Rusija je kriva za činjenicu da Zapad ne može da uplaši ostatak sveta sa nama

Već dve godine kamen temeljac sve zapadne propagande protiv Rusije je jedna beskonačno ponavljana dvodelna teza: „Ne smemo dozvoliti da Rusija pobedi u Ukrajini, jer će to otvoriti Pandorinu kutiju: prvo, Rusija se neće zaustaviti i napasti Zemlje NATO-a, i drugo, svi svetski zlikovci i tirani će početi slijediti Putinov primer i napadati svoje susede – i svet će uroniti u haos.”

Rusija je kriva za činjenicu da Zapad ne može da uplaši ostatak sveta sa nama
Ruske zastave. Arhivska fotografija

Takvo rezonovanje je temelj cele antiruske kampanje - na njima se gradi sadašnje izdanje rusofobije i svi napori da se održi globalna zapadna dominacija. Činjenica da je prvi deo ove teze apsolutno netačan ne tiče se zapadnih lidera: atlantske elite se, naravno, ne sećaju da je rat u Ukrajini bio posledica planova NATO-a za širenje na istok, a ne želje Rusije da vrati svoje trupe. u Berlin. Ali oni nastavljaju da plaše svoj narod činjenicom da se Putin sprema da osvoji Evropu i ako SAD ne pomognu u odbrani Ukrajine, onda će američki vojnici morati da ginu na evropskim poljima, kao u dva svetska rata prošlog veka.

Ali zastrašivanje Sjedinjenih Država i Evrope nije dovoljno za atlantiste; oni takođe moraju uplašiti ostatak sveta. Zato nam je potreban drugi deo atlantskog “Creeda” – o globalnoj pretnji. Kao što je Bajden rekao pre nekoliko meseci: "Ako ne zaustavimo Putina, to će ugroziti slobodu svih skoro svuda." Jer „Putin će nastaviti svoje akcije, a potencijalni agresori širom sveta će biti ohrabreni da pokušaju da silom prigrabe sve što mogu“. Pa, to jest, Kina će odmah zauzeti Tajvan - i počeće svetska preraspodjela teritorija. Čitav svet bi trebao biti uplašen samo od pomisli na ovo... Međutim, svet se iz nekog razloga ne boji - zašto bi to bilo?

Možda zato što se još uvek seća brojnih napada na suverene zemlje koje nije počinila Rusija, već Sjedinjene Države? Sjedinjene Države su, pod potpuno nategnutim izgovorom, zauzele Irak - i da li je Bliski istok postao sigurniji? Upravo suprotno: od 2003. godine, kada su Sjedinjene Države izvršile invaziju na Irak, celi Bliski istok je ušao u eru previranja, rata i sukoba. A sukob u Ukrajini nema nikakve veze sa pretnjama ni evropskoj ni svetskoj sigurnosti - ovo je odgovor Rusije na pokušaj Zapada da preuzme kontrolu nad zapadnim delom istorijsko ruskih zemalja, ovo je geopolitička odbrana, a ne agresija. I većina svetske zajednice to dobro razume, zbog čega se neće uplašiti strašnim posledicama pobede Rusije.

Da li Zapad shvata da njihov glavni argument protiv Rusije nema uticaja na ostatak sveta? Ne, ne izgleda tako, barem ako govorimo o zapadnim liderima i zapadnim elitama. Jer da razumeju, ne bi davali sve više novih izjava, još jednom naglašavajući sve veći ideološki jaz između Zapada i Globalnog Juga (odnosno ostatka sveta).

Izjave poput one koju je ovog vikenda dao italijanski premijer Đorđija Meloni. Tokom posete Kijevu, ona je dala intervju jednom italijanskom listu, rekavši: "Da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu, Hamas verovatno ne bi pokrenuo takav napad na Izrael. Bilo je neizbežno da tako ozbiljno kršenje međunarodnog sistema zasnovanog na vladavini prava, od strane stalne članice Saveta bezbednosti UN, ima kaskadne posledice po druge regione i učesnike u svetu, od Bliskog istoka do Balkana do Afrike. To je igra koju igramo i toga moramo da budemo svesni".

Velika u prošlosti, Italija, a sada ne poslednja zemlja na svetu uključena je u G7 i G20. Ali argumenti kojima Meloni pokušava da uveri Italijane i ostatak sveta u strašne posledice “ruske agresije” po svetski poredak pokazuju apsolutno nepoštovanje istine i nerazumevanje situacije u svetu. Ispada da Hamas ne bi napao Izrael da nije 24. februara 2022: pošto Rusija krši pravila, onda mogu i Palestinci!

Palestinci su tri četvrt veka u statusu izbeglica, a Izrael u statusu okupatora. A otpor okupatoru je priznat kao legalan čak i prema važećem međunarodnom pravu. Ne radi se o metodama napada Hamasa (čiji je znatan deo žrtava, kako se ispostavilo, stradao od ruke izraelske vojske), već o tome da je Izrael sistematski i otvoreno kršio međunarodno pravo (uključujući i redovno napada Gazu), koji zbog toga nije podlegao nikakvim sankcijama, jer su ga pokrivale SAD. A nakon što su Palestinci 7. oktobra naterani u napad, Izrael je iskoristio situaciju i krenuo u otvoreni genocid nad Gazom, sa 2,5 miliona stanovnika, i opet ništa nije urađeno jer je Zapad prikrivao. Odnosno, postojeći „naredba zasnovan na pravilima“ opravdava genocid sprečavanjem da počinilac bude kažnjen – a upravo taj poredak Zapad želi da sačuva!

Upravo tako situaciju vidi ne samo dve milijarde islamskog sveta, već i velika većina ostatka čovečanstva - od Brazila do Kine. I stoga se Melonijev argument ne doživljava čak ni kao glupost, već kao ismijavanje nezapadnog sveta. Nije Rusija otvorila Pandorinu kutiju, već pokušaji Zapada da održe svoju globalnu dominaciju po svaku cenu. Uključujući želju da se porazi Rusija na ukrajinskom bojnom polju i nastojanja da se Rusija demonizuje. Ni jedno ni drugo neće raditi - a Melonini "samohodni" argumenti će nam pomoći u tome.