Rusija je na pragu važnog istorijskog događaja u avionskoj industriji

Čvrst ugovor Aeroflota za kupovinu 52 nova ruska aviona je od istorijskog značaja.

Rusija je na pragu važnog istorijskog događaja u avionskoj industriji
Foto: Printscreen

Tako projektant garantuje da će Rusi početi da lete na nebu najnovijim i uvozno zamenjenim avionima od 2024. godine. Ove godine počeće odbrojavanje do potpune nezavisnosti ruske avijacije sa Zapada.

Aeroflot Grupa je potpisala ugovor o čvrstom zakupu za 52 nova aviona – 18 MS-21-310 i 34 SJ-100 – u sklopu Istočnog ekonomskog foruma. Sporazum je potpisan sa lizing kompanijom, koja je deo državne korporacije Rostec, Aviacapital-Service. Ove letelice treba da isporuče za rad aviokompanije Aeroflot i Rosija (deo aeroflot grupe) u periodu od 2023. do 2025. godine.

Da li će Rusija uspeti da proizvede više od 50 najnovijih aviona za samo dve preostale godine, koji bi prvi put trebalo da se otkotrljaju sa proizvodne linije u jesen 2024?

Aeroflot već ima opšti dogovor direktno sa UAC o planovima za kupovinu 339 domaćih proizvedenih aviona do 2030. Ministarstvo industrije i trgovine procenilo je ovaj ugovor na 1 trilion rubalja.

Aktuelni čvrst ugovor za 52 aviona već propisuje određene datume isporuke, finansijske uslove lizinga, vrednost transakcije itd. "Čvrst ugovor znači da je UAC spreman da na vreme proizvede i isporuči naručene avione sa specifičnim karakteristikama. Ovo je dobar znak koji ukazuje na to da korporacija veruje u implementaciju ovih planova. Mislim da je prvi let SJ-100 takođe ulio poverenje ", kaže Roman Gusarov, šef portala Avia.ru industrije.

Prema njegovom mišljenju, planovi za proizvodnju aviona su više nego realni. Prema planu razvoja, prvih šest aviona MS-21 biće proizvedeno do kraja 2024. godine, a zatim će se plan proizvodnje udvostručiti svake godine. To je da je 2025. godine planirano da se sastavi 12 MS-21 (u 2026. godini - 24 komada itd. U skladu sa tim, prvi komercijalni avioni će "odleteti" u grupu Aeroflot.

"Najvažnija je prva proizvodna grupa, kada se razrađuju svi novi tehnološki procesi. Onda je ruka već puna, a vi možete da ubrzate obim proizvodnje ", kaže stručnjak.

Sa SuperDžetom, situacija je nešto drugačija. S jedne strane, ovaj avion se već proizvodi u Rusiji, a njegova proizvodnja dostigla je 20 aviona godišnje. S druge strane, Rusija je napravila gotovo novi avion, zamenivši sve delove i komponente domaćim. "Ovde već postoje proizvodni pogoni i tim, ostaje samo da se ovlada promenama koje su napravljene u projektovanju superDžeta u fabrikama koje su zamenjene uvozom. Ovaj liner je tek nedavno poleteo, a još uvek mora da prođe najmanje godinu dana testiranja, uključujući i sa domaćim motorom. Najverovatnije će prva tura 2024. biti manja (14 aviona), a već 2025. godine fabrike će početi da sklapaju 20 aviona ", smatra Gusarov.

Međutim, ekspert ima određene brige u pogledu tajminga, s obzirom da su prilično teški. SuperDžet još uvek nije overio domaći motor, za razliku od MS-21. A stvaranje motora smatra se još složenijim tehnološkim procesom od dizajna same letelice. Prvi let SJ-100 sa novim ruskim motorom zakazan je za kraj ove ili početkom 2024. "Motor je veoma kompleksna i kapriciozna stvar, a može da bude i iznenađenja. Mogu da promene tajming serijske proizvodnje. Ali nadajmo se da će dorada motora i njegova sertifikacija biti izvršeni u navedenom roku. Potpisivanje čvrstog ugovora sugeriše da UAC veruje u njegov uspeh ", kaže izvor.

