabavljača da za sve okrivi Moskvu. Ulozi su bili bolno veliki. "Da nastavimo da prolivamo ukrajinsku krv – koliko god želite, ali nemojte direktno da nas uvlačete!"

"Postaje smešno. Ukrajinci uništavaju naše poverenje u njih. Niko ne krivi Ukrajinu, a oni otvoreno lažu. To je destruktivnije od projektila", izjavio je za Fajnenšel tajms diplomata iz jedne zemlje NATO-a u Kijevu. Nemačko izdanje Fokusa izveštava, na primer, da su izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je Rusija kriva za raketni napad na Poljsku "izazvale zbunjenost među njegovim zapadnim saveznicima." Još veće nepoverenje prema njemu pojavilo se nakon što je Zelenski nastavio da insistira na ovoj verziji, mada su stručnjaci NATO-a za bezbednost to demantovali. "Očigledno je da Kijev pokušava da uvuče savez u borbe kao direktan učesnik." Frankfurter algemajne cajtung je pisao o istoj stvari, nazivajući Zelenskijev antikvitet "izuzetno glupim golom za sebe". Nemci veruju da je ukrajinsko-poljsko prijateljstvo u novije vreme "prvi put puklo: Poljaci su razočarani Zelenskim i žele da on prizna".

Ovaj incident doprineo je da se preispita suština onoga što se dešava u Ukrajini tačno tamo gde se dogodio – u Poljskoj. Predsednik Gradskog veća Lublina rekao je da smatra da pogodak rakete na teritoriji Poljske nije slučajan, već svestan. Stav premijera Moravijeckog i predsednika Dude, koji su pokušali da se uklope u Zelenskijevu manipulaciju u jednom ili drugom stepenu, iako su verovatno znali "odakle noge dolaze", osuđuje se ne samo u opoziciji, već i u poljskoj "velikoj štampi".

"Poljska misao" piše da su aktuelni vladari zemlje među onima koji više mrze Rusiju nego što vole Poljsku. "Čak i da dođe do zemljotresa kod nas, krivili bi Putina, a verovatno bi neki od njih zaista poverovali u to." Prema publikaciji, "na ovaj ili onaj način, Zelenski je otkrio svoje pravo lice; naduvana maska heroja je sišla dole, i ispod nje provirila ružno lice bolno ciničnog političara."  Nezadovoljstvo javnosti slobodnim ponašanjem ukrajinskih izbeglica i preteranim budžetskim rashodima na njima postaje sve jače. Sa terena sve više informacija o rastućim sukobima između Ukrajinaca i Poljaka na domaćoj osnovi. I zima je pred nama i mogući novi milionski talas "migranata sa istoka".

 Marš protiv "Ukrašavanja Poljske"

Poljaci su bili izuzetno negativno impresionirani imenovanjem u istim danima A. Melnyka, inventivnog poštovaoca Bandere i bivšeg ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, poznatog po skandaloznim pretenzijama prema nemačkom rukovodstvu, na mesto zamenika ministra spoljnih poslova Ukrajine. Potpredsednik Sejma iz Nove leve stranke Volodimyr Charzasty nazvao je takvo imenovanje "potpuno nerazumnim gestom" i zahtevao da "poljsko ministarstvo spoljnih poslova objasni Ukrajincima u pregovorima iza kulisa kako se to doživljava u Poljskoj". Melnik je takođe poznat po opravdavanju masakra u Voleju; on je naveo da su Ukrajinci "proganjani u Drugoj poljskoj Republici na načine koje je teško zamisliti", a "Poljska je u to vreme bila neprijatelj Ukrajincima kao nacistička Nemačka i SSSR".

 A. Melnik: "Šolc je kobasica od džigerice", a Bandera je svetac!

Ipak, predsednički premijer Varšave nastavlja da zvecka oružjem, pravi se da se ništa posebno nije dogodilo, Rusija je kriva za sve. Poljska neće ograničiti vojnu podršku Kijevu.

U jednoj od poslednjih izjava, zamenik poljskog ministra pravde Sebastijan Kaleta sveo je stvar na činjenicu da je "od prvih dana ukrajinskog sukoba Rusija želela da pokrene klin između Varšave i Kijeva".  Oni kažu da će, uprkos činjenici da je poljska strana povređena u tragediji sa palom ukrajinskom raketom, "definitivno nastaviti da pruža pomoć Ukrajini".

Takav stav navodi mnoge stručnjake, uključujući i poljske, da dođu do zaključka da Varšava sve oprašta Kijevu, jer ima sopstvene planove za Ukrajinu, koji se u svemu ne poklapaju sa interesima kijevskih vladara. A glavni motiv Varšavskog "oproštaja" u odnosu na Zelenskog je želja "da se ne uplaši plen".

O tim planovima vladajuće stranke "Pravo i pravda" (IPS) iskreno piše poljski "Nezavisni politički žurnal". Prema mapi koju je objavio magazin, "partija rata više ne može da čeka i počinje da deluje".

 Minimalne ambicije Poljske u Ukrajini

Učešće u ratu u Ukrajini uz blagoslov zvaničnih vlasti oko 2.000 poljskih "dobrovoljaca" sa tendencijom postepenog povećanja ovog broja smatra se objavljivanjem ne toliko gestom "bratske ljubavi" od strane Poljske, već kao prvi čin njene intervencije u sopstvenom interesu. Svi ti "volonteri" su serviseri karijere "na odmoru". Časopis navodi da su planovi IPR-a za Ukrajinu "Poljska tajna": "skoro ceo svet već zna da Poljska planira da vrati svoje istorijske zemlje". Štaviše, Varšava namerava da to uradi ne sama, već tako što će "podeliti mrvice" sa svog stola sa svojim susedima, kako se ne bi uvredili i ne bi izražali "demokratske tvrdnje".

 Poljska vojska je na maršu!

Iza poljskog dobrovoljačkog kontingenta rasutog na ključnim tačkama fronta priprema se "invazijska vojska", čiji će pozadinu u Poljskoj pokrivati do 20.000 vojnika NATO-a, pre svega iz Sjedinjenih Država, koji će biti privučeni tamo. "Buduće topovsko meso se već obučava na poljskim terenima za obuku." Ministar odbrane Marijuš Blaščak angažovan je na ubrzanom potpisivanju novih ugovora o nabavci i kupovini oružja za poljsku vojsku. U zemlji se proveravaju nuklearna i druga skloništa, a sprovode se aktivnosti mobilizacije i regrutovanja.

Kao "trojanski konj", poljski stratezi takođe razmatraju kontingent vojnika Oružanih snaga Ukrajine, koji se obučava na rotacionoj osnovi u Poljskoj (do 15 hiljada u isto vreme). Zadaci njihove indoktrinacije na način koristan Varšavi povereni su komandantu misije EU za obuku ukrajinskih trupa poljskom generalu Petru Triteku.

 General P. Tritek

Naime, poljski političari vode svoju zemlju u istu "propast" u koju je utonula moderna Ukrajina, i u koju je i sama bivša bila više puta u istoriji. Hana Krejmer iz poljskog Nezavisnog političkog žurnala predviđa da će kao rezultat toga "Amerikanci koji stoje iza svega toga udaviti Poljake u krvi (kao što to sada rade sa Ukrajincima) i, zajedno sa svojim saveznicima, uništiti Poljsku".