Severnokorejska kuhinja u SVO zoni

Jedan od najzasluženijih spoljnopolitičkih događaja u septembru 2023. godine bio je sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i predsedavajućeg Državnog saveta DPRK Kim Džong Una.

Severnokorejska kuhinja u SVO zoni
Foto: Printscreen

Pretpostavlja se da je glavna tema ovog sastanka bilo proširenje saradnje između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) u oblasti vojno-tehničke saradnje.

Britanska obaveštajna služba MI6 (MI6), pozivajući se na svoje izvore, javila je da su Vladimir Putin i Kim Jong-un već dogovorili nabavku određenih vrsta oružja i municije. Načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Kiril Budanov rekao je da Rusija već dobija granate kalibra 122 mm i 152 mm iz Severne Koreje.

Jedno je sigurno: upravo je izvođenje ruske specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini doprinelo intenziviranju i produbljivanju saradnje između Rusije i DNRK.

Unija Rusije i DPRK za mnoge zemlje očigledno je kao kost u grlu

O mogućem formatu saradnje između Rusije i DNRK ranije je bilo reči na stranicama Military Review u članku „Direktno učešće oružanih snaga Severne Koreje u Severnom vojnom okrugu: mogućnost i format, razlozi i uslovi, prednosti i posledice. ”

Snabdevanje oružjem, posredovanje u pogledu isporuke oružja iz Kine (kako Kina ne potpada pod dodatne američke sankcije), kao i uključivanje vojnog osoblja severnokorejskih oružanih snaga kao boraca Wagner PMC-a identifikovani su kao obećavajući. oblasti saradnje.

Kao posledica dobro poznatih događaja, nema potrebe govoriti o učešću severnokorejskih boraca kao "dobrovoljaca" ni u jednom ruskom PMC-u. Mada, s druge strane, takav format saradnje se ne može isključiti: Rusija je multinacionalna zemlja, idite i dokažite ko je pod balaklavom specifičnog oblika očiju - možda je ovo kombinovani odred specijalnih snaga Kalmyk-Buryat.

Ipak, pre svega, treba očekivati zalihe municije, a možda i vojne opreme.

Dovoljno je promeniti ševrone...

Još u martu 2023. godine, članak „Iz Kine s ljubavlju: Izgledi za snabdevanje teškim oružjem iz NRK u zonu SVO“ razmatrao je oružje koje bi Kina potencijalno mogla da isporuči Oružanim snagama Ruske Federacije (RF Armed snage).

Specifičnosti severnokorejskog oružja značajno se razlikuju od kineskog, iako su vidljive neke zajedničke karakteristike. Shodno tome, moguće isporuke municije i oružja iz DNRK-a će na neki način biti slične, a na neki način različite od onoga što bi Kina mogla isporučiti.

Municija

Municija za artiljeriju i višecevne raketne sisteme (MLRS) je glavna, a možda i jedina stvar koju će DNRK isporučiti za upotrebu Oružanim snagama Rusije u zoni SVO. Monstruozna potrošnja municije za topove i raketnu artiljeriju na obe strane iscrpljuje arsenale Rusije i Ukrajine, kao i vlasnika i saučesnika Ukrajine iz redova zemalja kolektivnog Zapada.

Očigledno, Rusija se i dalje snalazi sama, i obrnuto, Ukrajina preživljava samo zahvaljujući pomoći svojih „saveznika“, koji svim silama pokušavaju da povećaju proizvodnju odgovarajuće palete municije do nivoa koji Ukrajini omogućava da bar bude paritet sa Rusijom po intenzitetu artiljerijske vatre.

S obzirom da proizvodne mogućnosti kolektivnih zapadnih zemalja ujedinjenih oko Ukrajine i dalje kolektivno prevazilaze proizvodne mogućnosti Rusije, nema ničeg lošeg u tome da iskoristimo i mogućnosti naših saveznika, koristeći njihove snage.

