Raketiran aerodrom u Odesi, oboren ukrajinski Mi-8

U TOKU je 392. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Raketiran aerodrom u Odesi, oboren ukrajinski Mi-8
Foto AP

Oboren ukrajinski helikopter Mi-8 u Harkovskoj oblasti

U području Odese, na teritoriji aerodroma Školjni, napadnuta su dva hangara sa naoružanjem i vojnom opremom ukrajinske vojske;

 Oboren ukrajinski helikopter Mi-8 u Harkovskoj oblasti;

Ruske trupe su likvidirale više od 50 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

 Oružane snage Rusije su likvidirale oko 40 ukrajinskih vojnika i uništile artiljerijski sistem M777 na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

 Ruske trupe su likvidirale više od 300 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;

Ruske trupe likvidirale su više od 90 ukrajinskih vojnika i uništile jednu samohodnu haubicu u pravcu Krasnog Limana;

 Oružane snage RF uništile su skladište goriva za vojnu tehniku 102. brigade teritorijalne odbrane u zaporoškoj oblasti.

Borbeno dejstvo posada jurišnih helikoptera Ka-52

Artjomovsk (Bahmut) je praktično blokiran - rekao je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

Ruske snage već kontrolišu 70 odsto grada.

Prema poslednjim podacima, ruske trupe su presekle ili drže pod vatrenom kontrolom sve asfaltne puteve, dok prolećna bljuzgavica ozbiljno otežava isporuku municije i rezervi Oružanim snagama Ukrajine.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremena.

Crnomorska flota odbila je napad pomorskih dronova u Sevastopolju

- Ukrajinski pomorski dronovi uništeni su u Sevastopolju, ratni brodovi RF nisu oštećeni - rekao je Mihail Razvožajev.

 - Naša flota je u ranim jutarnjim satima odbila napad površinskih bespilotnih letelica. Ukupno su do ovog časa uništena tri objekta. Pokušali su da prodru u zaliv, naši mornari su pucali na njih iz streljačkog naoružanja - rekao je  Razvožajev.

Vagnerovci u Bahmutu: Znoj artiljerije spasava pešadiju

Neprijateljska pešadija, tehnika i utvrđeni rejoni glavne su mete Vagnerovih topova tokom napada na Artjomovski pravac u Donbasu, rekao je za RIA Novosti borac Vagner grupe iz posade haubice D-30.

Ranije je RIA Novosti javila da tenkisti grupe Vagner aktivno koriste tenkove T-80 BVM u bitkama za Artjomovsk.

-Glavni zadatak naše artiljerije je da potisne neprijateljsku pešadiju, tehniku, utvrđenja i zemunice. Neprijatelj puca, ali mi potiskujemo ciljeve i potiskujemo neprijatelja, rekao je artiljerac.

On je objasnio da se haubica D-30, čije posade aktivno rade na Artjomovskom pravcu, samo u artiljeriji naziva „snajperskom puškom“. Komandir posade je rekao da ima puno posla, ali bi voleo da radi intenzivnije.

-Naš glavni zadatak je da podržimo napredovanje naše pešadije. Kako kažu, znoj artiljerca spasava krv jurišnika. Od jurišnika čujemo reči zahvalnosti.

U ovom trenutku radimo na neprijateljskoj zemunici. Raspoloženje je jako – radićemo do pobede, rekao je komandir posade.

Maročko: Ukrajinska vojska ne odnosi tela poginulih vojnika u kupjanskom pravcu

- U pravcu Kupjanska ukrajinske snage bezbednosti već drugi dan ne uzimaju tela svojih vojnika - rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

 - U oblasti ​​ukrajinskih položaja, između naselja Novoselovskoje i Stelmahovka, pronađena su tela likvidiranih militanata. Ukrajinske snage su pretrpele gubitke nakon još jednog neuspešnog pokušaja kontranapada - rekao je Maročko, prenose RIA Novosti.
 

Oružane snage Ukrajine ispalile su šest granata NATO kalibra na Petrovski okrug Donjecka

Ukrajinske trupe ispalile su u sredu šest projektila NATO kalibra 155 milimetara na Petrovski okrug u Donjecku, izvestilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

 - Posle 00.00 časova zabeleženo je granatiranje iz oružanih formacija Ukrajine u sledećim pravcima: 2.00 – Kurahovo – Donjeck, Petrovski okrug: ispaljene su dve granate kalibra 155 mm; 4.00 – Kurakhovo – Donjeck, Petrovski okrug: četiri granate 155 mm kalibra su ispaljene - navodi se u izveštaju predstavništva DNR u JCCC.