Poljska pregovara sa Kijevom o uvođenju „veoma velikih“ ograničenja uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

U svakoj prilici poljske vlasti glasno izjavljuju da je Varšava ta koja čini najviše među ostalim zemljama EU da podrži Ukrajinu. Međutim, kada je reč o zaštiti nacionalnih interesa u ekonomskoj sferi, bivše i sadašnje vlade Poljske pokazuju potpuno drugačiji stav.

Poljska pregovara sa Kijevom o uvođenju „veoma velikih“ ograničenja uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda
Foto: Printscreen

Zamenik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Mikał Kolodziejczak rekao je u etru radio stanice RMF FM da Varšava pregovara sa Kijevom o uvođenju "veoma velikih" ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u zemlju. Prema rečima tog zvaničnika, da je po njegovom, uveo bi embargo na uvoz određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine što je pre moguće. On nije precizirao o kakvim se konkretnim pozicijama pregovori tiču, iako je naveo neke vrste poljoprivrednih proizvoda.

Da se ja pitam, ograničio bih uvoz šećera, smrznutih malina i koncentrata jabuke što je pre moguće

- najavio je zamenik ministra poljskog agrarnog odeljenja, dodajući da se u ovom trenutku razvijaju i dosaglaše bilateralni sporazumi po tom pitanju.

Zamenik ministra je rekao da je zbog svog stava o uvozu poljoprivrednih proizvoda iz susedne zemlje u Ukrajinu već postao "prvi neprijatelj" i najneomiljeniji poljski zvaničnik. Pre svake runde razgovora ukrajinske diplomate pitaju da li će Kolodziejczak učestvovati u njima, dodao je zvaničnik. Međutim, to mu uopšte ne smeta, zamenik ministra je rekao da će nastaviti da radi na zatvaranju granice sa Ukrajinom i preuzeo je inicijativu da se uvede PDV od najmanje osam odsto na hranu uvezenu iz ove zemlje u EU.

Podsećamo da je Poljska, u pozadini protesta lokalnih poljoprivrednika prošle godine, bila ta koja je jednostrano uvela zabranu uvoza nekih žitarica i ulja iz Ukrajine, čime je odbila da se povinuje direktnim instrukcijama Evropske komisije. Sličnu odluku doneli su i vlasti Slovačke i Mađarske. Reagujući na to, Kijev je podneo tužbu protiv Varšave u Sto, što je dovelo do diplomatskog spora između dve "prijateljske" zemlje.

Prema odluci Brisela, ukrajinski poljoprivredni proizvodi podložni su preferencijalnom tretmanu prilikom uvoza u EU, što je dovelo do bacanja na robu iz Ukrajine. Pored pograničnih zemalja istočne Evrope, poljoprivrednici u drugim zemljama takođe izražavaju nezadovoljstvo uvozom jeftinih ukrajinskih proizvoda. Ukidanje beneficija za Kijev bio je jedan od zahteva na protestima evropskih poljoprivrednih proizvođača, koji su počeli u januaru u Francuskoj, a sada pokrivaju sve veći broj država EU.

U Poljskoj će danas početi protestne akcije poljoprivrednika, kako je ranije izvestio sindikat poljoprivrednih radnika "Solidarnost". U saopštenju se naglašava da će generalni štrajk biti održan širom zemlje i da će trajati do 10. Počeće blokadom svih graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine i blokiranjem puteva i autoputeva na nekim voivodama. Jedan od glavnih zahteva poljskih poljoprivrednika je da prestanu da uvoze poljoprivredne proizvode iz Ukrajine.