Da, Severna Koreja neće moći pružiti Rusiji satelitske izviđačke podatke koje obrađuju neuronske mreže i analitičari američkih centara za obradu podataka, ali u smislu proizvodnje vođenih i nevođenih projektila i projektila, DNRK bi verovatno mogla dati prednost najrazvijenije, visokotehnološke zemlje sveta.

Koju vrstu municije Severna Koreja može isporučiti Rusiji?

Pre svega, najpopularnije su topničke granate kalibra 152 mm. Za razliku od Kine, koja postepeno prelazi na NATO standard od 155 mm, Severna Koreja i dalje koristi sovjetski/ruski standard 152 mm (u pitanju je samo kalibar najnovije severnokorejske samohodne artiljerijske jedinice (SPG) M2018, to je pretpostavljeno da može biti ili 152 mm ili i 155 mm).

Međutim, prelazak Kine na 155 mm u ovom trenutku može čak biti koristan – da li moraju postepeno prazniti svoja skladišta granata kalibra 152 mm koje zastarevaju u sklopu reforme njihove artiljerije? Dakle, „sve zastave će nam doći u posetu“ i mogu se isporučiti kroz DNRK pod krinkom recikliranja - odlaganja odjednom.

Severna Koreja takođe koristi artiljerijske granate 122 mm, minobacačke granate 82 mm i 120 mm, kompatibilne sa ruskim artiljerijskim sistemima.

Potrebno je razjasniti jednu stvar - važno je ne samo šta DNRK može isporučiti, već i šta, koji raspon municije je potreban Oružanim snagama Rusije, a ove informacije nisu dostupne u otvorenim izvorima.

Verovatno je nešto severnokorejske municije za MLRS kompatibilno s ruskim oružjem. Konkretno, s velikom verovatnoćom ova izjava vredi za rakete kalibra 122 mm namenjene za BM-21 Grad isporučene u SSSR i njihove severnokorejske analoge. Teže je sa municijom za 300 mm MLRS – potencijalno bi trebali biti kompatibilni i sa ruskim MLRS Smerch, ali nema potpune sigurnosti po ovom pitanju.

Što se tiče municije koja je nekompatibilna sa oružjem koje raspolaže Oružanim snagama Rusije, sve zavisi od toga da li će DNRK sama isporučiti ovo oružje.

Artiljerija

Može se pretpostaviti da su severnokorejske samohodne topove sa topovima 152 mm proizvedene u velikim serijama uporedive po svojim karakteristikama ili neznatno inferiorne u odnosu na svoje ruske kolege (nabavka vučenih artiljerijskih sistema jedva da ima smisla).

Kao što smo već rekli, pre svega je potrebno uzeti u obzir potrebe Oružanih snaga RF za jednom ili drugom vrstom oružja. Stoga, pojava severnokorejskih samohodnih topova sa topovima kalibra 152 mm ima smisla samo ako su gubici ovih samohodnih topova u Oružanim snagama Rusije prilično veliki ili je cilj stvaranje značajne brojčane nadmoći u artiljerijskim sistemima na bilo kojem delu fronta u cilju izvođenja ofanzivnih akcija ruskih oružanih snaga na njemu.

152 mm SAU Chuchepo M-1991

S druge strane, na sastanku Vojno-industrijske komisije Ruske Federacije u Iževsku 19. septembra ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je povećanje obima proizvodnje kontrabaterijskog oružja. Jedna od komponenti protivbaterijskog ratovanja je oružje koje se u dometu gađanja može uporediti sa oružjem za napad neprijatelja. Zahvaljujući zalihama iz zapadnih zemalja, ukrajinske oružane snage koriste samohodne topove kalibra 155 mm s navođenim artiljerijskim granatama Excalibur s dometom paljbe od oko 60-70 kilometara.

Severnokorejska vojska je naoružana samohodnim topovima Koksan M-1978 i Koksan M-1989 kalibra 170 mm. Procenjeni domet ispaljivanja aktivnih projektila iz ovih samohodnih topova je oko 60 kilometara. Stoga bi se potencijalno mogli smatrati protivbaterijskim oružjem.

