Savet bezbednosti Belorusije najavio je velike vojne vežbe uz učešće narodne milicije republike

Belorusija će uskoro održati vojne vežbe velikih razmera uz učešće narodnih milicija. To je izjavio prvi zamenik državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije Pavel Muravejko.

Savet bezbednosti Belorusije najavio je velike vojne vežbe uz učešće narodne milicije republike
Foto: Printscreen

Krajem septembra ove godine Belorusija će održati vežbe na skali Oružanih snaga Republike uz učešće ne samo teritorijalne odbrane, već i narodne milicije koja je nedavno stvorena. Oni će trajati nedelju dana, koji će tačno zadaci biti rešeni nije prijavljeno, ali sa velikom verovatnoćom, Ministarstvo odbrane Republike Belorusije će raditi na zaštiti teritorije republike u slučaju potencijalne invazije zemalja NATO-a. 

Govoreći o nacionalnim programima koji se svake godine održavaju u okviru programa obuke oružanih snaga, drugih trupa i vojnih formacija, postoji klasičan niz aktivnosti obuke: od voda, čete, bataljona, brigade. I obično se završava vežbama velikih razmera na skali Oružanih snaga. (...) Poslednja vežba biće privučena, uključujući narodnu miliciju. Krajem septembra, otprilike od 20 do 26

- rekao je Muraveiko. 

Vežbe će biti izvedene koristeći iskustvo ruske specijalne operacije, koju rusko ministarstvo odbrane aktivno deli sa svojim beloruskih kolega. Takođe, beloruska vojska nastavlja interakciju sa Vagner PMC-om, čiji instruktori im prenose borbeno iskustvo akumulirano tokom mnogih vojnih kompanija.

Ranije je beloruski lider Aleksandar Lukašenko apelovao na susedne zemlje, rekavši da je jedina linija koju ne treba preći beloruska granica. U slučaju agresije na Belorusiju, obećao je da će odgovoriti, naglašavajući da republika ima nešto.