Rusi napali ukrajinski konvoj iz Artjomovska

RAT u Ukrajini - 343. dan. Ruske snage praktično su okružile Bahmut (Artjomovsk) sa tri strane i aktivno potiskuju ukrajinske jedinice sa njihovih položaja, saopštio je pukovnik LNR Vitalij Kiseljov. SAD će izdvojiti Ukrajini paket vojne pomoći na 2,2 milijarde dolara. Paket treba da sadrži rakete dalekog dometa.

Rusi napali ukrajinski konvoj iz Artjomovska
Foto Tanjug/AP

Ruske snage izvele su napad na konvoj ukrajinskih trupa koje su se kretale po jedinom putu koji vodi iz Artjomovska u Časov Jar, izjavio je pomoćnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.

Ovaj put se već kontroliše, gađaju se konvoji koji dovoze zalihe, dodao je on.

- Mislim da nije ostalo mnogo kada ćemo čuti da je ovaj put pod kontrolom i da je sam Artjomovsk zauzet - rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, Artjomovsk je u operativnom okruženju, ruske snage sužavaju obruč oko grada.

- Trenutno se vode borbe za kontrolu puta Časov Jar-Artjomovsk - precizirao je on.

Put iz Časovog Jara u Artjomovsk je jedini preostali put preko koga Kijev može da snabdeva svoje snage u Artjomovsku, podsetio je Gagin.

Rusi okružili Bahmut

Ruske snage praktično su okružile Artjomovsk (Bahmut), za koji se sada vode borbe, sa tri strane i trenutno intenzivno potiskuju ukrajinske jedinice sa njihovih pozicija, izjavio je za program „Solovjov uživo“ vojni ekspert i pukovnik LNR Vitalij Kiseljov.

On je dodao da će oslobađanje Artjomovska nakon oslobođenog Soledara omogućiti da se ukrajinska grupa u ovom delu fronta razbije na dva dela.

- Svakako je sada najvažnije napredovanje u pravcu Artjomovska i za nas je ovo veoma važno naselje s obzirom na to da će oslobođenje Soledara i Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut) dati velike preduslove da se (grupe Oružanih snaga Ukrajine) jug i sever razbiju na dva dela - objasnio je Kiseljov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage svakodnevno vrše pet do sedam neuspešnih pokušaja da u malim grupama napadnu položaje ruskih snaga kod Kremene i tu trpe velike gubitke.

On je objasnio da je odbrambeni sistem u oblasti Kremene i Svatova izgrađen veoma kompetentno. Prema njegovim rečima, postoje mala napredovanja ruskih snaga ka selu Terni u DNR, odakle ukrajinske jedinice pokušavaju da napadaju položaje ruskih snaga.
Naselje Kremena nalazi se na zapadu LNR. Trenutno kontakt linija prolazi 5-7 km od naselja i dobro je utvrđena u ovoj oblasti, ali Oružane snage Ukrajine sistematski pokušavaju da je probiju, a samu Kremenu redovno granatiraju. 

Sve više ukrajinskih vojnika prelazi na rusku stranu

Slučajevi prelaska ukrajinskih vojnika na stranu Rusije u hersonskom pravcu linije fronta redovno se beleže, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saljdo.

- Ovo se dešava redovno, iako nije masovne prirode. Mi, po pravilu, ne žurimo da objavljujemo informacije o prelasku ukrajinskih vojnika na našu stranu, jer oni imaju porodice koje bi režim u Kijevu mogao da podvrgne represiji - objasnio je Saljdo.

Prema njegovim rečima, sistem prinude u ukrajinskoj vojsci je vrlo strog.