Rusi otvorili novi front u Ukrajini! ISW: Ovde se upravo odlučuje dalji tok rata!(MAPA)

Rusija je otvorila novi frontu u Ukrajini, pokrenuvši iznenadnu ofenzivu u severoistočnoj regiji Harkov nakon što je ove godine koncentrisala veći deo svojih snaga na istoku.

Rusi otvorili novi front u Ukrajini! ISW: Ovde se upravo odlučuje dalji tok rata!(MAPA)
Tviter

Napad, koji je započeo početkom ovog meseca, doveo je do prodora hiljada ruskih vojnika kroz severnu granicu, što je prisililo Ukrajinu da premesti trupe iz drugih područja kako bi odbranila svoje položaje.

To je primer kako Rusija koristi glavne slabosti Ukrajine: nedostatak ljudstva, nedostatak artiljerije, retku protivvazdušnu odbranu i neadekvatne odbrambene utvrde.

Tri ključna fronta

CNN je izdvojio tri ključna fronta na kojima se trenutno vode borbe, prateći dobitke koje je Rusija postigla duž frontne linije koja je prethodno bila zamrznuta mesecima.

Na severu, moskovske trupe ciljaju da dovedu svoju vojsku na razdaljinu koja će joj omogućiti da cevnom artiljerijom gađa grad Harkov. Na južnom frontu bitka se vodi za ponovno zauzimanje sela oslobođenih tokom ukrajinske protuofanzive prošle godine i daljnje napredovanje u ukrajinsku teritoriju.

Harkovski front

Ukrajina, u međuvremenu, žuri da popravi svoje trenutne slabe tačke nakon što se našla u povlačenju, obećavajući da će se boriti "kuću po kuću, ulicu po ulicu."

Prelazak granice omogućio je Rusima brzo preuzimanje kontrole nad nekoliko sela.

Od tada je Rusija pojačala svoje napade u tom području pokušavajući preuzeti kontrolu nad ključnim naseljima Vovčansk i Lipci.

Foto: ISW

Lipci, koji se nalazi oko 30 kilometara severno od Harkova, pod teškim je ruskim bombardovanjem. Zauzimanje velikog sela omogućilo bi ruskim trupama da postave artiljeriju unutar dometa grada Harkova, drugog najvećeg u Ukrajini, koji je već osetljiv na raketne napade.

Napad takođe omogućuje Rusiji da preusmeri već tanko raspoređene ukrajinske resurse s drugih frontova i stvori tampon-zonu od ukrajinskih napada na ruske pogranične regije.

Istok - Avdejevka i Bahmut

Pre ofanzive na Harkov Rusija je uglavnom fokusirala svoje ofanzivne sposobnosti na istok, gde je napredovala od oktobra 2023., dok je ukrajinska dugoočekivana protivofanziva prošlog leta bila neuspešna. Zauzimanje ukrajinskog industrijskog srca, poznatog kao Donbas, ostaje glavni cilj Kremlja.

U februaru su moskovske trupe ostvarile veliki uspeh na ovoj fronti kada su zauzele grad Avdejevku. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je odluka o povlačenju donesena kako bi se "spasili životi ukrajinskih vojnika" i usledila je nakon stalnog, teškog ruskog bombardovanja i omjera granata deset prema jedan u korist Rusije.

Foto: ISW

Od tada su ruske trupe stalno napredovale prema zapadu u pravcu Pokrovska, koji služi kao vitalno vojno središte u ukrajinskom ratnom naporu.

Nekoliko desetina kilometara severnije, istočni grad Bahmut su zauzeli Rusi u proleće prošle godine nakon iscrpljujuće devetomesečne bitke. Sada ruske snage napreduju prema zapadu, prema Časovom Jaru. Zauzimanje uzvišenja na kojem se grad nalazi približilo bi Putinovim trupama strateškom gradu Kramatorsku.

Bitka za Rabotino

Dalje na jugu, ukrajinske snage su pod pritiskom jugoistočno od Zaporožja, jednog od retkih područja gde su postigle uspeh, iako skroman, u prošlogodišnjem protivnapadu.

Foto: ISW

I ruski vojni blogeri i ukrajinski DeepStateMap izveštavaju o malim ruskim napredovanjima u džepu ponovo zauzetog ukrajinske teritorije.

Rabotino, malo selo koje je sada potpuno uništeno, nekoliko je puta osvajano od jedne i druge strane tokom rata. Prvo su ga zauzele ruske snage početkom marta 2022., a Moskva je ponovo preuzela kontrolu nad njim početkom ovog meseca, što Ukrajina negira i tvrdi da imaju kontrolu nad njim.