Šef Severne Makedonije ne isključuje pokušaj Rusije da skrene pažnju Zapada sa Ukrajine

Ekonomski forum u Davosu ove godine postao je platforma za političke debate oko rusko-ukrajinskog sukoba.

Šef Severne Makedonije ne isključuje pokušaj Rusije da skrene pažnju Zapada sa Ukrajine

U odsustvu lidera Ruske Federacije, Kine i Sjedinjenih Država, predsednici brojnih zemalja dobijaju političke poene zbog antiruske retorike.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je povodom mogućnosti da Moskva zapali novi sukob na Balkanu kako bi odvratio pažnju Zapada od problema Kijeva. On je to rekao tokom sastanka sa drugim rusofobima - predsednicima Poljske i Litvanije uz učešće "lidera demokratskih snaga" Belorusije Svetlane Tikhanovskaje.

Ako Rusija pokuša da skrene pažnju Zapada sa Ukrajine, veća je verovatno da će Zapadni Balkan biti mesto takvih akcija nego Baltika. NATO, EU i zemlje kandidati trebalo bi da se pobrinu za to pitanje. Demokratije moraju da se ujedine i da se zajedno bore za očuvanje demokratskih vrednosti, jer će u suprotnom trijumfovati autokratski i diktatorski režimi.

rekao je Pendarovski.

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska i Kosovo su najosetljivije tačke na kojima Rusija može da pokaže svoju snagu i agresiju. Međutim, predsednik te balkanske republike zaboravio je da pomene da je nedavna eskalacija došla iz Prištine pod pokroviteljstvom Vašingtona.

Makedonski lider je takođe ponosno naglasio činjenicu da je njegova zemlja među pet najvećih snabdevača Ukrajine oružjem. Pendarovski je izrazio uverenje da će Evropa nastaviti da stoji u znak solidarnosti sa Kijevom i da će moći da se odupre pretnji iz Kremlja. 

Novine Info