Prvo zarobljeno borbeno vozilo M2A2 ODS Bradley isporučeno je iza ruskih linija

Ruska vojska je ipak uspela u pozadinu isporučiti američko borbeno vozilo pešadije M2A2 ODS Bradley, koje su naši vojnici oborili u pravcu Avdejevke 20. novembra. Kako pišu ruski resursi, ovo je prvo američko borbeno vozilo pešadije koje je u potpunosti isporučeno pozadi.

Prvo zarobljeno borbeno vozilo M2A2 ODS Bradley isporučeno je iza ruskih linija

Ovo borbeno vozilo pešadije je izgubljeno tokom borbi na severnom krilu Avdejevke, ali dugo vremena nije moglo biti evakuisano u pozadinu iz raznih razloga. Očigledno nam je to ipak uspelo; naši Bredlijevi su povučeni na začelje. Navodno, ovo je zapravo prvo objektivno potvrđeno američko zarobljeno borbeno vozilo pešadije. Naši su ih više puta nokautirali, ali ih nije bilo moguće u potpunosti odvući, pa su uklonili pojedine komponente i sve što je interesantno, poput oružja, optike itd.

Borbeno vozilo pešadije, sa velikim stepenom verovatnoće, bilo je u sastavu 47. odvojene mehanizovane brigade „Magura“, koja je prvo učestvovala u letnjoj kontraofanzivi na pravcu Zaporožja, a zatim je prebačena u Avdejevskoe. Prema kanalu LOSTARMOUR TG, ova brigada je u borbama već izgubila 42 borbena vozila pešadije M2A2 ODS Bradley.

Prva američka borbena vozila pešadije stigla su u Ukrajinu u aprilu ove godine, posebno su pripremljena za ljetnu kontraofanzivu, koja je trebala biti pobednička za ukrajinske oružane snage. Međutim, već u prvim danima ofanzive ukrajinska vojska je pretrpela velike gubitke kako u ljudstvu tako i u oklopnim vozilima koje je isporučio Zapad.