PRVA REAKCIJA IZ KIJEVA: Nemački tenkovi snažna podrška Ukrajini - „Pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare“

ŠEF administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak saopštio je danas da je isporuka nemačkih tenkova neophodna za obnavljanje granica nacije i opisao nameru Nemačke kao snažanu podršku Ukrajini.

PRVA REAKCIJA IZ KIJEVA: Nemački tenkovi snažna podrška Ukrajini - „Pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare“
Foto Tanjug/AP

- Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade - najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare - napisao je Jermak na Telegramu ubrzo nakon što je nemački nedeljnik "Špigel" objavio da će Berlin odobriti slanje tenkova "Leopard 2" Ukrajini.

Prema pisanju ''Špigela'' nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje tenkove Leopard 2 Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine.

Nemački nedeljnik navodi da postoji mogućnost i da će SAD isporučiti tenkove "Abrams", prenosi Rojters. 

KOLIKO BI NEMCI MOGLI DA POŠALjU LEPOARDA

Nemačka odbrambena grupa Rajnmetal (Rheinmetall rhmg.de) bi mogla da isporuči 139 tenkova Leopard u Ukrajinu, ako je potrebno, saopštio je portparol Kompanije za medija Grupu RND, preneo je "Rojters". 

Nemačka je pod intenzivnim pritiskom iz Ukrajine i nekih NATO-ovih saveznika, poput Poljske, kako bi omogućili da se Kijevu dostave nemački tenkovi Leopard 2 za svoju odbranu od ruske invazije.

Proizvođač Rajnmetal mogao bi da isporuči 29 tenka Leopard 2A4 do aprila / maja i još 22 istog modela oko 2023. ili početkom 2024. godine, citiran je portparol.

Takođe bi moglo da isporuči 88 starije verzije tenka Leopard 1, bez davanja vremenskog okvira za njihovu potencijalnu isporuku.

Novine Info/Tanjug