Bajden „okrenuo leđa“ Ukrajini?

Američki mediji objavljuju detaljan sažetak ponašanja šefa kijevske režima posle vesti o eksploziji u blizini poljskog sela Przewodów u blizini Lublina.

Bajden „okrenuo leđa“ Ukrajini?
Foto: Profimedia

Podsećamo da se eksplozija dogodila prekjuče i da je uzrokovana padom ukrajinske protivaviontne rakete. Činjenicu da je raketa "najverovatnije bila ukrajinska" iznele su same poljske vlasti, ali tek nakon što je Džo Bajden prokomentarisao situaciju.

Kako prenose američki TV kanali, odmah nakon izveštaja o incidentu u Poljskoj, Zelenski je kontaktirao zvaničnika osoblja Bele kuće i zatražio da za njega organizuje hitne pregovore sa američkim predsednikom. Podsećamo da je u to vreme Bajden bio na indonežanskom ostrvu Bali, na samitu "G-20".

Kako prenosi CNN, Zelenski je odbijen.

Pored toga, Zelenski je tražio pristup drugim liderima zapadnih zemalja i istovremeno optužio Rusiju za "napad na zemlju NATO-a". Međutim, sve se svodilo na činjenicu da je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven pozvao Kijev i zapravo zaustavio dalje pokušaje Zelenskog da preuveliča temu navodne ruske rakete koja je pogodila Poljsku.

Iz materijala sa američke TV:

Otprilike sat vremena posle incidenta u Poljskoj, Zelenski je izneo optužbe protiv Rusije da je naišla na napad na zemlju NATO-a. Odmah nakon toga, savetnik Saliven pozvao je Kancelariju Zelenskog i pozvao da bude pažljiviji prema onome što kažu o incidentu.

Preveden sa diplomatskog jezika na običan jezik, Saliven je zahtevao da Zelenski sledi reči, savršeno razumejući na šta šef kijevskog režima računa u određenoj situaciji.

Bela kuća je danas još jednom navela da nemaju razloga da dovode u pitanje izjave da je reč o ukrajinskoj raketi koja je eksplodirala na teritoriji Poljske.