SAD nisu spremne za novu trku u nuklearnom naoružanju

Amerika ne može da proizvede nuklearne bojeve glave

SAD nisu spremne za novu trku u nuklearnom naoružanju
Foto: techinsider.ru

Ruski predsednik Vladimir Putin je 22. februara, govoreći u Lužnikiju, najavio suspenziju sporazuma START-3. Ova odluka šefa ruske države bila je udarac za SAD.

Američki zvaničnici su više puta insistirali na pregovorima sa Rusijom o situaciji oko aktuelnog Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3). Rusija je suspendovala inspekcije svog nuklearnog oružja od strane Amerikanaca 2020. godine (zbog "pandemije").

Amerikanci su 2. februara, na mestu gde se nalazilo Američko udruženje za kontrolu naoružanja (Udruženje za kontrolu naoružanja), gde su ruski eksperti bili prisutni na internetu, pozvali na neodložni početak pregovora o novom sporazumu START-4, pošto START-3 ističe 2026. godine.

Na brifingu 10. februara, podsekretar američkog državnog sekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Bonnie Jenkins rekla je da se njena zemlja nada da će odvojiti razgovore s Rusijom o situaciji oko START-a od krize oko Ukrajine.

 "Nije bilo jasnih razgovora sa Ruskom Federacijom, što je za žaljenje... Jasno smo im oglašali da zapravo ne postoji ništa što može da spreči inspekciju. I zaista želimo da imamo priliku da se sastanemo sa Ruskom Federacijom, jer je primena Sporazuma START toliko važna sa stanovišta nacionalne bezbednosti. Naš cilj je da to razjasnimo... da smo spremni da ih upoznamo kada budu spremni", rekao je Dženkins.

Međutim, cela poenta je drugačija: SAD ne mogu da proizvedu nuklearne bojeve glave!

Pad američke nuklearne industrije dostigao je, kao što smo pisali, takve dubine da više nije iznenađujuće da poruka Američke kancelarije za odgovornost (GAO) više nije iznenađujuća: "Sjedinjene Države ne mogu da proizvedu dovoljno plutonijumskih jezgara za svoje nuklearne bojeve glave. Do 2030. pentagon želi da napravi 80 novih plutonijumskih jezgara godišnje, ali to je nemoguće jer je američka nuklearna infrastruktura uništena. "

Plutonijumska jezgra su najvažnija komponenta američkog nuklearnog oružja. Oni deluju kao okidač: kada detonira, plutonijum uzrokuje malu nuklearnu reakciju, izazivajući veću sekundarnu eksploziju glavnog nuklearnog naboja. SAD su proizvodile do 2.000 jezgara godišnje tokom Hladnog rata u Westighouseovoj fabrici Rocky Flats u Koloradu. Fabrika je zatvorena 1989. godine nakon racije FBI-a i Agencije za zaštitu životne sredine zbog kršenja zakona o zaštiti životne sredine.

FBI je pokrenuo istragu koja je okončana 1992. Uklonjeno je više od 1,3 miliona kubnih metara otpada, a reciklirano je više od 72 miliona litara vode.

Sad SAD imaju samo jednu laboratoriju u Los Alamosu, gde je moguće proizvesti plutonijumska jezgra. Od 2007. do 2011. tamo je napravljeno 29 nadogradnji nuklearnih bojevih glava za rakete nuklearnih podmornica, a 2013. godine svi radovi su zaustavljeni zbog nepoštovanja pravila za rad sa radioaktivnim materijalima.

 "Od tada Sjedinjene Države nisu proizvele nijedno plutonijumno jezgro. Kao rezultat toga, većina jezgara u američkim bojevim glavama je danas stara između 30 i 40 godina. Plutonijum se vremenom polako raspada, korodira jezgro i potencijalno utiče na efikasnost oružja. Koliko dugo taj proces traje i koliko ozbiljno utiče na karakteristike oružja pitanje je debate", navodi se u izveštaju Brukings institucije, tink-tenka za kontrolu nuklearnog naoružanja.

Radovi su nastavljeni 2021. godine, a Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost (NNSA) saopštila je da je uspešno završila prvu modernizaciju bojevih glava za rakete Trident II D5 na nuklearnim podmornicama. Suština modernizacije bila je instalacija na nuklearnoj bojevoj podglavnici modela elektronskog fitiljnog osigurač iz 1988. Ništa nije zabeleženo o stanju plutonijumskog jezgra nuklearne bojeve glave.

