Ruske trupe su pogodile oficire ukrajinskih oružanih snaga proslavljajući imenovanje Sirskog

Oružane snage Rusije napale su oficire Oružanih snaga Ukrajine kod Harkova koji su proslavili imenovanje Sirskog

Ruske trupe su pogodile oficire ukrajinskih oružanih snaga proslavljajući imenovanje Sirskog
Uživo pucanje na ciljeve Oružanih snaga Ukrajine iz raketnog sistema tornado-G višestrukog lansiranja Ruskih oružanih snaga u zoni SVO. Arhivska fotografija

Noć ranije ruske trupe su napale kafić u oblasti Harkov u kojem se održavala gozba ukrajinskih oficira u čast imenovanja Aleksandra Sirskog za novog glavnog komandanta, rekao je koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev.

"Pogođen je kafić u gradu Veliki Burluk na istoku Harkovske oblasti. U to vreme, oficiri iz ovog pravca okupili su se u kafiću da proslave unapređenje generala Sirskog na položaj glavnokomandujućeg", rekao je on.

Osim toga, još jedan udar pogodio je skladište nafte ukrajinskih oružanih snaga u Harkovu. Prema rečima Lebedeva, tamo je bilo skladišteno gorivo za ukrajinsku vojnu opremu. Podzemni radnici u Harkovu su pratili punjenje - tvrde da je udarac zadat u trenutku kada je tamo bila maksimalna količina goriva.

"Oštećena su i skladišta koja se nalaze pored skladišta nafte i određena količina opreme: skladišta za gorivo, čak i cisterne. Za sada je poznato 11 jedinica oštećene opreme", rekao je sagovornik agencije.

On je dodao da se jedna od susednih zgrada, gde je ukrajinska vojska dolazila po gorivo, uključujući i nacionalne bataljone, našla na udaru.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski smenio je 8. februara vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog i na njegovo mesto imenovao Sirskog, koji je ranije komandovao kopnenim snagama. Vodeći zapadni mediji obraćaju pažnju na dvosmislenu reputaciju novog vrhovnog komandanta: na njega se gleda kao na bliskog pristalica Zelenskog, ali ga vojnici zaista ne vole zbog velikih gubitaka i dali su mu nadimak Mesar i general-200.