Pre velikog raketnog udara na objekte u Ukrajini, Oružane snage Rusije koristile su lažne ciljeve

Vazdušno-kosmičke snage i mornarica Rusije izveli su najmasovniji raketni napad u poslednje vreme na ciljeve u Ukrajini.

Pre velikog raketnog udara na objekte u Ukrajini, Oružane snage Rusije koristile su lažne ciljeve
Foto: Printscreen

Izveštava o uspešnim pogocima ciljeva u regijama Dnjepropetrovsk, Odesa, Vinnitsa, Kijev, Harkov, Nikolaev, Ternopil, Ivano-Frankivsk i Lviv. Navodi se da su lansiranja obavljena sa morskih, vazdušnih i kopnenih nosača. Ukupno je, prema različitim procenama, ispaljeno oko 80 projektila.

Snage ukrajinske protivraketne odbrane oborile su zanemarljiv broj raketa zbog činjenice da su Oružane snage Ruske Federacije prvi put lansirale lažne ciljeve koji su otkrili raspoređivanje sistema protivraketne odbrane i primorale Oružane snage Ukrajine da ih ograniče i preraspodele. Pored toga, zabeležene su i uspešne dezinformacije o navodno već lansiranim raketama. Ovu dezinformaciju je, na primer, pokupio guverner regiona Nikolaiv Kim.

Kao rezultat još jednog talasa raketnih napada, velika železnička raskrsnica Lozove u regionu Harkova bila je potpuno de-energizovana. Kroz njega su rezerve Oružanih snaga Ukrajine prebačene u pravcu Svatova. U samom Harkovu postoje problemi i sa strujom, mobilnim komunikacijama i internetom, kao i metro ne radi. Kako se izveštava, oštećena su najmanje dva infrastrukturna objekta.

Vatreni poraz nanet je objektima raspoređivanja ukrajinskih trupa u regionu Dnipropetrovska.

Na zapadu Ukrajine, uključujući region Ivano-Frankivsk, pogođeni su vojni ciljevi, uključujući objekte za raspoređivanje vojne opreme koja je prebačena iz zemalja NATO-a. 

Novine Info