Američki predsednik Donald Tramp je 2019. godine naložio NNSA da nastavi proizvodnju nuklearnog oružja i dovede ga na 80 delova do 2030. godine.

A sada, u saopštenju za javnost datiranom 9. februara 2023. godine, NNSA izveštava o pokretanju Projekta proizvodnje plutonijumske jame (LAP4) u Los Alamosu za proizvodnju plutonijumskih jezgara. U tom smislu, predviđeno je da se "izgradi neophodna infrastruktura u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos (LANL) koja će proizvoditi 30 vojnih rezervnih plutonijumskih jezgara godišnje", kao i da se preradi "bivša fabrika goriva mešovitog oksida na lokaciji reke Savana u Aikenu, u Južnoj Karolini, kako bi se proizvelo najmanje 50 jezgara godišnje u sklopu projekta pod nazivom Savana

Izveštaj Instituta za odbrambenu analizu, neprofitnog sistema koji vodi nekoliko biroa za istraživanje i razvoj koji finansira federalna država, nazvao je planove NNSA nerealnim.

Američko udruženje za kontrolu naoružanja (ACA), koje je nedavno pozvalo na neodložni početak pregovora o START-4), u svom izveštaju ističe da je Pentagon razočaran stanjem stvari u laboratoriji u Los Alamosu i da se kladi na fabriku u reci Savana.

Izgradnja elektrane je počela 2007. godine, a identifikovane su ozbiljne greške u dizajnu za koje je bilo potrebno dodatnih 50 milijardi dolara da se poprave. Osim toga, ACA je saopštila: "Područje reke Savannah je osetljivo na vetrove i poplave uzrokovane uraganima." “Proizvodnja plutonijumskih jezgara na lokaciji reke Savannah zahtevaće transport više plutonijuma kroz Sjedinjene Države. Umesto da transportuju jezgra oko 300 milja od svog skladišta u fabrici Pantex u Teksasu do Los Alamosa, oni će putovati još skoro 1000 milja da bi stigli do lokacije reke Savannah.” To će, između ostalog, uzrokovati potraživanja od strane tranzitnih država.

Što se tiče laboratorije u Los Alamosu, ona se nalazi u oblasti tektonskih raseda sklonih zemljotresima. Razna narušavanja bezbednosti rukovanja radioaktivnim materijalima redovno se beleže u laboratoriji. Tako je u radiološkoj laboratoriji, izgrađenoj 2010. godine za milijardu dolara, 2019. došlo do curenja povezanog sa propustom dizajna u sistemu cevovoda. U izveštaju ACA navodi se da laboratoriji "nedostaje kvalifikovano osoblje 'koje bi znalo da rukuje plutonijumom kako slučajno ne bi dobilo kritičnu masu i započelo nekontrolisanu lančanu reakciju.'

U izveštaju se takođe navodi da je "nezavisna analiza dovela u pitanje sposobnost NNSA da ispuni zahteve [Američkog kongresa] da proizvodi plutonijumska jezgra u Los Alamosu i reci Savana i proizvodi 80 jezgara godišnje".

Prognoza nezavisnih eksperata bila je opravdana. U januaru 2023. godine, Kancelarija za odgovornost Vlade SAD je izvestila da NNSA ne stice rokove, nije imala čak ni "integrisani osnovni opis" rada, a procena projekta se stalno povećavala. Na feb. 8, šefica NNSA Džil Hrubej priznala je da planovi za proizvodnju novog nuklearnog oružja do 2030. godine "nisu izvodljivi" jer su "potrebni novi proizvodni kapaciteti i inovacije dok zamenjujemo sve više komponenti".

 "SAD ne mogu da proizvedu planiranu količinu plutonijumskih jezgara za nuklearno oružje. Ni sada, ni u bliskoj budućnosti, a možda ni u životu", piše Foreign Policy..

Prema biltenu britanskog analitičkog centra Taylor & Francis Group, od pre 30 do 40 godina proizvedeno je 3800 američkih nuklearnih bojevih glava, a NNSA je sa 45 godina odredila uslužni vek nuklearnih bojevih glava. Dakle, u narednim godinama, značajan deo američkog nuklearnog arsenala mogao bi da bude neefikasan.

Iz tog razloga Amerikanci nastoje da nastave pregovore sa Rusijom o START-4. Čak je i ozloglašeni rusofob Entoni Blinken rekao da je "razočaran odlukom Ruske Federacije da suspenduje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja".

SAD ne mogu da proizvedu nove nuklearne bojeve glave, što dovodi u pitanje njen status vodeće nuklearne sile.

Novine Info