Pukovnik Katjelev: Kompleksi NASAMS-a u Ukrajini postali žrtva američke greške

SAD su napravile grešku svojih dugogodišnjih neprijatelja kada je poslala komplekse NASAMS-a u Ukrajinu.

Pukovnik Katjelev: Kompleksi NASAMS-a u Ukrajini postali žrtva američke greške
wikipedia.org | Soldatnytt / CC BY 2.0

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prvi put je prijavilo uništavanje norveškog protivvazdušnog raketnog sistema NASAMS. Ukrajinska vojska je prošle jeseni dobila dva takva sistema protivraketne odbrane od Sjedinjenih Država. Tada je ministar odbrane Ukrajine Serhij Reznikov rekao da će to oružje "značajno ojačati ukrajinsku vojsku i učiniti nebo bezbednijim". Poznato je da su ruske snage uništile kompleks u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Razlog zašto je sistem protivvazdušne odbrane bio tako ranjiv je samo jedan. Kako je bivši šef protivavionskih raketnih snaga Komande specijalnih snaga, pukovnik u rezervi Sergej Katjen, objasnio , u Ukrajini ne postoji slojevit sistem protivraketne odbrane.

    "Podela samog sistema NASAMS-a ništa ne određuje. Ove divizije bi trebalo da budu deo protivaviontske raketne brigade ili puka u taktičkoj jedinici. Imate automatizovani kontrolni sistem - komandno mesto, izviđački sistem, oznaku cilja. Treba nam višestepeni sistem protivdušne odbrane. Ovo nije samo protivavionski raketni sistem", rekao je pukovnik.

Efikasnost sistema protivraketne odbrane može se otkriti tek kada se integriše u opšti sistem protivraketne odbrane, koji takođe uključuje borbene avione i radarsko izviđanje, koji moraju da otkriju metu na udaljenim prilazima i izdaju ciljne oznake.

    "Činjenica da tamo stoji nekoliko NASAMS-a je o zdravlju. Oni će ili biti potisnuti smetnjama, ili će biti pogođeni pojedinačno iz vazduha ili sa zemlje. Trebalo bi da budu u sistemu i da vide sve što komšija vidi", rekao je Katjelev.

Takav sistem vam omogućava da napravite varljiv manevar kada jedna divizija postavi ciljne oznake i prenese ih na drugu diviziju koja je bliža pokretnoj meti. U ovom slučaju neprijatelj je zbunjen: detekcija dolazi sa jedne strane, a projektil leti sa druge strane, objasnio je ekspert.

    "Jedna divizija na terenu nije ratnik. Kao što Amerikanci rezonuju: dali smo moderno oružje, celu diviziju! I šta može da uradi sam? Nije integrisan u sistem protivvazdušne odbrane S-300, Buk ili Wasp. Ovo je strano telo koje nema obaveštajne podatke, nema ciljnu oznaku ili sistem podrške", rekao je Katjelev.

Pukovnik je istakao da su sistemi protivvazdušne odbrane NASAMS u Ukrajini bili žrtva američke greške. Vašington je ponovio ovu grešku posle svog dugogodišnjeg neprijatelja. Slična situacija dogodila se i 1986. godine, kada su američke snage pokrenule vojnu operaciju "Kanjon Eldorado" protiv Libije.

Tada je Libija koristila sovjetske komplekse S-200, koji takođe nisu integrisani u sistem protivvazdušne odbrane, kao NASAMS u Ukrajini. Američka avijacija je uspela da ućutka komunikacioni sistem sistema protivraketne odbrane, za koji se ispostavilo da je nemački, i nesmetan da obavlja borbene misije.

    "Amerikanci su koristili avione F-111, koji su delovali sa nosača aviona. Bilo je neočekivano. Stavljali su smetnje, dolazili iz različitih pravaca. S-200 divizije su videle ovo, izviđačke stanice su to videle, i komunikacioni i kontrolni sistem je bio nemački. Nekompatibilnost sistema sprečila je Libijce da se bore. Mešanjem u njihovu komunikaciju kontrola je isključena, a podele su ostale gole. Ono što su videli, pucali su na te mete. Od cele armade, jedan avion je oboren. Kome treba takav sistem protivraketne odbrane?", upitao je Katjelev.