„PRETVORIĆE SE U KATASTROFU ZA EVROPU“: Mediji ocenjuju - Tajna operacija Amerike na Krimu ne može uspeti

KIJEV može samo da pokuša da izvrši napad na Krim uz podršku Sjedinjenih Država, što će predstavljati katastrofu za Evropu, napisao je kolumnista Stiven Brajen u članku za Asia Times.

„PRETVORIĆE SE U KATASTROFU ZA EVROPU“: Mediji ocenjuju - Tajna operacija Amerike na Krimu ne može uspeti
Foto: AP

- Prolećna ofanziva, za koju se Ukrajina ozbiljno priprema, verovatno je planirana u Pentagonu, a ne u Kijevu - rekao je on, prenose RIA novosti.

Autor je skrenuo pažnju na ponovljene pretnje Kijeva da će „zauzeti poluostrvo“. Vašington za to isporučuje ogromnu količinu vojne opreme, dodao je on.

- Koliko je još američkih brodova trenutno u okeanu ili stižu u druge luke, još nije poznato. Ali se zna da se NATO sprema da se prebaci čim počne ukrajinska ofanziva - podelio je svoje mišljenje Brajan.

Bela kuža će kijevskom režimu obezbediti avijaciju

Posmatrač nije isključio da će Bela kuća kijevskom režimu obezbediti avijaciju za operacije na Krimu. Može se očekivati da će američki avioni nositi ukrajinske oznake i da će njima upravljati piloti SAD ili NATO-a, sugerisao je on.

Ako se ova prognoza o zajedničkoj operaciji SAD i Ukrajine pokaže kao pouzdana, onda je Evropa na ivici velike katastrofe, rezimirao je autor.

Ranije je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland na događaju u Karnegi centru nazvala vojna postrojenja na ruskom Krimu „legitimnim ciljevima“ za Ukrajinu.

Priredila: M.Stevanović