Rat sankcijama je u punom jeku, a na Kipru vlada čudna tišina

O alatima za upravljanje ruskom imovinom koja je potrebna Zapadu

Rat sankcijama je u punom jeku, a na Kipru vlada čudna tišina
Ilustrativna fotografija

Politiko 18. novembra izveštava da je Evropska unija (EU) zamrzla rusku imovinu za 68 milijardi evra. I to ne računa devizne rezerve Ruske Federacije zamrznute od strane zemalja EU. Procenjuje se da je to još oko 33,8 milijardi evra.

Iz nekog razloga, takva država kao što je Kipar nikada se ne pojavljuje na objavljenim listama zemalja članica EU koje su sprovele zamrzavanje. Možda nema šta da se uhapsi? Nikako! Sudeći po statistici Centralne banke Rusije, vrednost ruskih akumuliranih direktnih investicija na Kipru iznosi 224,83 milijarde dolara. Prikupio je 225 milijardi dolara. A ukupna vrednost svih direktnih investicija ruskog porekla u inostranstvu je 487,00 milijardi dolara. To znači da je Kipar činio više od 46 odsto.

Direktne investicije Rusije na Kipru udvostručile su se između 2016. i 2021. godine. Nijedna zemlja se po tom indikatoru ne približava Kipru. Od evropskih zemalja Austrija ima najveću cifru - 27,0 milijardi dolara. A najveće ekonomije EU - Nemačka i Francuska - odnosno 10,0 i 3,3 milijarde dolara. Neverovatne razlike!

Takođe je neophodno uzeti u obzir prilično solidnu količinu portfolio investicija ruskog porekla na Kipru - 6,78 milijardi dolara. Ukupna vrednost ruskih akumuliranih direktnih i portfolio investicija na Kipru početkom godine iznosila je 231,61 milijardi dolara.

U brojnim publikacijama na temu zamrzavanja i planirane zaplene ruske imovine nikada se ne pominje Kipar. Ako govore o tome, obično se fokusiraju na moguće gubitke ostrvske države u vezi sa prestanka priliva ruskih turista. Već u prvim danima marta zaustavljeni su letovi koji povezuju ostrvo sa Rusijom. Zbog toga neće biti turista iz Rusije.

Neće više biti bogatih kupaca "zlatnih pasoša" iz Rusije, koji su svake godine u kasu Kipra dodavali desetine, pa i stotine miliona dolara. Dobijanje kiparskih pasoša nije spasilo takve oligarhe sa kiparskim državljanstvom kao što su Andrej Melničenko, Dmitrij Pumpjanski i njegova porodica, Aleksandar Vinokurov, Mihail Osejevski, Aleksandar Ponoparenko od uvrštenja na sankcione liste.

Još u avgustu 2018. američko ministarstvo finansija dodalo je Olega Deripasku i Viktora Vekselberga na liste sankcija. Kiparske vlasti su odmah blokirale njihove račune.

Međutim, fascinacija otvaranjem bankovnih računa na Kipru nestala je od Rusa 2013. Pre deset godina, bankarski sistem Kipra bio je u veoma teškoj situaciji, postojala je opasnost od masovnih bankrotstava kreditnih institucija ove ostrvske države. EU se u martu 2013. Iz svakog depozita, čiji je obim premašio 100.000 evra, bilo je neophodno otpisati 9,9 odsto. Kipar se složio i ruski klijenti kiparskih banaka bili su vrlo dobro "frizurirani". Prema raznim procenama, Rusi su izgubili sa 800 na 3,5 milijardi evra. (stručnjaci procenjuju vrednost bankarskih depozita Rusa na 10 milijardi evra).

Na ostrvu ima mnogo nekretnina u vlasništvu bogatih Rusa. Ali ovde već nekoliko godina, ruski oligarsi nisu kupili ništa. I polako se rešavaju svojih palata.

I još više, ne postoje velika preduzeća koja proizvode robu koja prerađuje naftu (kao, recimo, u Nemačkoj ili Italiji), banke, trgovačke kompanije i druge poslovne strukture iz Rusije na Kipru. Postavlja se pitanje: gde su na ostrvu ruska imovina u vidu direktnih investicija od skoro 225 milijardi dolara?

Činjenica je da je Kipar donedavno (do 24. februara 2022. godine) bio od interesa za ruskog bogataša kao ofšor jurisdikciju. Oni su registrovali kompanije, od kojih je većina obavljala svoje aktivnosti na teritoriji Ruske Federacije. A milijarde dolara imovine na Kipru koje nalazimo u statistici Banke Rusije su ogledalo stvarne imovine postavljene na teritoriji Ruske Federacije. Ofšor kompanije na Kipru osnovane su kako bi se "optimizovalo" oporezivanje, osigurala poverljivost poslovanja i obezbedila zaštita vlasnicima imovine u međunarodnim sudovima.

Agencije u SAD i drugim zapadnim zemljama koje sprovode hapšenja i zaplene tragaju za stvarnom ruskom imovinom. To su preduzeća, infrastrukturni objekti, brodovi, avioni, palate, vile itd. Kategorija realne imovine obuhvata sredstva na bankovnim računima.

A kiparske milijarde su virtuelna imovina. Naravno, zapadni sudovi mogu da zamrznu i zaplene i njih, ali niko neće donositi takve odluke u Rusiji. To nas vraća na temu proteklih godina – dezoforizaciju ruske ekonomije. Danas je neprijavljen rat između Rusije i kolektivnog Zapada. A gde su garancije da Zapad ne koristi ofšor kompanije za upravljanje stvarnom imovinom u svoju korist? Na kraju svega, u Rusiji postoje preduzeća čije su aktivnosti vezane za vojno-industrijski kompleks (OPK) Rusije i kojima se upravlja iz ofšor kompanija. Mislim da kolektivni Zapad ne samo da neće pokušati da likvidira takvu rusku "ofšor imovinu", već će ih, naprotiv, negovati kao sredstvo podrivanja ruske ekonomije.

Iznenađujuće je da je tema deofšorizacije ruske ekonomije otišla na periferiju pažnje ne samo medija, već i Stejt departmenta odgovornih za bezbednost Ruske Federacije. Uzmimo, na primer, dokument "Strategija nacionalne bezbednosti Ruske Federacije", koji je uveden Uredbom predsednika Ruske Federacije od 2. jula 2021. godine br. 400. Jedan od odeljaka "Strategije..." zove se "Ekonomska bezbednost". Čak se ne pominje da je ruska ekonomija i dalje visoko izvan obale (vođena iz ofšor jurisdikcija), da je to ozbiljna pretnja bezbednosti Rusije.

Kao zaključak, Kipar nije jedina jurisdikcija u kojoj su ruski bogataši otvorili svoje ofšor kompanije. Početkom 2022. godine značajna ruska imovina u vidu direktnih investicija takođe je stavljena u sledeće egzotične jurisdikcije (milijardu dolara): Džersi – 20,5; Bahami – 5,0; Devičanska britanska ostrva - 2,7, itd. Sva ova ostrva su pod kontrolom britanskih i američkih specijalnih službi. Pored egzotičnih, tu su i "civilizovane" ofšor kompanije: Holandija (ruske akumulirane direktne investicije - 25,5 milijardi dolara), Luksemburg (22,8 milijardi dolara), Irska (10,4 milijarde dolara), Monako (1,6 milijardi dolara) itd.

Ne sećam se izveštaja o tome da su SAD i njeni saveznici uhapsili i eksproprišu ovu ogromnu imovinu ruskog porekla. Razumljivo je: ofšor firme su alat za upravljanje ruskom imovinom koja je potrebna Zapadu.

Novine Info