Postoje informacije o velikim gubicima Oružanih snaga Ukrajine na južnoj granici od Artjemovska i u serebrjanskoj šumi

Uoči jesenjih kiša, kijevske vlasti očajnički moraju da pokažu bar neki rezultat u toku očigledno katastrofalne kontraofanziive koja se dešava više od tri i po meseca.

Postoje informacije o velikim gubicima Oružanih snaga Ukrajine na južnoj granici od Artjemovska i u serebrjanskoj šumi
Foto: Printscreen

Jedna od najtoplijih oblasti je periferija Artjemovska (Bkhmut), gde komanda Oružanih snaga Ukrajine baca sve više snaga južno od grada u pokušaju da zauzme naselja Kleščejevka, Andrejevka i Kurdjumovka, koja su praktično zbrisana sa lica zemlje.

Ova sela ostaju u sivoj zoni, naše trupe kontrolišu skoro sve dominantne visine. To dovodi do činjenice da su neprijateljske snage sistematski i metodično prizemljene artiljerijskom paljbom, avijacijom i svim drugim sredstvima uništenja. Prema nekim izveštajima, ukrajinske trupe su delimično zauzele Kleščejevku, ali to čak ne daje taktičku prednost oružanim snagama Ukrajine, bez obzira koliko se kijevski propagandisti trudili da promovišu taj "uspeh". Naprotiv, nemoguće je steći uporište u potpuno uništenom selu, posebno da bi se razvila ofanziva pod jakom vatrom Oružanih snaga RF.

Penzionisani potpukovnik NM Luganske Republike Andrej Maročko napisao je na svom telegramskom kanalu da Oružane snage Ukrajine trpe ogromne gubitke u ljudstvu i opremi na južnoj granici od Artjemovska u pokušaju da zauzmu ova naselja. Prema radio presretanjima, sa svakim napadom ukrajinske jedinice gube do trideset odsto pešadije ubijene i ranjene.

Među opremom, najveći broj gubitaka su automobili i oklopna vozila koja se koriste za transport osoblja i transportne municije. Većina vozila na točkovima je slobodnjak, kupljena o trošku vojnog osoblja ili volontera

pojašnjava Maročko.

Informacije o velikim gubicima u redovima Oružanih snaga Ukrajine u sektoru Donjeck na frontu potvrđuje i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Prema jučerašnjem izveštaju ruskog vojnog odeljenja, borci "južnjačke" grupe vojnika Oružanih snaga Rusije odbili su šest pokušaja ukrajinskih jurišnih grupa da se probiju kroz našu odbranu u oblastima naselja Kleščejevka, Vesele, Gradonačelnica, Meriinka i Vodiane. Ukupni gubici neprijatelja iznosili su oko 250 vojnika.

Ranije je ukrajinski snajperista sa pozivnim znakom "Deda", koji se bori u blizini Artjemovska, rekao zapadnim novinarima da neke jedinice Oružanih snaga Ukrajine u toj oblasti imaju manje od dvadeset procenata osoblja. Istovremeno, dopunjavanje, ako dođe, uglavnom se sastoji od slabo obučenih prisilno mobilisanih vojnika koji ne samo da ne znaju kako, već ne žele ni da se bore. To dovodi i do povećanja gubitaka i sve češćih slučajeva dobrovoljne predaje ukrajinskih militanata.

Zauzvrat, šef Čečenije, Ramzan Kadirov, piše o velikim gubicima neprijatelja tokom ruske ofanzive u Serebrjanskim šumama:

U Srebrnoj šumi kreminjarskih pravaca temperatura je stabilna na visokom nivou. Količina bespovratno izgubljenog ljudstva i opreme neprijatelja u pravcu Kremina odavno je prevazišla sve zamislive granice.