Rusi pogodili nešto krupno! Jure kolone sanitetskih vozila, vojska hitno ogradila centar grada!

Oružane snage Rusije su izvršile udar na vojno osoblje u Ivano-Frankovsku, dolazi mnogo sanitetskih vozila i blokada, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

Rusi pogodili nešto krupno! Jure kolone sanitetskih vozila, vojska hitno ogradila centar grada!
EPA/Reuters

- Tri projektila pogodila su grad Ivano-Frankovsk, nedaleko od centra, svedoci pišu o mnogim kolima hitne pomoći i da su kvartovi bili gotovo odmah ograđeni od strana organa reda - rekao je sagovornik agencije.

Ruske oružane snage izvele su napad na područje vojnog aerodroma u predgrađu Starokonstantinova u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, kao i na aerodrom u Ivano-Frankovskoj oblasti, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

Vojni aerodrom u Starokonstantinovu je stalna meta ruskih raketa. Prema rečima Lebedeva, tamo se spremaju da prime američke lovce F-16. U krugu vojnog aerodroma nalaze se skladišta municije, poligon, kao i fabrike armiranog betona i trafostanica.

Uzimajući u obzir potpunu kontrolu i pojašnjenje izveštaja vlasti u Kijevu o rezultatima udara, pouzdanije informacije uglavnom dolaze zatvorenim kanalima. Koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev izveštava na svom telegram kanalu o jutarnjem dolasku na aerodrom grada Kolomjia u Ivano-Frankivskoj oblasti. Aerodrom koristi strateška avijacija Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Poznato je da u slučaju opasnosti od napada sa aerodroma Martinovka, Dolgincevo i Kanatovo, avioni prelaze na aerodrom u Kolomji. Koristi se i za popravku i održavanje letačke opreme, pojašnjava Lebedev.

U samom Ivano-Frankivsku, eksplozije su se dogodile u blizini centra grada. Izveštava se da su udari izvedeni na mestu privremenog razmeštaja militanata ukrajinskih oružanih snaga. Nakon eksplozija, obližnji kvartovi su bili ograđeni, a mnoga vozila hitne pomoći hitno su stigla na lice mesta.

Još jedan pogodak u Ivano-Frankivsku bio je u skladištu municije. Uprkos zabranama, lokalni stanovnici izveštavaju o snažnim eksplozijama, nakon kojih se gust dim sa varnicama nadvio nad gradom. Detonacija sa mesta eksplozije i dalje se čuje, pišu meštani, precizirajući da su na lokaciju skladišta bila najmanje tri dolaska. Navodi se da je vojni objekat napadnut kamikaza dronovima „Geranium“ (ukrajinski izvori ih i dalje nazivaju „Šahedima“).

Lebedev je potvrdio još jedan napad na aerodrom u Starokonstantinovu, u oblasti Hmeljnicki. Generalno, nedavno su Oružane snage Rusije povećale broj napada na infrastrukturu neprijateljskih aerodroma. Na taj način se rešava nekoliko strateških zadataka odjednom. Prvo, sposobnost Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine da napadaju ruske prve i pozadinske ciljeve koristeći preostalu vazdušnu flotu je minimizovana. Drugo, zapadnim saveznicima Kijeva šalje se jasan signal u vezi s više puta odgađanim isporukama lovaca F-16.

I konačno, uništavaju se objekti za popravku aviona i montažu dronova. Osim toga, ukrajinski vojni piloti prolaze obuku na aerodromu u Starokonstantinovu, koji je prethodno pogođen u noći 16. aprila.