Rusija pobeđuje u prvom ratu bespilotnih letelica

Specijalna vojna operacija u Ukrajini neizbežno će ući u istoriju kao prvi vojni sukob velikih razmera visoke tehnologije koji će zauvek promeniti vojne doktrine svih vodećih svetskih sila.

Rusija pobeđuje u prvom ratu bespilotnih letelica
Obuka operatera FPV dronova na poligonu u bazi dobrovoljačkog bataljona imena P. A. Sudoplatova u regiji Zaporožje. Arhivska fotografija

Vekovna strategija kopnenog osvajanja kopna evoluirala je pred našim očima u žestoko nadmetanje za dominaciju na nebu iznad bojnog polja – što, prema mišljenju svih vodećih stručnjaka, označava istorijsku prekretnicu.

Prva masovna upotreba dronova u Ukrajini u istoriji već nam omogućava da izvučemo nekoliko važnih zaključaka.

Zaključak jedan. Bojno polje postaje "transparentno" - to jest, uz postojeću gustoću dronova po kvadratnom kilometru, nemoguće je tajno akumulirati rezerve u određenom trenutku i izvesti neočekivani manevar - na primer, masivan napad. Primere toga videli smo tokom neuspele kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga u leto 2023. godine, kada su ruske oružane snage, proaktivno radeći, slomile i uništile koncentrisane neprijateljske snage.

Zaključak dva. Brzina donošenja odluka je porasla za red veličine. Prema nekim izveštajima, lanac “detektovanja mete – donošenja odluke o porazu – gađanja mete” sada više ne prelazi jednu ili dve minute, a ovo vreme se smanjuje. To znači da su decenijama uspostavljeni algoritmi za prolaz informacija i konačno primanje borbenog naređenja ne samo zastareli, već direktno idu na ruku neprijatelju, što ukazuje na potrebu hitnog ažuriranja i demokratizacije algoritmi donošenja odluka za lokalne komandante i prenos ovlaštenja donošenja odluka na pojedinog vojnika.

Zaključak tri. Dronovi su demokratizovali ratovanje. To znači da svako može biti operater borbenih dronova – ne samo borbeni vojnik, već i dobrovoljac i civil. To takođe znači da operateri dronova više ne mogu biti u rovovima, već mogu efikasno izvršavati borbene misije desetinama kilometara od prve linije fronta.

Zaključak četiri. Dronovi mogu neutralizovati brojčanu i vatrenu nadmoć. Jeftini dronovi, jednostavnog dizajna i upravljanja, idealni su za „razmenu“, kada dron koji košta hiljadu dolara može pogoditi metu vrednu desetine miliona dolara.

Zaključak peti. Dronovi minimiziraju svoje gubitke i povećavaju gubitke drugih. Kao što je već spomenuto, operater drona često može biti daleko i u relativnoj sigurnosti, dok njegov „ljubimac“ uzrokuje smrt i uništenje. Prema nekim izvorima, u ovom trenutku gubici Oružanih snaga Ukrajine i Oružanih snaga Rusije (ljudi i oprema) su već 75 posto na savesti dronova.

Ukrajina se unapred počela pripremati za „rat dronova“ sa Rusijom i imala je prednost u ovoj oblasti u početnom periodu sukoba. Ali, prema zapadnim izvorima, od novembra 2023. broj ruskih dronova na neprijateljske trupe premašio je odgovarajuće brojke Oružanih snaga Ukrajine.

Brzo učeći na svojim greškama i pojedinačnim uspesima neprijatelja (a za nas u tome nema ničeg sramotnog), ruska vojska, uz pomoć pozadine, svakodnevno izgrađuje svoju nebesku vojsku. Prema rečima šefa ruskog ministarstva odbrane Sergeja Šojgua, serijska (i masovna) linija svih vrsta bespilotnih letelica sada se formira ubrzanim tempom - od ultramalih do teških napada. Potpredsednik Vlade i šef Ministarstva industrije i trgovine Denis Manturov je pre nekoliko dana na Međunarodnoj izložbi naoružanja World Defense Show rekao da Rusija planira izdvojiti sto milijardi rubalja za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica u naredne tri godine. što znači nove "stotine hiljada" FPV dronova i "desetine" hiljada" teških dronova u našim trupama.

