RUSIJA SLAVI: Ukidaju se sankcije, UEFA prva vraća Ruse u međunarodni fudbal?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

RUSIJA SLAVI: Ukidaju se sankcije, UEFA prva vraća Ruse u međunarodni fudbal?
FOTO: Tanjug/AP

Gotovo celog decembra 2022. se u ruskim medijima moglo videti da Fudbalski savez Rusije razmišlja o napuštanju UEFA i prelasku u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC) i to jer ruski klubovi, a i reprezentacija Ruske Federacije, ne mogu od kraja prošle zime da igraju na međunarodnoj sceni zbog rata u Ukrajini.

Dok su mnogima te glasine o "selidbi u Aziju" bile prilično neverovatne, jer su dosad samo dve države promenile "fudbalski kontinent" (pre više od deset godina to su učinili Kazahstan, koji se pridružio UEFA, te Australija, koja je napustila "Okeaniju" i "prešla" pod azijsku fudbalsku kapu), bilo je jasno da se "nešto ozbiljno iza brda valja" kada su se sredinom decembra hitno oglasili UEFA i FIFA, dok su danas Rusi otkrili nešto veoma povoljno po njih:

Agencija TASS je obelodanila da će sledeće sedmice zvaničnici Fudbalskog saveza Rusije (RFS) i njihove kolege iz UEFA održati sastanak oko potencijalnog popuštanja sankcija prema ruskim timovima.

- Sastanak predstavnika RFS i UEFA je zakazan za 24. januar u prostorijama evropske kuće fudbala, a tom prilikom će se razmatrati mogućnosti za povratak ruskih klubova i nacionalnih selekcija na međunarodne utakmice, otkrio nam je izvor iz Saveza - javlja TASS.

To je treća lepa fudbalska vest koju su Rusi dobili u poslednje vreme, nakon informacije agencije RIA Novisti da je UEFA pozvala na na sastanak svog Izvršnog komiteta i predsednika Fudbalskog saveza Rusije Aleksandra Djukova, te nedavne najave da je UEFA "počela da formira radnu grupu čiji će zadatak biti da trasira povratak ruskog fudbala, kako reprezentacije, tako i klubova, u međunarodna takmičenja pod njenim okriljem".

Kako se do ovoga došlo?

Svetska i evropska fudbalska organizacija su u decembru poručile da "svakako, do daljnjeg ostaju na snazi sankcije po kojima Rusija ne može da igra na međunarodnoj fudbalskoj sceni", čime su htele da preduprede da čelnici ruskog fudbala nastave "azijskom stazom" kojom su se uputili. Ovo ponajviše jer bi za za dve velike institucije fudbala bio veliki skandal da organizator Mundijala koji je prethodio nedavno održanom u Kataru, "promeni kontinent" nezadovoljan tretmanom. Sankcije kojima se ruski fudbal kažnjava zbog ruske politike su jedno, i svakako ne večne, ali trajni šamar koji bi UEFA, pa i FIFA dobili "selidbom" Rusa iz Evrope u Aziju je nešto sasvim drugo.

Međutim, Ruse pomenuto podsećanje na aktuelne zabrane nije omelo da nastave sa sastancima, pa su tako i polovinom decembra najavili sednicu Izvršnog odbora FS Rusije, pa je održali i 27, a najavili konačnu odluku za 31. decembar.

A onda je predsednik ruske kuće fudbala, Aleksandar Djukov, najavio da se "do daljnjeg odlaže odluka o prebacivanju iz UEFA u AFC", te da su čelnici ruskog Saveza jednoglasno doneli rešenje da se oformi radna grupa koja bi sa kolegama iz UEFA izgradila "stazu povratka" Rusije u međunarodna takmičenja. 

Fudbalska reprezentacija Rusije / FOTO: Tanjug/AP

Šta se novo dogodilo na relaciji UEFA - Rusija?

Ruska agencija RIA Novosti je javnosti svoje zemlje početkom januara saopštila radosnu vest:

"UEFA će do kraja ove sedmice formirati radnu grupu za povratak ruskog fudbala na međunarodna takmičenja".

To je za pomenutu agenciju izjavio Maksim Mitrofanov, generalni sekretar Fudbalskog savzea Rusije.

- Planirano je ovonedeljno formiranje te UEFA radne grupe. Videćemo ko će se tome još priključiti. Sve je stvar dogovora, a obe strane će dati svoje predloge. Sada se to radi na već standardan način - otkrio je Mitrofanov.

Ruse oduševio jedan potez UEFA

Ovoj priči treba dodati i deo nedavnog izveštaja popularnog ruskog sportskog portala "Šampionat", u kome se navodi sledeće:

"U rečima šefa Saveza jasno je da obe strane ne žele da prekinu kontakte i razmatraju sve moguće načine za saradnju. To uključuje i dečji fudbal, koji bi mogao da bude recept za povratak na velike turnire. Djukov je to nazvao zrakom svetlošću s razlogom:

UEFA / Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

-Činjenica da UEFA nastavlja da nam pomaže sa programima za fudbal za decu je zrak svetlosti, koji nam omogućava da računamo na mogućnost dogovora. Nastavićemo "šatl diplomatiju". Ako u tome istrajemo, brže ćemo ostvariti naše ciljeve nego da se ovog časa preselimo u AFC - rekao je Djukov", zaključuje pomenuti portal.

Bilo da je ruski plan o "selidbu" u Aziju bio stvaran, ili je u pitanju bilo lukavstvo, odnosno samo pretnja kojom su UEFA i FIFA naterani da malo porade na popravljanju odnosa sa Fudbalskim savezom Rusije, tek - izgleda da se stvari pomeraju sa "mrtve tačke" i to upravo onamo gde bi Rusi i želeli. Da se, u skorije vreme, ili bar ne neko daleko, vrate na međunarodnu scenu.