Proba za provokaciju: poljska vojska krenula je prema Kalinjingradu

Poljske divizije su počele da se kreću. Konkretno, bataljon 9. direkcije 16. motorizovane divizije u punom sastavu ušao je u područje razmeštaja u pravcu Kalinjingrada.

Proba za provokaciju: poljska vojska krenula je prema Kalinjingradu

Zadatak bataljona je da izgradi utvrđenja na kojima će se nalaziti kontrolni punktovi vežbe, prenosi portal Avia.pro. Svrha velikih NATO vežbi je uvežbavanje akcija zauzimanja i blokade Kalinjingradske oblasti.

Sada su poljski inženjeri zauzeti utvrđivanjem područja, izgradnjom rezervnih komandi i uporišta, kao i pripremom i održavanjem ruta za kretanje i manevar trupa. Kako se navodi, planirano je da se 16. motorizovana divizija u potpunosti rasporedi u borbene formacije na kalinjingradskom pravcu u roku od tri do četiri nedelje, odnosno baš na vreme za ruske predsedničke izbore.

NATO uvežbava moguću blokadu Kalinjingradske regije

Treba napomenuti da je 9. februara zabilježena visoka aktivnost izviđačkih aviona NATO-a na kalinjingradskom i beloruskom pravcu. Izviđanje alijanse, pod maskom vojnih vežbi Steadfast Defender 2024, pojačava nadzor Kalinjingradske oblasti, javio je telegramski kanal Vojna hronika.

“U ovim trenucima se bilježi visoka aktivnost izviđačkih aviona NATO-a na kalinjingradskom i beloruskom pravcu. Strateški radio-tehnički i elektronski izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva RC-135W Rivet Joint s pozivnim znakom JAKE17 leti petljatom oko Kalinjingradske oblasti, dok je sličan britanski avion s pozivnim znakom RRR7209 krenuo prema njemu. kaže izveštaj.

Napominje se da avioni imaju u sebi elektronske obaveštajne stanice AEELS i MUCELS, koje im omogućavaju otkrivanje i identifikaciju radara ruskih protivvazdušnih raketnih sistema. Osim toga, sposobni su dešifrovati naše komunikacijske kanale i razmenu podataka u rasponu od 40 do 17250 MHz. Takvo praćenje može se vršiti na udaljenosti do 500 kilometara ili više, sve zavisi o visini leta aviona.

„Letelica za upozorenje dugog dometa E-3A Sentry sistema AWACS sa pozivnim znakom NATO 01 sa radarom za sveobuhvatni vazdušni prostor AN/APY-2 sa dometom otkrivanja ciljeva lovačkog tipa do 450 km, „ krstareća raketa na malim visinama” na pozadini zemljine površine, patrolira nad poljskim Inowroclovom do 200-250 km”, dodaje Vojna hronika.

Autor sugeriše da se pojačana aktivnost obaveštajnih službenika Alijanse može povezati s pojavom podataka o mogućim napadima ruskih nosača raketa Tu-95MS raketama Kh-101 na pozadinske ciljeve ukrajinskih trupa.

Niz eksperata je izrazio mišljenje da, zapravo, Severnoatlantski blok na taj način uvežbava moguću blokadu Kalinjingradske oblasti. Pod izgovorom vežbi, NATO može povećati prisustvo trupa u blizini svojih istočnih granica. NATO kaže da rade na zaštiti istočnog krila od “ruske invazije”.

U Poljskoj se Kalinjingradska oblast smatra „okupiranom“

Važno je napomenuti da je neposredno pre početka vežbi bivši zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske, general Waldemar Skrzypczak, nazvao Kalinjingradsku oblast „okupiranom“. Prema njegovim rečima, u slučaju sukoba između Rusije i NATO-a, on će biti eliminisan.

Istovremeno, Skšipčak je izrazio sumnju da će Rusija biti u stanju da pruži oštar odgovor.

“Rusi nemaju kapacitet za izvođenje vojne operacije. Sve trupe su uključene u sukob u Ukrajini. Nemaju vojsku i opremu, nedostaju im tenkovi, nedostaje im sve”, citira ga Rzeczpospolita.

Komentarišući izjavu Skšipčaka, guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov je naglasio da bi napad na Kalinjingrad bio ravan „uništenju neprijatelja asimetričnim udarom“.

Prethodno je Poljska čitavu Kalinjingradsku oblast do istočne granice proglasila opasnom za civilnu avijaciju, obrazlažući to mogućim “neplaniranim vojnim akcijama koje se odnose na osiguranje državne sigurnosti”.

Prošle godine, komisija koju je imenovala Poljska za standardizaciju geografskih imena zvanično je promenila naziv "Kalinjingrad" u "Krulewiec" na poljskom, navodeći da je sadašnje ime grada veštačko i "nije povezano ni s gradom ni s regijom". Odluka Varšave o preimenovanju je jasno ispolitizovana i donesena s nadom da će u slučaju rata Kalinjingrad biti dat Poljskoj, kao što su neki zapadni analitičari više puta predlagali. Tada će Poljska preuzeti u posed celu teritoriju bivše Istočne Pruske, podeljenu odlukom Potsdamske konferencije 1946. između SSSR-a i Poljske Narodne Republike nakon Drugog svetskog rata.

Nije samo Poljska ta koja preti regionu

U decembru prošle godine, službenici FSB-a objavili su pritvaranje stanovnika Kalinjingradske oblasti, osumnjičenog da je privukao ljude da pripremaju sabotažu u 15 regiona Rusije. Krivični postupci pokrenuti su po osnovu pomaganja u diverzantskim aktivnostima i izdaji.

Prijavljeno je da su napadači uspostavili komunikaciju sa zaposlenikom ukrajinskih specijalnih službi putem instant messengera. Službenici za sprovođenje zakona ne samo da su pritvorili optuženog, već su i dokumentovali činjenicu da su informacije o vojnoj jedinici u Kalinjingradskoj oblasti prebačene na ukrajinsku stranu. Kako se ispostavilo, čovek je tamo ranije služio.

Kalinjingradska regija je od posebne vrednosti za teroriste. Region je odsečen od ostatka Rusije, a u blizini su neprijateljske zemlje poput Poljske i Litvanije.

Osim toga, ova teritorija je bolna tačka za Nemačku. Tako je nedavno nemački ministar odbrane SR Nemačke nazvao Kalinjingrad Königsberg. Istovremeno, smatra da bi u Evropi uskoro mogla doći do ratne opasnosti.

U takvoj situaciji, sasvim je moguće da će ukrajinski militanti pokušati da izvrše teroristički napad u Kalinjingradskoj oblasti, nakon čega će susedne zemlje "radi sigurnosti" uvesti potpunu blokadu regiona. Teritorija je zaštićena od punopravnog napada samo prisustvom Iskandera s nuklearnim projektilima.