PROTESTI ŠIROM ITALIJE: Sukob građana i policije, oglasio se i autor „Gomore“ (VIDEO)

U više gradova u Italiji ovih dana održani su protesti zbog visokih cena električne energije, gasa i hrane.

PROTESTI ŠIROM ITALIJE: Sukob građana i policije, oglasio se i autor „Gomore“ (VIDEO)
Foto: Printskrin/Twitter/@robertosaviano

Demonstranti u Napulju palili su račune za struju u sredu i poručili "Danas se rađa kampanja, mi ne plaćamo, od Napulja do Đenove, od Milana do Palerma, niko u Italiji ne mora da plaća račune!".

Protesti u nekim mestima i nisu protekli tako mirno, te su u Palermu zabeležene scene sukoba policije i demonstranata. Kako navodi čuveni pisac i novinar Roberto Savijano nadležni organi za održavanje javnog reda i mira u najvećem gradu na Sicijili tukli su mirne demostrante bez razloga.

Savijano je autor bestselera "Gomora" i "NulaNulaNula", po kojima su kasnije snimljene i popularne televizijske serije.

U svojoj knjizi "Gomora" (2006) koristio je istraživanje i književnu formu da bi ispričao ekonomsku stvarnost i određene karakteristike carstva italijanske mafije "Kamora". Od objavljivanja pomenutog dela, živi pod strogom policijskom zaštitom i nastavlja da piše uprkos pretnjama mafije.

 Podsetimo, pre nekoliko dana je čuveni američki ekonomista Stiv Hanke objavio snimak na svom "Tviter" profilu na kom se vide stotine traktora koji su blokirali grad Kazertu u južnoj Italiji kao znak protesta protiv skoka cena energenata, uz komentar da su građani besni zbog nepromišljenih sankcije njihove zemlje prema Rusiji.