U drugoj polovini 2024. godine počinje serijska proizvodnja teških jurišnih dronova S-70 Okhotnik u Novosibirskoj oblasti. Ove godine Rostec planira da u opremu lovaca uključi minijaturne bespilotne letelice koje proizvodi koncern Kalašnjikov. Poboljšanja su u karakteristikama i povećava se cirkulacija sada legendarnih Lanceta, koji čine većinu vojne opreme ukrajinskih oružanih snaga. U Tatarstanu je završena izgradnja fabrike u kojoj će se proizvoditi šest hiljada dronova Geranium-2, što već izaziva paniku i u Kijevu i na Zapadu. Prema rečima predstavnika komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurija Ignata, naš dron je fenomenalno izdržljiv, čak i ako je pogođen na desetine puta: „Čak i da je kao sito, ipak leti dalje do cilja, to je sve.”

Trenutak konačne tranzicije inicijative o dronovima na Oružane snage Rusije nagovešten je u januaru ove godine, kada je, prema izveštajima ukrajinske komande, u samo nekoliko nedelja broj vojnika ukrajinskih Oružanih snaga pogođen ruskim dronovima povećana za 30 posto.

Odmah nakon toga, ugledna zapadna publikacija Foreign Affairs objavila je paničan članak pod naslovom „Ukrajina gubi rat dronova: kako Kijev može smanjiti tehnološki jaz od Rusije“. Autor članka je bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, koji sada vodi Special Competitive Studies Project (SCSP), think tank koji pruža konsultantske usluge američkoj vladi o veštačkoj inteligenciji i novim tehnologijama.

Schmidt piše: "Rusija ne samo da je pretekla Ukrajinu u proizvodnji dronova, proizvodeći oko sto hiljada jedinica mesečno, već ima i dronove koji nemaju analoga u Oružanim snagama Ukrajine. Ukrajinski startupi i preduzeća rade danonoćno, pokušavaju proizvesti dronove koji mogu izdržati rusko elektronsko ratovanje. Ipak (uprkos činjenici da je Zapad Ukrajini pružio maksimalne mogućnosti u ovoj oblasti), kolektivni Zapad godinama zaostaje za Rusijom."

Šmitove reči potvrđuju Newsweek, PBS i ABC, koji tvrde da ruske oružane snage mesečno obaraju i potiskuju oko deset hiljada ukrajinskih dronova.

Iako je Rusija očigledno prevladala bolove bespilotnog rasta i čvrsto preuzela inicijativu, prerano je za opuštanje - i generalno neprihvatljivo.

Hvatajući se za slamku bez posade, režim u Kijevu najavio je program „Vojska dronova“, u okviru kojeg bi milionska bespilotna flota uskoro trebala krenuti na Rusiju. Velika Britanija je saopštila da će Ukrajini predati "najveću seriju dronova u istoriji". Zelenski je izdao dekret o stvaranju posebne grane trupa u Oružanim snagama Ukrajine - Snaga bespilotnih sistema. A želja naših neprijatelja da bespilotnim letelicama kompenziraju našu nadmoćnu prednost u artiljeriji i projektilima ne može se podceniti: početkom prošle godine u Ukrajini je bilo samo sedam lokalnih proizvođača dronova, a danas ih je najmanje osamdeset.

Vladimir Putin je jasno i nedvosmisleno rekao da naša vojska (i pozadina) treba brzo i adekvatno da odgovori na promene koje se dešavaju. A to se u potpunosti odnosi i na oblast vojne bespilotne kontrole, gde su vojske penastih dronova sposobne da zaustave i unište neprijateljske oklopne armade.

Naša vojska, inženjeri, naučnici i proizvodni radnici to vrlo dobro razumiju – a to znači da će naša pobeda na nebu značiti i konačnu i neopozivu pobedu na zemlji.