PRVE NIŽE TEMPERATURE POVEĆALE POTRAŽNJU ZA OGREVOM: Cena drva skoro udvostručena, peleta gotovo da nema

KALENDARSKI je leto, ali prve pahulje koje su pale na Kopaoniku opominju da je grejna sezona sve bliža.

PRVE NIŽE TEMPERATURE POVEĆALE POTRAŽNJU ZA OGREVOM: Cena drva skoro udvostručena, peleta gotovo da nema
FOTO: Depositphotos

Sve teža energetska kriza naterala je mnoga evropska domaćinstva da se vrate čvrstom ogrevu. U Srbiji je od proleća jagma za tim ogrevom. U odnosu na lane, cena drva je udvostručena, dok peleta gotovo da nema.

Zalihe drva prave, ne samo domaćinstva koja se greju tim ogrevom već i ona koja ga prethodnih godina nisu koristila - kupuju bar nekoliko kubika za rezervu, ako zatreba. Višestruko veća tražnja pogurala je i cene, pa za kubik treba dati od osam do čak 12.000 dinara.

Drva skočila na 12.000 dinara za kubik

-Maja meseca cena drva je bila šest hiljada. Čujemo da je sada duplo skuplje. Ja mislim da je to nerealno, smatra jedan od građana.

Najteža situacija je sa peletom. I pored ograničenja cene od 38.000 za tonu i zabrane izvoza, na tržištu je i dalje nestašica.

Snabdevači kažu da je dobavljača sve manje.

-Pre ograničenja se mogao naći pelet po katastrofalnim cenama, sada više ne možemo ni da kupimo pelet, kaže vlasnik stovarišta Marko Vitorović.

Darko Marković iz Brodarca ukazuje da je pelet, umesto da bude najjeftiniji za grejanje, ove godine najskuplji.

-Morali smo ugljem da dopunimo, a i do uglja je teško doći, dodaje Marković.

Iz Ministarstva energetike poručuju da je na području Lebana, Brusa i Knjaževca u seči sa „Srbijašumama“ angažovana i Vojska Srbije, kako bi se obezbedile dodatne količine drva.

Inspekcije i dalje proveravaju i proizvođače i stovarišta peleta. Do sada je podneto više od 60 prekršajnih prijava.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva Zoran Lakićević kaže da je cena peleta ograničena na 320 evra, ali da neki trgovci prodaju pelet po višoj ceni.

„Zbog toga je značaj ovih inspekcija, tržišne i poreske, da kontroliše i to ćemo nastaviti da radimo“, ističe Lakićević.

Evropska domaćinstva vraćaju peći na drva i ugalj

U strahu od hladne zime i mnoga evropska domaćinstva vraćaju peći na drva i ugalj. Žitelji sa područja grčke prestonice Atine iskoristili su orezivanje parkova da besplatno dopune zalihe drva.

Opštinski ekološki aktivista u Atini Nikos Kaiosis kaže da su udružili snage sa građanima i očistili šumu.

-Umesto da sve ovo drvo od orezivanja drveća ode u otpad, udružili smo snage sa stanovnicima. Očistili smo šumu i građani će dobiti pomoć za zimu, dodaje Kaiosis.

Paraskevi Galari ističe da je jedino grejanje koje imaju ono na drva, za kamin, i električne grejalice koje će ove godine biti veoma teško uključiti, jer ne mogu da priušte da plate struju, prenosi RTS.