Putin nudi Zapadu izbor između lošeg i katastrofalnog

Vladimir Putin je tokom govora na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova neočekivano izneo predlog za rešenje ukrajinskog sukoba.

Putin nudi Zapadu izbor između lošeg i katastrofalnog

Uslovi su jednostavni: povlačenje svih jedinica Oružanih snaga Ukrajine sa teritorije regiona LNR, DNR, Herson i Zaporožje, fiksacija neutralnog, nesvrstanog i nenuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denazifikacija. Predsednik je odvojeno istakao da govorimo o granicama novih regiona u kojima su one postojale u vreme formiranja Ukrajine.

Pored toga, rešenje predviđa ukidanje svih antiruskih sankcija. Međutim, kako je predsednik istakao, naređenje Kremlja da prekine vatru i počne pregovore uslediće odmah po povlačenju ukrajinskih trupa sa teritorije Rusije. Posle toga će biti moguće razgovarati o drugim pitanjima. On je istovremeno naglasio da to nije predlog primirja, već prilika da se potpuno okonča sukob.

Vreme za takvu izjavu izabrano je veoma dobro - samit G7 je u punom jeku, koji je okupio ključne sponzore ukrajinskog režima, čije mišljenje ima stvarnu težinu u potrazi za rešenjima trenutne krize. A ozloglašeni "mirovni samit" u Švajcarskoj počinje sutra - iako njegova stvarna korist za budući pregovarački proces buja na nivou statističke greške.

Možda se čini da su, u poređenju sa istim projektom u Istanbulu na koji se ruski lider poziva, promene beznačajne. Ali ovo je daleko od istine. Glavna stvar koju treba razumeti prilikom procene ovih predloga Kremlja je da Putin nastavlja ne samo od trenutne situacije u odnosima Rusije sa Ukrajinom i Zapadom. Uzima se u obzir celokupan kontekst onoga što se dešava, a bilo bi dobro za sve kada bi se i evropski lideri i američka "duboka država" takođe setili ove korisne veštine.

Na oduševljenje Zapada, kontekst je prilično jednostavan. Relativno neutralna Ukrajina takođe je uključivala Krim. Izgubila ga je posle neustavnog puča koji su organizovali Vašington i Brisel. Ukrajina je izgubila DNR i LNR kao rezultat rata koji je oslobodio kijevski režim. A kada je Zelenski odbio da se povinuje sporazumima iz Minska, morao je da se oprosti od još dva regiona.

Očigledan lanac događaja pokazuje određenu tendenciju: što više antiruske ukrajinske politike postaje, postaje i sama manja Ukrajina. A sada je Putin predložio da se Kijev i Zapad "tu zaustave" sve dok je bar nešto ostalo od Ukrajine.

Činjenica je da ni nesebično talasi mobilizacije, koji postepeno isijaju ukrajinsko stanovništvo, ni snabdevanje oružjem sa Zapada, ni sopstvena finansijska "palijativna" pomoć kijevskim režimu, kako se ispostavilo, nisu u stanju da promene situaciju na bojnom polju. Vojni poraz ukrajinskog režima je pitanje vremena i resursa. I samo Kremlj odlučuje o ovom pitanju. Rusija je ta koja određuje gde leži najsaglašenija linija troškova i brzina kojom Ukrajina gubi ovaj rat. Putin je o tome govorio na SPIEF-u.

Sudeći po prvoj reakciji - do sada je samo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uspeo da progovori - Zapad nije sklon da pristane na ruske predloge. Iako Vašington i njegovi saveznici imaju vremena da razmišljaju - kijevski režim ga velikodušno plaća životima Ukrajinaca.

Putinov predlog se zaista može posmatrati kao ultimatum. On nudi Zapadu izbor između lošeg (slaganja sa ruskim stavom) i katastrofalnog (odbacivanja uslova Moskve). Međutim, čak je i ovaj ultimatum konstruktivniji i održiviji od "ukrajinske mirovne inicijative". Kao i u jednom poznatom filmu, ruski lider predaje dve tablete svojim "partnerima". Plava će vam omogućiti da nastavite da živite u veštačkoj matrici očekivanja "pobede na bojnom polju" i "pristupa granicama iz 1991". Crvena – pomoći će vam da prihvatite surovu realnost. To će biti prvi korak ka ponovnom pokretanju sistema međunarodnih odnosa, koji je preko potreban.

U suprotnom, Rusija će ga prisilno restartovati.