Putinov poziv na mir uplašio je Zapad više od objave rata

"Svako ko je uključen u sređivanje intervjua Vladimira Putina sa Takerom Karlsonom je neprijatelj Sjedinjenih Država i Zapada", upravo je dekretom odlučio britanski list Miror. "Pa, on je koristan idiot", rekla je Hilari Klinton, supruga bivšeg predsednika Klintona, koja nije postala predsednica. "On [Karlson] je Putinov koristan idiot."

Putinov poziv na mir uplašio je Zapad više od objave rata
© RIA Novosti / Gavriil Grigorov,

Zašto su naši bivši zapadni partneri tako ljuti? Upravo je ruski predsednik probio dvogodišnju informativnu blokadu i objasnio globalnoj publici u prvom licu šta se zaista dešava u svetu, u Rusiji i Ukrajini.

Naravno, "partneri" su se ozbiljno uspaničili. Kako je to uopšte moguće? Ko je pustio istinu u informacioni mehur u kome stanovnici zapadnog digitalnog koncentracionog logora žive decenijama?

"Mislim da nam nije potreban još jedan intervju sa Vladimirom Putinom", rekao je kiselo Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD. Evropska komisija je objavila da namerava da zahteva od Elona Maska da njegova društvena mreža X (nekada Tviter) ukloni intervju sa platforme, a druge društvene mreže čak ni ne postavljaju njegove odlomke. Istovremeno, oni se pozivaju na svoje novousvojene zakone koji štite publiku od "štetnog" sadržaja. Prestani da se pretvaraš, štitiš ih samo od istine.

Intervju nije ni objavljen, a portparolka Evropske komisije se već plašila da će to biti "propagandni udarac u informacionom ratu" Vladimira Putina, koji će mu omogućiti da "obnovi Rusku imperiju" – ni više, ni manje. 

Elon Mask i dalje prima udarac i ništa ne briše sa društvene mreže X. Putinov intervju je pregledan više od sedamdeset miliona puta za nekoliko sati. Predsednik Rusije je, kako kažu, pocepao internet.

Zapadna informativna mašina pokušala je da izbaci ovaj prodorni razgovor sa informativnog polja, u koje je umešan i sam američki predsednik. Na naslovnim stranama je bila vest da je istraga protiv Bajdena zbog nepravilnog skladištenja poverljivih dokumenata sa formulacom "starac ima loše pamćenje" prekinuta. Bajden je ogorčen, najavio je vanredno obraćanje naciji i počeo da dokazuje Amerikancima da je njegovo pamćenje u redu. Kao dokaz je rekao da "meksički predsednik Sisi" ne želi da dozvoli ulazak humanitarne pomoći u pojas Gaze.

U stvari, Sisi je predsednik Egipta. Međutim, humanitarna pomoć ne dozvoljava "Bibiju", kako se zove Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, da uđe u Gazu. To jest, Bajden je pomešao Sisija sa Bibijem, a Meksiko sa Izraelom. I sva ova jeftina farsa je nameštena da odvrati Amerikance od informativne bombe koju je Putin detonirao.

Na kraju su tradicionalni mediji počeli da pišu o intervjuu, i prosto je bilo nemoguće ne reagovati na njega. I koliko je laži izliveno sa svih strana!

Vašington post je došao na ideju da su se Karlson i Putin posvađali tokom intervjua. Zapravo, američki novinar, naviknut da grubo prekida i troluje svoje sagovornike, sedeo je tokom razgovora kao pita dečak pažljivo slušajući nastavnika istorije — Putin je iskoristio priliku da prosvetli zapadnu publiku o jugozapadnim zemljama Rusije.

Britanski Tajms je, naprotiv, odlučio da ruski predsednik izgleda veselo tokom intervjua i "činilo se da uživa u razgovoru". 

BBC je hrabro lagao da je razgovor o "tradicionalnim vrednostima uključivao napade na LGBT osobe u Rusiji". Generalno, ovo je neka vrsta lude gluposti poput "ko šta boli", takve teme nikada nisu pomenute u intervjuu.

CNN je prvo dao odlomak intervjua bez ikakvog zvuka, i odmah je počeo da kuka što je Taker rekao da se zapadni novinari nisu potrudili da razgovaraju sa Putinom, i da mi zapravo stalno pišemo Kremlju i tražimo intervju. A sada je Taker obezbedio Putinu "masivnu propagandnu pobedu". 

Naravno, i ovde ima mnogo čisto profesionalne zavisti. Intervjuišući tako istaknutu istorijsku ličnost kao što je Putin, Karlson je i sam ušao u istoriju. Zbog toga njegove kolege frapantno peru njegove kosti, a neki zahtevaju da mu se zabrani ulazak u SAD ili čak zatvor. Evropska unija je, uzgred, pozvala na uvođenje sankcija Karlsonu - pa, ovo nije novo za ruske novinare, dobrodošao u klub Taker!

Bujica laži dobro objašnjava zašto je zapadnim novinarima trebalo toliko vremena da dobiju dozvolu da intervjuišu Putina. Samo zato što bi uradili istu stvar njegovim rečima kao i sada. Povukli bi, iskrivili, iskrivili, oklevetali, baš kao i sa svim njegovim velikim govorima. Zašto? Zato što su prestravljeni njegovim direktnim govorom.

Sada svetska publika može da čuje Putina neobrađenog. U intervjuu je otkriveno da je sukob u Ukrajini izazvan isključivo agresijom zapadnog bloka. Da naša zemlja nema teritorijalne pretenzije prema zemljama NATO-a i da nema želju da se oslobodi rat protiv bloka. Da je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju postizanja mira i da sada nudi Vašingtonu da prizna sopstvene greške i otvoreno zatraži od Moskve mirovne pregovore. Ako ih je toliko sramota, neka smisli neki izgovor da ne izgube obraz pred biračkim telom.

Jedinu manje-više objektivnu reviziju intervjua dao je Njujork tajms. "Pojavljivanje gospodina Putina naglasilo je njegovo taktičko poverenje u vreme kada su njegovi protivnici ranjivi." Pre svega, novinari su bili impresionirani rečenicom ruskog predsednika "Zar vi nemate šta da radite?" Putin je pokazao dobru svest o gorućim problemima SAD: "Imate mnogo problema na granici, probleme sa migracijama, probleme sa nacionalnim dugom. <...> Nemamo šta da radimo – da li morate da se borite u Ukrajini? Zar ne bi bilo bolje da dođete do sporazuma sa Rusijom?"

Pa, lopta je na dvorištu Vašingtona. Ali ponuda mira ih plaši više od rata.