ŠABLONI IZ ZAPADNIH PRIRUČNIKA: Zaharova o protestima u Beogradu - „Izbori nemaju veze sa tim, sprovode nasilje prema državi Srbiji“

ZA ORGANIZACIJU protesta u Srbiji koriste se šabloni iz zapadnih priručnika, saopštila je predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

ŠABLONI IZ ZAPADNIH PRIRUČNIKA: Zaharova o protestima u Beogradu - „Izbori nemaju veze sa tim, sprovode nasilje prema državi Srbiji“
Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

- Nedelju dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora Republike Srbije, pod izgovorom navodne prevare, pokušano je da se majdanizuju ulični protesti u Beogradu - rekla je ona, prenosi Sputnjik.

- Koristili su se poznati šabloni iz zapadnih priručnika koji su već više puta korišćeni u brojnim zemljama, sa neizbežno tragičnim rezultatima - dodala je Marija Zaharova o protestima u Beogradu.

Po njenim rečima, ulogu podstrekača imali su aktivisti, mobilisani od raznih struktura koje se finansiraju i kontrolišu spolja. Vrhunac višednevnih provokacija desio se 24. decembra, kada je oko 2.000 demonstranata nameravalo da upadne u skupštinu Beograda.

Kako je dodala, očigledno je da se oni koji su započeli i učestvovali u ovom sramnom napadu pokušavaju da destabilizuju situaciju, a izbori nemaju veze sa tim.

- Oni sprovode nasilje prema državi Srbiji, srpskom narodu, zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim državnim organima koji samo štite građane. Cinično se kriju iza borbe za pravdu i ljudska prava, ali svojim ponašanjem pokazuju svoj pravi odnos prema tim vrednostima - dodala je.

Prema njenima rečima, na poslednjim izborima u Srbiji većina građana je iskazala svoje mišljenje, a Srbi su ubedljivo potvrdili podršku aktuelnom rukovodstvu zemlje, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Međunarodni posmatrači, uključujući i ruske, nisu identifikovali kršenja koja bi mogla dramatično da utiču na ishod glasanja. Želja da se raspirivanjem anarhije iznudi preispitivanje rezultata glasanja nema nikakve veze sa demokratijom - zaključila je Zaharova.