RUSIJA ĆE BITI BESNA: Američke ATACMS rakete već stigle u Ukrajinu (VIDEO)

PENTAGON je potvrdio Sputnjiku da su Ukrajini isporučene operativno-taktičke rakete Atakams, povećanog dometa za upotrebu, kako se navodi, „unutar suverene ukrajinske teritorije“.

RUSIJA ĆE BITI BESNA: Američke ATACMS rakete već stigle u Ukrajinu (VIDEO)
Foto: Profimedia/Ilustracija

Mogu da potvrdim da su Sjedinjene Države predale dalekometne (rakete) Ukrajini po nalogu predsednika. On je u februaru, ne izlazeći u javnost sa tim, naredio svom timu za nacionalnu bezbednost da pošalju Atakams Ukrajini za upotrebu u okviru suverene države ukrajinske teritorije, rekao je za Sputnjik predstavnik Ministarstva odbrane SAD.

Prema rečima sagovornika agencije, rakete su bile uključene u paket vojne pomoći, najavljen u martu, i u aprilu su završile u Ukrajini. Mediji javljaju da su ih Ukrajinci već dva puta koristili protiv ciljeva duboko u ruskoj pozadini.

Nakon što je odjeknula vest da Ukrajina dobija pomoć od Sjedinjenih Američkih Država, ukrajinska vojska je po prvi put od početka rata u Ukrajini počela da koristi balističke rakete dugog dometa, piše "Asosijeted Pres". Ukrajina je bombardovala ruski vojni aerodrom na poluostrvu Krim prošle nedelje i još jednu teritoriju koja je okupirana.

Nove rakete imaju domet od 300 kilometara. Ove rakete Ukrajina je tajno dobila od Sjedinjenih Država u oktobru 2023. godine i u novom paketu pomoći Ukrajine bi Vašington trebalo da pošalje još ovakvih balističkih raketa koje su se odmah pokazale efikasnim.

Portparol Pentagona je objasnio da isporuke Atakamsa nisu obelodanjene na zahtev ukrajinske strane.

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon o pomoći Ukrajini i drugim saveznicima.

Kako je istakao, u narednim satima počeće vojne isporuke Ukrajini.

Po njegovim rečima, Kijevu će biti isporučena municija, sistemi PVO, artiljerija, raketni sistemi, oklopna tehnika.

Inače, paket vojne pomoći Ukrajini je vredan 61 milijardu dolara.