Ruski Iskanders uništio položaj ukrajinskog kompleksa protivvazdušne odbrane Buk

Ruski Iskanders uništio položaj ukrajinskog kompleksa protivvazdušne odbrane Buk kod Kijeva

Ruski Iskanders uništio položaj ukrajinskog kompleksa protivvazdušne odbrane Buk
Screenshot

Ministarstvo odbrane objavilo je video na kojem se vidi kako su ruski raketni avioni uništili položaj ukrajinskog kompleksa protivvazdušne odbrane Buk u blizini Kijeva udarom Iskandera.

"Izviđačka pozicija protivvazdušnog raketnog sistema Buk oružanih snaga Ukrajine pogođena je raketnim udarom operativno-taktičkog kompleksa Iskander. Hit kontrolu je izvršilo bespilotno vazdušno vozilo. Tačan udarac na metu sistema protivraketne odbrane Oružanih snaga Ukrajine je uništen", navodi se u saopštenju ministarstva.
Na snimku se vidi položaj ukrajinskog kompleksa iz daske izviđačke bespilotne letelice koja se nalazi u ciljanom delu. Usledio je veliki prasak koji pokazuje da ga je raketa "Iskander-M" uništila preciznim pogotkom.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denazifikacije Ukrajine. Predsednik Vladimir Putin ocenio je da je to cilj "zaštite ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju, genocidu od strane kijevskog režima".

Kako je navelo Ministarstvo odbrane, oružane snage udaraju samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe. Uz podršku Oružanih snaga, snage DPR-a i LPR-a razvijaju ofanzivu, postoje gubici sa svih strana. Kako je saopšteno iz tog odeljenja 25. marta, tokom specijalne operacije poginuo je 1351 ruski vojnik, oko četiri hiljade je ranjeno. Ukrajinska strana je, prema generalštabu, izgubila 14 hiljada ljudi.