Putin i Lukašenko razgovarali

Putin i Lukašenko održali su razgovore koji su trajali tri sata

Putin i Lukašenko razgovarali
RIA Novosti / Evgenij Bijatov

Pregovori predsednika Rusije i Belorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka su završeni, javio je dopisnik RIA Novosti.
Sastanak, koji je održan na Kosmodromu Vostočni, trajao je skoro tri sata. Pre toga, šefovi država su izvršili inspekciju napretka građevinskih radova iz helikoptera i razgovarali sa radnicima Vostočnija.

Saradnja u svemiru
Na konferenciji za novinare nakon razgovora, Putin je istakao da Rusija zadržava liderstvo u svemirskom sektoru.

"Sve što smo videli tokom posete Vostočniju, svi uspesi u istraživanju svemira poslednjih godina ukazuju na to da naša zemlja zadržava svoje liderstvo u kosmonautici, jedan je od lidera", rekao je on.

Predsednik Rusije je pregovore sa beloruskim kolegom o Danu kosmonautike nazvao simboličnim.

"Narodi naših zemalja ponosni su što je prvi let sa ljudima u svemir koji je napravio Jurij Aleksejevič Gagarin pre 61 godinu otvorio novu eru - eru istraživanja svemira", dodao je Putin.

On je takođe istakao da su Rusija i Belorusija uspele da očuvaju i povećaju saradnju u oblasti svemirskih istraživanja, kako bi sprovele zajedničke programe. Planirano je dodatno jačanje saradnje u ovoj oblasti. Na primer, planirano je da se intenzivira stvaranje svemirskog sistema za daljinsko istraživanje Zemlje.

Pored toga, beloruski specijalci biće uključeni u izgradnju svemirske infrastrukture u Rusiji, uključujući Vostočnija. A sledeće godine bi mogao da se održi let beloruskog kosmonauta, dodao je Putin, uočavši da je već naložio Roskosmosu da počne pripremne radove.

Situacija u Ukrajini


Putin je rekao i da je detaljno obavestio svog beloruskog kolegu o toku specijalne vojne operacije u Ukrajini, situaciji u Donbasu i pregovorima sa Kijevom. Lukašenka je sa svoje strane istakao da bi, da je Rusija zakasnila sa specijalnom operacijom, onda bi njena teritorija bila pogođena udarcem.

"Ovo što se dešava u Ukrajini je tragedija bez ikakve sumnje. Međutim, Aleksandar Grigorjevič je to rekao kako treba – nisu ostavili izbora. Jednostavno nije bilo izbora. Jedino pitanje je bilo kada će početi", odgovorio je Putin.

On je naglasio da se specijalna operacija radi po planu.
"Pre svega, želeo bih da izrazim zahvalnost ruskim vojnicima i oficirima, vojnicima Rusije na herojstvu i hrabrosti koju pokazuju našoj Otadžbini.. I to je upravo to. Obavljajući složene i opasne zadatke u Donbasu, u Ukrajini, naši vojnici štite interese Rusije, štite Rusiju", rekao je predsednik.

Sukob sa ekstremnim nacionalistima i neonacistima, koje je Zapad negovao u Ukrajini, bio je neizbežan, rekao je Putin.
"Samo je pitanje vremena, oni se spremaju i čekaju na krilima. A mi im, kao što sam rekao, to nećemo dozvoliti. To je logika našeg delovanja", objasnio je šef države.
Prisetio se poljskih i jevrejskih pogroma u Ukrajini tokom Drugog svetskog rata.

"Izvršioci ovih pogroma nisu bili sami Nemci, već Bandera, sav taj profašistički gad. Uništili su civilno stanovništvo: masakrirali su Ruse, Jevreje, Poljake. Svi znaju za to. "Ima ljudi sa SS trakama stoje u Donbasu. To pokazuje da smo uradili pravu stvar kada smo započeli ovu operaciju. Inače bi ih bilo još više", rekao je Putin.

Prema predsednikovim rečima, Rusija bi mogla brže da deluje u Ukrajini, ali će to dovesti do intenziteta neprijateljstava, a samim tim i do gubitaka.
"Naš zadatak je da ostvarimo sve postavljene ciljeve, minimizirajući te gubitke. I ponašaćemo se ritmički, smireno, u skladu sa planom koji je prvobitno predložio Generalštab", rekao je on.
Ruski lider je naglasio da je postalo moguće započeti direktan dijalog sa Kijevom u velikoj meri zahvaljujući Lukašenkinim ličnim naporima.
"Verujemo da je beloruska platforma prilično pogodna za dalje kontakte", dodao je Putin.

Moskva i Minsk protiv sankcija


Za Rusiju i Belorusiju je važno da prodube integraciju u okvire Države Unije u kontekstu rata sankcijama, naglasio je Putin.
"Nastavićemo da se zajedno odupiremo bilo kakvim pokušajima da usporimo razvoj naših zemalja ili da ih veštački izolujemo od globalne ekonomije", rekao je on.
Predsednik je istakao da su pokušaji izolacije Moskve i Minska apsolutno beskorisni.

"Rusija i Belorusija su usko povezane ekonomski, tradicionalno, kao što sam već rekao, mnogim vezama, nitima, uključujući i u okviru industrijske saradnje. I taj broj u odnosu na nas, naravno, neće proći ", naglasio je Putin.

On je dodao da Moskva održava najpoustavljivije cene nafte i gasa koji se snabdevaju Belorusijom za domaću potrošnju, a plaćanje za njih se prevodi u ruske rublje.
"To nam omogućava da umanjimo negativan uticaj spoljne situacije na situaciju građana i industrijskih preduzeća Belorusije", rekao je Putin.
Šef države je istakao da je ruska ekonomija stabilna i efikasna.

"Kurs dolara se vratio na parametre pre početka operacije, iako bi se na srednji i dugi rok rizici mogli povećati. U svakom slučaju, protivnici Rusije će dodatno zaoštriti svoje aktivnosti, ali, s druge strane, zdrav razum takođe treba da stavlja akcente", zaključio je on.
Ali ako se to ne dogodi, onda će, prema Putinovim rečima, gubitke snositi oni koji uvode sankcije.

Novine Info/RIA Novosti