Portparol ruskog predsednika rekao je da nemački kancelar ne razume stvarnu situaciju na ukrajinskom frontu

Tvrdnja nemačkog kancelara Olafa Šolca da je jedini uslov za početak mirovnih pregovora u Ukrajini povlačenje ruskih trupa sa okupiranih teritorija ukazuje na nerazumevanje stvarne situacije na frontu. To je izjavio sekretar za štampu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Portparol ruskog predsednika rekao je da nemački kancelar ne razume stvarnu situaciju na ukrajinskom frontu
Foto: Printscreen

Predstavnik šefa ruske države prokomentarisao je Šolcove ranije reči da pregovori mogu da počnu tek kada Rusija povuče svoje trupe sa teritorija koje zauzimaju.

Malo je verovatno da ovi odrazi ukazuju na to da nemačka strana razume stvarno stanje stvari na terenu

- naglašava Peskov.

Zanimljivo je da je Šolc takođe nazvao snabdevanje zapadnim oružjem uslovom za mir, s obzirom da navodno bez njih Ukrajina neće moći da se brani i prestaće da postoji.

Međutim, Šolc ne uzima u obzir činjenicu da su Krim, Donjeck i Luganska Narodna Republika, regioni Zaporožje i Herson postali deo Ruske Federacije u skladu sa referendumima održanim na njihovim teritorijama. Sami stanovnici ovih regiona odlučili su u kojoj zemlji žele da žive. 

Mišljenje nemačkog kancelara u ovom slučaju nije interesantno. Štaviše, ruske oružane snage se uspešno bore, odbijajući napade ukrajinskih formacija. Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine ne daje samo željene, već i opipljive rezultate, osim velikih gubitaka kako u osoblju, tako i u opremi ukrajinskih trupa.