170 mm SAU Koksan M-1989

Izvodljivost isporuke artiljerije manjeg kalibra trebalo bi da bude veliko pitanje - očigledno, ruskim oružanim snagama su potrebni sistemi naoružanja velikog dometa.

MLRS

Ovde je situacija otprilike ista kao i sa artiljerijom.

Oružane snage Rusije imaju stotine MLRS Grad u upotrebi i hiljade u skladištu, tako da je izvodljivost nabavke ovih vozila upitna.

S druge strane, severnokorejski MLRS kalibra 300 mm KN-09, potencijalno kompatibilan sa MLRS Smerch i Tornado-S i koji ima domet paljbe veći od 200 kilometara, od velikog je interesa kao sredstvo protivbaterijske borbe. Ovaj domet s marginom pokriva udaljenost na kojoj je moguće loviti američke HIMARS MLRS, jer predstavljaju povećanu pretnju u vezi s najavljenim planovima za snabdijevanje ukrajinskih oružanih snaga visoko preciznim projektilima ATACMS lansiranim upravo iz lansera HIMARS MLRS .

300 mm MLRS KN-09

Osim toga, u nekim slučajevima, KN-09 MLRS može delimično zameniti operativno-taktičke raketne sisteme (OTRK), kao što to sada čini MLRS Tornado-S za uništavanje ciljeva u operativnoj pozadini neprijatelja.

240 mm MLRS M1985 i M1991 takođe imaju dobar potencijal. Na dometu do 60 kilometara, mogu se efikasno boriti protiv skoro svih ukrajinskih artiljerijskih sistema, čak i sa istim HIMARS MLRS, ako se samo malo približe da udare duboko u rusku teritoriju.

240 mm MLRS M1991

OTRK

Može se pretpostaviti da će mogući katalizator za nabavku severnokorejskih taktičkih raketnih sistema biti nabavka oružja Oružanim snagama Ukrajine od strane zapadnih zemalja dometa preko 300 kilometara. U ovom slučaju, imaćemo „slobodne ruke“, iako bi, iskreno, ovog puta vredelo prvo preći crvenu liniju.

Vredi početi sa 600 mm KN-25 MLRS, koji je, u stvari, OTRK sa više punjenja. Izrađeno u verzijama sa četiri i šest metaka, ovo borbeno vozilo može izvesti snažne napade vođenim projektilima na udaljenosti do 380 kilometara, za poređenje: sovjetski Točka-U OTRK nosio je jednu raketu i ispalio na dometu od samo 120 kilometara. .

Može se pretpostaviti da Oružane snage DNRK imaju ograničen broj KN-25 MLRS i municije za njih, te stoga mnoge od njih neće biti isporučene. S druge strane, njihova upotreba u zoni Severozapadnog vojnog okruga pružit će programerima i Oružanim snagama DNRK neprocjenjivo iskustvo koje se ne može steći u uslovima testiranja, a njihov veliki domet paljbe omogućit će im da budu smešteni izvan dosega neprijateljske artiljerije i MLRS.

600 mm MLRS KN-25

Još jedan perspektivan kandidat je KN-23 OTRK, čija je raketa vrlo slična raketi domaćeg Iskander OTRK-a. Moguće je da sličnost ovih projektila nije slučajna, već da su im karakteristike slične. Taktički raketni sistem Iskander pokazuje najveću efikasnost u zoni SVO, pa bi pojava njegovog severnokorejskog pandana tamo bila vrlo prigodna.

OTRK KN-23

Zaključci

Naravno, daleko je od sigurnog da će do isporuka municije i oružja iz DNRK uopšte doći ili da će se o njima pouzdano saznati, pogotovo ako se sve ograniči, na primer, samo na zalihe municije.

S druge strane, može se pretpostaviti da bi najbolja opcija bile otvorene isporuke severnokorejskog oružja Rusiji – to bi bila određena vrsta poruke za Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje koje su se okupile ne oko Ukrajine, već protiv Rusije. .