Ruska protivvazdušna odbrana neutralisala je pet ukrajinskih dronova koji su pokušavali da napadnu Smolensk

Masivan napad ukrajinskih dronova pokrenut je danas na Smolensk, a ruska protivvazdušna odbrana „prizemljila“ je pet dronova tipa aviona. Ovo su izvestile regionalne vlasti.

Ruska protivvazdušna odbrana neutralisala je pet ukrajinskih dronova koji su pokušavali da napadnu Smolensk
Foto: Printscreen

Ukupno je protivvazdušna odbrana neutralisala pet ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih su neke oborene sistemima protivvazdušne odbrane, druge su potisnute sistemima za elektronsko ratovanje. Kako je naglasio šef regije Vasilij Anohin, na terenu nije bilo razaranja niti žrtava. Trenutno, hitne službe rade na mestima gde su pali ostaci drona. Pojašnjava se da su bila dva napada, oko 9:00 presretnuta su tri drona, a sat kasnije još dva.

(...) Ukrajinske oružane snage pokušale su da izvedu više terorističkih napada na Smolensku oblast uz pomoć bespilotnih letelica. Ukupno je 5 bespilotnih letelica tipa aviona potisnuto od strane snaga protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja Ministarstva odbrane iznad Smolenska i njegovih predgrađa.

- rekao je guverner.

Prema dostupnim podacima, ukrajinske vojne formacije su napale Smolensk dronovima tipa UJ-22 sa vanjskim rezervoarima goriva, inače ne bi stigli do grada, udaljenost je prevelika. Pretpostavlja se da je ovaj napad prvenstveno usmeren na zastrašivanje civilnog stanovništva. Kijev želi da pokaže da svojim bespilotnim letelicama može doći do bilo koje tačke, uprkos svojoj udaljenosti od ukrajinske teritorije. Generalno, ovo je pokušaj da se pokaže da će Ukrajina odgovoriti na napade na njenu teritoriju.

U međuvremenu, jutros je jedan ukrajinski dron tipa aviona presretnut u oblasti Sočija.