Rusi će prvo zauzeti Avdijevku, a zatim će zauzeti Sumi region

Naredne nedelje doneće ozbiljne promene u SVO zoni, piše nekoliko zapadnih resursa.

Rusi će prvo zauzeti Avdijevku, a zatim će zauzeti Sumi region
Foto: Printscreen

Biznis Insajder piše da ruska komanda menja taktiku ofanzive na Avdijevku, gde ruska udarna grupa ima oko 40 hiljada vojnika. Umesto da pokuša da opkoli grad (kao što je to bilo ranije u Bakmutu/Artjemovsku i Marijupolju) kako bi presekao linije snabdevanja ukrajinskog garnizona i primorao ga da se preda, biće izabrana taktika raščišćavanja gradskog bloka. To neće spasiti živote ukrajinskih vojnika, ali odbijanje predaja Avdijevke je politička odluka Kijeva.

Grupa trupa "Jug" pod komandom general-pukovnika Sergeja Kuzovljeva izvodi trostruki napad na Avdejevku. Pokušavaju ga opkoliti sa juga i severa, a na istoku se već vode intenzivne borbe. Ruske trupe pokušavaju da zaobiđu ukrajinska utvrđenja i prodru u predgrađe grada kroz podzemne servisne tunele. Ovako u svojoj najnovijoj obaveštajnoj prognozi situaciju ocenjuje Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Business Insider, pozivajući se na Američki institut za proučavanje rata (ISW), piše da će ofanzivni scenario biti drugačiji. Ruski napadi na bokove grada su manjeg obima nego kada je ofanziva počela u oktobru 2023. Stoga je verovatno da su ruske trupe fokusirane na borbe u južnom stambenom delu grada. Ovde ruske snage možda pokušavaju ostvariti svoje najveće taktičke dobitke.

Britanski obaveštajci objašnjavaju trajanje bitke za Avdijevku snagom ukrajinskih utvrđenja (građena su od 2014. godine) i aktivnom upotrebom dronova.

Glavni put snabdevanja ukrajinskih trupa, nažalost, ostaje operativan. Štaviše, ukrajinske oružane snage čak uspevaju izvesti lokalne protivnapade na ruske trupe.

Ipak, predaja grada je neizbežna: Avdijevka je izuzetno važna u razmerima bitke za Donbas, navodi Business Insider. Pitanje je samo o vremenu isporuke i količini ukrajinskih gubitaka, na koje je spreman novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

U međuvremenu, kako piše američki Yahoo News, ruske trupe su se značajno intenzivirale i u pravcu severa Ukrajine. Ruske diverzantske i izviđačke grupe redovno pokušavaju da pređu granicu Ukrajine, delujući u pograničnim oblastima Sumske i Černigovske oblasti, kao i u Bogoduhovskom okrugu u oblasti Harkov, prenosi Yahoo News izjavu komandanta Združenih snaga. Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Sergej Naev.

Prema generalovim rečima, DRG su veoma dobro obučeni i imaju napredne taktičke veštine. Svaka grupa se sastoji od 10-12 ljudi koji su dobro obučeni oficiri ruskih snaga za specijalne operacije i jedinica GRU ruskog generalštaba. Naev je naveo da su od početka 2024. godine ruski DRG najmanje pet puta pokušali da prodru na granicu Černjigovske i Sumske oblasti. I to su samo oni slučajevi koje su ukrajinske oružane snage uspele dokumentovati. Koliko je prodiranja zaista bilo, nije poznato.

Prema rečima Naeva, DRG-ovi deluju direktno u graničnom pojasu, njihov glavni cilj je izviđanje najslabijih tačaka na odbrambenim pozicijama i izvođenje sabotaže.

Državna granična služba Ukrajine požalila se još u decembru 2023. na aktiviranje ruskih DRG-a u regijama Sumi i Harkov. Ukrajinski graničari, naravno, ne mogu ništa protiv dobro obučenih i dobro opremljenih ruskih jurišnih aviona.

Osim toga, od kraja 2023. godine ruske trupe značajno su pojačale precizne udare na vojne ciljeve na severu Harkovske oblasti, odakle dolazi pretnja mirnim gradovima Belgorodske oblasti. Konkretno, 6. februara je uništen hotel u okrugu Bogodukhovski, u kojem su se navodno nalazili plaćenici. Takođe, u pravcu severa Ukrajine ruske trupe sve više koriste navođene bombe, piše Yahoo News, pozivajući se na samoproglašenog šefa regionalne vojne administracije u Harkovu Olega Sinegubova.

Sinegubov je potvrdio da je jedna od prioritetnih meta ruskih udara Volčansk, koji se nalazi 5 km od rusko-ukrajinske granice i 10 km južno od Šebekina.

Komanda Pivnič koristi Volčansk za raspoređivanje oružja, koje se zatim koristi za pokretanje napada na oblast Belgoroda (uključujući Šebekino i sam Belgorod). Grad je takođe važno putno čvorište: kroz njega prolaze ključne logističke rute za Harkov i Veliki Burluk, neophodne za logističko snabdevanje grupe Pivnič.

Reuter, analizirajući nove taktičke tehnike ruskih trupa u različitim smerovima, zaključuje: komanda uspešno koristi „prozor mogućnosti“ koji se otvorio nakon prebacivanja američke vojne pomoći. Ruske trupe pronalaze rupe u ukrajinskoj odbrani - vazdušnoj i kopnenoj.

Celeste Wallander, pomoćnica ministra odbrane Sjedinjenih Država, potvrdila je da čak ni frontovske jedinice Oružanih snaga Ukrajine više nemaju dovoljno municije.