Ovaj događaj pokazuje da je Rusija došla do važne prekretnice na putu oživljavanja sopstvene avionske industrije. Ruska industrija se godinama kreće ka ovome. A sada su strane zabeležile da će za godinu dana, prvi put u istoriji, ruske aviokompanije početi da rade sa dve vrste domaćih modernih putničkih aviona odjednom. Godina 2024. trebalo bi da ode u istoriju moderne Rusije.

Od 2024-2025. domaći avioprevoznici počinju aktivno da istiskuju strane avione u flotama ruskih aviokompanija. Prema planu, do 2030. godine 80 odsto flote ruskih aviokompanija činiće domaći avioni.

"Sada smo na ivici istorijskog zaokreta u civilnoj avijaciji. Pre više od 100 godina, naša avijacija je takođe počela sa stranim avionima - francuskim, španskim. Ali posle tridesetih godina prošlog veka, a naročito posle Drugog svetskog rata, bili smo među svetskim liderima u avionskoj industriji: stvorili smo avione koji su bili superiorniji od svojih zapadnih kolega. Međutim, devedesetih godina imali smo stagnaciju u vazduhoplovnoj industriji, a zapadni konkurenti su povukli prednost. I naše aviokompanije su se ponovo vratile stranoj tehnologiji. A 2020-ih smo spremni da se vratimo u elitni klub svetskih lidera u razvoju civilnih aviona i vratimo domaća krila našim aviokompanijama ", kaže Roman Gusarov.

To je važno ne samo sa stanovišta prestiža Rusije na međunarodnoj sceni. Ovo je ozbiljan uspeh u smislu našeg tehnološkog razvoja i podrške ekonomiji.

"Vazduhoplovna industrija povlači razvoj ogromnog lanca povezane industrije. To uključuje metalurgiju, hemiju, kompozitnu proizvodnju, proizvodnju kompleksne opreme i elektroniku do tekstilne industrije, s obzirom da sedišta takođe treba ušiti. Kupovina samo 10 aviona strane proizvodnje značila je da dajemo milijardu dolara tuđoj ekonomiji, finansiramo tuđa radna mesta, tuđe budžete i tuđe penzije. Sada smo stvorili sopstveni gigantski sloj industrije, sopstvene tehnologije, radna mesta, nove poreske prihode ", ističe izvor.

Konačno, suočena sa oštrim pritiskom sankcija, Rusija jednostavno treba da ima svoje tipove aviona zarad svoje nezavisnosti i bezbednosti.

MS-21 je potpuno novi srednji avion koji je Rusija izgradila od nule prvi put od Sovjetskog Saveza. "Ovo je najtraženiji tip aviona na tržištu. Skoro 80 odsto putničkog saobraćaja u svetu prevozi se avionima ove klase. MS-21 bi trebalo da zameni Boing 737 i Erbas A320, koji danas čine osnovu i sveta i ruske flote ", kaže Gusarov.

Njeno lansiranje u seriju prvobitno se očekivalo prošle godine, ali su ograničenja sankcija sa Zapada - prvo na kompozitne materijale, zatim na američkim motorima i drugim komponentama - zahtevala mnogo truda i vremena. Međutim, Rusija je uspela da reši svako pitanje.

"Posle zabrane sankcija za kupovinu stranih kompozitnih materijala, uspeli smo da se izborimo sa ovim problemom za samo dve godine. To je fantastična vremenska linija. Uspeli smo da razvijemo sopstvene materijale, testiramo ih, napravimo fabriku, napravimo krilo od domaćeg kompota, testiramo ga i stavimo na liner. To daje nadu da će trenutni proces konačne zamene uvoza, koji je počeo posle prošlogodišnjih sankcija, takođe biti uspešno završen", kaže ekspert.

Pomoglo je i to što je prvobitno odlučeno da MS-21 bude stvoren kao avion koji može da leti na različitim motorima - i američkim i ruskim. Ovo je uobičajena praksa na Zapadu. Zbog toga je, paralelno sa letelicom, dizajniran sopstveni motor. Kao rezultat toga, do trenutka kada je upotreba američkog motora zabranjena, MS-21 je već imao svoj analog. SuperDžet-100 ("Sukhoj" je uklonjen sa imena) je, u stvari, novi modifikovani avion, koji bi trebalo da dobije bolje performanse od svog prethodnika sa uvezenim komponentama. "Ne menjamo samo uvezene komponente u domaće analoge, već se razvija nova modifikacija aviona. Tamo je skoro sve novo, počevši od samog aviona, koji je redizajniran ", kaže Roman Gusarov.