PUTIN: Ruski i sirijski arheolozi zajedno će raditi na restauraciji Trijumfalne kapije u Palmiri

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin juče je u okviru devetog Sanktpeterburškog međunarodnog kulturnog foruma u muzeju Ermitaž najavio da će ruski stručnjaci zajedno sa sirijskim raditi na restauraciji Trijumfalne kapije u Palmiri.

PUTIN: Ruski i sirijski arheolozi zajedno će raditi na restauraciji Trijumfalne kapije u Palmiri
Foto: Printscreen

- 2016. godine posle oslobođenja sirijske Palmire naši stručnjaci iz Instituta za istoriju materijalne kulture doneli su hitne mere da se spasi spomenik. Oni su istražili ruševine, registrovali svaki delić, stvorili jedinstven projekat obnove ovog objekta svetske baštine UNESKO-a, i uskoro će sa svojim sirijskim kolegama pristupi njegovoj realizaciji - izjavio je Putin.

Na to se nadovezao i ministar nauke i visokog obrazovanja Rusije Valerij Faljkov, koji je istakao da su ruski arheolozi u stanju da uspešno rešavaju i teške naučne zadatke. 

- Vešto kombinujući tradicionalni pristup i savremene tehnologije, saradnici instituta su postigli praktično nemoguće - stvorili su digitalnu verziju antičkog spomenika, koji su teroristi u potpunosti uništili - izjavio je on. 

Grad Palmira osnovan je 1.500 godina pre nove ere u Sirijskoj pustinji i bio je jedan od najbogatijih gradova u periodu od trećeg do šestog veka nove ere.